söndag 30 mars 2008

Onödiga ord.

"Rockstjärnans vilda spritfest!"
Ja, så kan löpsedlarna se ut ibland. Vadå "spritfest"? Vad skulle det annars vara? Fest är ju synonymt med sprit, utan sprit ingen fest och vad gör man på en fest om man inte ägnar sig åt att bli berusad - Klär sig i lustiga hattar, käkar chips, spelar Monopol, blåser i plasttrumpeter och kastar konfetti på varandra?
Festen är ju en ursäkt för att få supa helt enkelt. Det är ju som så att det är själva festen som är ett komplement till alkoholen, så har det alltid varit. Festen ursäktar fyllan helt enkelt. Fylla är fest.
Nej, ordet "spritfest" är ett synnerligen onödigt ord som beskriver en självklarhet. Ett undantag skulle i så fall vara kafferep eller tupperwareparty, där spelar knappast alkoholen en central roll. Det är väl inte heller så lyckat att supa sig knall på dopet, brorsonens konfirmation eller fasterns begravning. Men dessa företeelser är mer att likna vid tillställning än fest.
Jag kan faktiskt inte komma på en enda fest där inte alkoholen har en central roll och jag vet inga vuxna människor som träffas en fredagskväll hemma hos någon eller på någon lokal utan att nyttja alkohol.
Jag förstår inte ens varför man skulle vilja sätta sig till bords med en massa idioter utan att ha ruset att se fram emot? Varför utsätta sig för detta om man inte ska få dricka sig full?
Det är ju som så att alkohol sänker toleransnivån, den motverkar ett obehagligt yttre hos din bordsgranne eller blivande sexpartner samt får dig att ha överseende med alla idioter som du garanterat kommer att träffa om du väljer att gå på fest.

Ett annat onödigt ord är "barnfödd". Ja, va fan skulle man annars vara? Det finns väl ingen som föds medelålders med bostadslån, trist jobb, stor kuk, håriga ballar och magsår?

"Skoltrött", där har vi ännu ett onödigt ord som beskriver något självklart. Vem fan blir pigg och glad över att få gå till skolan? Vilken unge sitter vid sin bänk och skiner som en sol när lärarinnan tragglar ointressanta grammatiska regler eller helt obegriplig matematik?
Jag minns bara en unge som verkade trivas med skolan. Han var sinnesslö, slutade inte högstadiet förrän han var myndig och hade en kuk stor som en mangelstock. Han var alltid glad under skoltid och log ofta, speciellt när han stod ensam för sig själv i ett hörn vid skolgården med hakan full av dregel och handen djupt nedkörd i sitt skrev.

"Matglad", ännu ett totalt onödigt ord. Förutom anorektiker, allergiker och allmänt suicidala personer så gillar väl alla att äta? Alla gillar gäl pizza, korv, hamburgare och makaroner?
Mat är gott och äter man inte dör man, självklart så blir man glad av att äta. Jag gillar att vara glad och äter mycket och ofta.
När vi ändå är inne på ord, varför heter det polack och chilenare? Varför inte lika gärna polenare och chilack?
Varför säger meterologerna i Sverige halvklart? I Finland säger finlandssvenskarna halvmulet.
Varför kan man inte lika gärna säga ljussvart istället för grått?
Är olycksfallsförsäkringsavdelningarna svenska språkets längsta ord och hur säger man det på tyska, engelska eller varför inte afrikaans?
Om det inte fanns bokstäver, ord och språk, hur skulle vi då forma våra tankar?
Nä, nu börjar jag gå på tomgång så nu skiter jag i det här. Jag har en bok att läsa ut och lite sömn att ta igen.
Klart slut, over and out.
/GH!

5 kommentarer:

Gutegirl sa...

Hej på dej!
JAg var inte och tittade på dina bilder från Barcelona. Jag åker till Madrid om några veckor, och det ska bli sååååå sköönt! En veckamed churros och tjurfäktning typ.
Har du varit i Madrid också, eller "bara" BArcelona?

Gutegirl sa...

Hoj, nice vända ni ska ut på! Ser fram emot bilder och berättelser när ni kommer tillbaka!

Jeppe sa...

Äsch vadå, klart man har spritfester. Dessa fester innehåller bara sprit, andra drycker såsom vin och öl är inte tillåtna. Vanligtvis resulterar dessa, givetvis rakt igenom manliga, fester i ett rejält fylleslag med medförande av ohyggliga baksmällor. Once in a while you need a spritfest som min amerikanska vän sa.

Martin sa...

Att det är fest behöver ju inte betyda att det står alkohol på bordet, även om det oftast gör det, det finns ju lång mer roligare fester som tillexempel extacy fest:)

Anto9 sa...

även om jag förstår exakt vad du menar och faktumet att du va trött så finns det faktiskt bättre ord du kunnat ge narr av, men även om det nu finns det så tror jag ändå att du gav ett ypperligt exempel :) sov så gott