fredag 28 mars 2008

Danskt utseende.

Jag har funderat lite på en sak. Danskar sägs ju vara samma folk som oss, eller hur? Men hur kommer det sig då att de är så fundamentalt olika oss till utseendet? Ja inte bara oss förresten, de är inte lik tyskarna eller holländarna heller! Man ser oftast direkt om någon är dansk innan de har börjat bräka och gurgla sig på sitt språk.
En dansk är oftast fet och illröd i ansiktet vilket kanske inte är så konstigt med tanke på deras livstil med massor av fet mat, öl och cigarretter. Men hur kommer det sig att så många även har ett speciellt ansikte? Jag menar, antingen så har de en stor käft, stora tjocka fläskkorvar till läppar och stor haka. De ser ut lite som en marulk som t ex Kim Larsen.

Eller också påminner de lite om beniga gäddor som t ex den danska skådisen Mads Mikkelsen som är ett annat typexempel på danskt utseende. Och vem minns förresten inte den nu avlidne Dirch Passer, samma "danska" utseende där också, stor käft, tjocka läppar m.m.

Den gamla skådisen Brigitte Nielsen är ju också
danska. Samma rejäla hakaparti a la Frank Andersson, samma marulksutseende. Hennes förkärlek för cigarretter och sprit är legendarisk i Hollywood.

Googlade lite på "danskt utseende" och fick genast upp en bild på en dansk folketingsledamot vid namn Eyvind Vesselbo. Samma klassiska danska utseende; fet, illröd i nyllet och jag kan slå vad om att han ligger på två askar om dagen och startar upp varje frukost med minst tre gammeldansk och fyller sedan på under dagen med öl. Däremot så saknar han det klassiska danska hakpartiet med tillhörande tjocka och fuktiga läppar.

Men så har vi ju då den gamle danska missnöjespolitikern Mogens Glistrup. Här kan vi se det äkta danska hakpartiet och de stora fuktiga läpparna igen.
Claes Malmberg sägs ju även ha danskt påbrå och det kan ju knappast göra någon förvånad. Samma ohälsosamma ansiktsfärg, samma hakparti, samma käft osv. Herr Padda från Paddeborg någon?
Nu minns jag att det även fanns en dansk portis i hyreshuset när jag var barn. Förutom att han ägnade sin mesta tid åt att sälja Stridsropet, hälla i sig kopiösa mängder med brännvin och käka värktabletter så såg han även ut som en sprucken korv i ansiktet. Stor fyrkantig haka, tjocka fuktiga läppar, kort stubbat hår och breda axlar. Äkta dansk ända ut i fingerspetsarna.
Nu påstår jag inte att alla danskar ser ut på detta sätt, men det finns förbluffande många med "Marulksutseende" i Danmark. Vad kan detta bero på? Någon som har svar på detta?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror det beror på den väldigt utbreda inaveln i Danmark

Gutegirl sa...

De skadas redan som barn. När jag gick på gymnasiet så var vi på Fyn, alla esteter, och hade ett musikalikt samarbete med danskarna.
De har ingen skollunch i Danmark tydligen, de fick med sig matsäck som bestod av nutellamackor och majonnäs. De drack saft hela tiden, röker inomhus (lärarna dukade fram askoppar inne i skolan när vi skulle ha middag med dem, samt sålde starköl till självkostnadspris)vilket aldrig hade hänt nån annanstans utom i Danmark.
Dessutom tar de itne av sig skorna när de går in i ett hus.

Anonym sa...

Du glömde nämna den obligatoriska danska GLUGGEN mellan tänderna! :-D haha.

hetzz sa...

Glasklart som alltid.

Anonym sa...

Inavel är nog svaret. Danmark har varit oerhört fattigt, tills USA räddade dom efter 2WW, ett sorts "idiot-land"....nu har dom hittat olja...

Anonym sa...

Fy satan vad roligt det är att läsa sånt här. Precis vad jag själv brukar tänkapå. Hade varit kula att dela ett par 75:or med dig GH...