torsdag 20 mars 2008

Sport - Vad är vitsen?

Som ung så hamnade jag fullständigt fel i arbetslivet. Jag har tummen mitt i handen, saknar fullständigt anlag för praktiska prylar och har och hade ingen ambition att lära mig. Lika förbannat så har jag jobbat på div typiska manliga arbetsplatser. Har aldrig passat in bland dessa karlakarlar bland karlar och har alltid känt mig totalt utanför, speciellt under fikarasterna.

När inte samtalen under dessa raster har rört sig kring brännvin, fittan eller kuken så har det handlat om sport. Karlar som hade uppenbara problem i grundskolan med att lära sig multiplikationstabellen kan sitta och rabbla målresultat åratals tillbaka och alla så håller de av någon anledning på ett speciellt lag, "deras" lag som de säger. I denna värld så fascineras man väldigt mycket över karlar som jagar en boll över en gräsplan. Ännu roligare blir det om laget med rätt färger lyckas få in bollen mellan två stolpar. Helst många gånger.
Ibland byter de ut bollen mot en puck. Vinterid är det vuxna karlar med stora hjälmar, knäskydd och träklubbor som är intressantast och deras jakt över isen efter en svart gummitrissa upplevs som väldigt viktig och meningsfull.

Ofta så håller de på något lag som kommer från en stad eller ort som de inte har den minsta koppling till, än mindre har varit i. "Heja Brynäs!" Kan någon skrika."Färjestad är bäst!" Utbrister någon annan. Få har besökt dessa städer, ber man någon peka ut Gävle eller Karlstad på kartan så är risken stor att de letar i helt fel landskap. Lika förbannat så håller de av någon mysko anledning på dessa lag.
Jag har bott i olika städer som naturligtvis har haft något fotbollslag eller hockeylag som av någon anledning de flesta har känt sig delaktiga i. "Heja Oddevold!" "Heja Färjestad!" "Heja Hammarby!" osv, osv. Frågar man dem varför de gör detta så svarar de:-
"Det är ju äääran för fan! Åhhh Hammarby i mitt hjärta! ÅÅÅHH! Wolfarna i Färjestad!"
Är alla i Karlstads kommun medlemmar i Färjestad? Är alla på Söders höjder reservare i Hammarby? Och vad händer t ex i Jönköping, Luleå eller Malmö om just deras hockey- eller fotbollslag vinner? Får kommuninvånarna del av prispengarna? Sänker de kommunalskatten under ett år tills det är dags för nästa turnering som sen upprepar sig år efter år, år efter år...

Det är nyttigt att idrotta, jag har inga invändningar mot det. Jag motionerar själv med jämna mellanrum, inte för att det är kul, det ska gudarna veta att det inte är! Men man mår bättre, det går inte att komma ifrån.
Jag förstår även idrottsstjärnorna, de tjänar stora pengar och kan hålla på med sina förlängda skolgårdslekar i många år. Men hur kan folk ställa sig och titta på när andra ägnar sig åt sin vansinnigt välbetalda hobby och lek? De t o m betalar för det (!) Varför inte ge sig ut och jaga puckar, fotbollar, handbollar, basketbollar och allt vad det nu är själva istället?

Jag hade en bekant för flera år sedan, han höll på med i stort sett all sport och var lika värdelös på allt. Det var spjutkastning, kulstötning, fotboll, höjdhopp, basket, hundra meter häck och en massa annat. När han inte ägnade sig åt att förlora så gick han sjukskriven för någon sträckning, benbrott, sendrag eller diverse infektioner. Idag är han väl runt 35 skulle jag tro, är arbetslös, har ingen utbildning, har ingen arbetslivserfarenhet och kommer med största sannolikhet aldrig att få. Allt detta tack vare att idrotten kom in i hans liv.

Idrotten förbrödrar inte, idrotten slår istället ut. Idrotten skapar hackkycklingar och mobboffer.
I andra klass så började jag i en ny skola och blev direkt isolerad ute på skolgården pga att jag inte ställde upp på att jaga en boll ute på en kolstybbsplan varje rast.
-"Ä du dum elle?"
Minns jag att en ful, stubbad jävla bonnunge frågade mig redan första dagen när jag satt på en bänk och var allmänt uttråkad. Jag var mycket förvånad över att det inte fanns någon som spelade kula eller lekte krig borta vid skogsdungen. Här var det en jakt efter en boll som gällde. Alltid.
Jämt.
Varje rast. Jag blev stämplad som en fullkomlig idiot bara för att jag inte såg det som mitt kall att försöka få in en bolljävel mellan två stolpar men vet ni vad? Jag tror nog att jag kan leva med det.

1 kommentar:

Anonym sa...

haha :P briljant, även om jag inte instämmer i allt du skriver