lördag 5 april 2008

Härliga matlagningsminnen från skoltiden...

Jag har tidigare skrivit om varför jag inte käkar på restaurang. Jag har informerat om allt snusk som förekommer inom detta hjärndöda yrke, jag har beskrivit all vantrivsel och hat mot både gäster och chefer som förekommer.
Köksyrket är stessigt, det är uselt betalt och totalt meningslöst.
Ett idiotyrke för idioter helt enkelt och med tanke på detta så är det närmast underligt att det inte förekommer mer griserier än det gör.
Jag skrev även tidigare att jag själv inte hade äcklat mig med maten men det är inte riktigt sant, inte om man räknar med en del små ungdomssynder.
Dem tänkte jag redogöra för här och jag lovar, de är helt sanningsenliga.
Mycket nöje!

När jag gick i nian så fanns det en cafeteria som var öppen under eftermiddagarna. Där kunde elever och lärare köpa enklare mat som ostfrallor, yougurt, kanelbullar och liknande. Varje elev var tvungen att stå där någon gång under skolåret och det var rullande schema på detta. Ofta så fick eleverna stå där utan tillsyn av någon vuxen.
Det säger sig ju självt att detta inte fungerade. Det är ungefär lika korkat som att låta en försöksutskriven pyroman praktisera på ett oljeraffinaderi utan tillsyn.

Jag minns när jag och en polare åkte på att få stå där i en vecka. Vi lämnades som sagt helt ensamma och det existerade överhuvudtaget ingen kontroll. Lärarna hade fullt förtroende.
Vi skulle lägga upp kanelbullar på fat, smöra frallor osv. Tråkigt och trist.
-"Titta här, kul va?"
Sade min polare och tog fram kuken och doppade den i en safttillbringare som stod framme på disken. Han rörde runt så det stänkte saft på golvet.
-"Skitkul!"
Sade jag och ville inte vara sämre. Jag tog fram en fralla, skar itu den, drog ned jeans och kalsonger och torkade mig i röven med den ena halvan. Jag drog den fram och tillbaka mellan skinkorna och min kompis skrek av skratt. Efter fullföljd rövgnuggning så smörade han frallan och snöt därefter ut en rejäl mubba snor som garnering som han sedan dolde med en ostskiva. Flera frallor följde samma öde och snart så låg det ett helt fat framdukat med rövsmör- och snorfrallor. Polarn pissade även i flera mjölktillbringare
-"Lite grann bara så att inte smaken bryter igenom helt"
Sade han.

Naturligtvis var vi inte de enda ungar som bar oss åt på detta vis, antagligen så var detta beteende mer regel än undantag. Det var knappt någon elev som köpte något på denna cafeteria och den försvann året efter att min årskull hade muckat efter nio års avtjänat straff. Lärarna måste ha undrat varför så få elever frekventerade nämnda cafeteria med tanke på vilket tjat det hade varit innan vi fick den. Lärarna var dock där och stödhandlade så gott de kunde och satt ofta där och fikade och lät sig väl smaka.

I högstadiet så hade vi även ett ämne som hette Hemkunskap. I detta ämne så ingick det ofta matlagning. Vi bakade muffins och sockerkakor, tillredde enklare soppor och stekte plättar efter recept som någon lärare hade tryckt upp på stenciler. Det var noga med att följa recepten så inget blev fel och lika noga som vi var med detta, lika noga var vi med att krydda rätterna med våra kroppsvätskor och lite annat smått och gott.
Vi snöt oss i sopporna, skakade mjäll över deg, spottade i såser, mosade in kukhår i köttfärslimpor och gnuggade muffins i våra armhålor när inte någon lärare var närvarande, vilket de sällan var.
Jag minns speciellt en kille som under skratt och applåder klämde ut stora feta pormaskar som han sedan toppade en ambrosiakaka med.
Visst fanns det elever som protesterade men de var få, de flesta höll käft, de vågade väl inte annat.
-"Men guuud va barnsliga ni är!"
Kunde tjejerna ibland utbrista men mer blev det aldrig av det. Ingen skvallrade.

De flesta av oss som betedde sig så här respektlöst gick i normala fall i en OBS-klass, en del av oss för att vi var allmänt besvärliga, andra för att de var rätt och slätt dumma, några var ointresserade och en del var direkt galna och borde nog ha varit inlåsta på någon instution istället.
Men nu var vi där och gjorde det bästa av vår situation. Vi hade blivit tvingade till en plats där man egentligen inte ville ha oss.
Men i Sverige råder nio års skolplikt, lag är lag och den ska följas, oavsett om majoriteten av de skötsamma eleverna får lida för detta i och med att kvaliteten på utbildningen sjunker. Det säger sig själv att de ambitiösa eleverna knappast kan tillgodogöra sig kunskapen på bästa möjliga sätt när de kanske måste ha en slöfock, obstinat bråkstake eller dreglande idiot till bänkkamrat som föredrar att oavbrutet banka sina mer skötsamma skolkamrater i huvudet med sina skolböcker istället för att någon gång öppna dem och ta del av innehållet.
De där maträtterna som vi tillagade i hemkunskapen rörde aldrig våra läppar. Lärarna däremot brukade ofta gå omkring provsmaka.
-"Mm... Lite dåligt kryddat kanske men det är godkänt."
Jag undrar hur mycket svett, kukost och snorkusar som en lärare glufsar i sig under hela sitt yrkesliv?

Någon gång när jag var i tolv-trettonårsåldern så brukade en stor luns till kille vid namn Jocke roa sig kungligt under rasterna.
Han var äldst i min klass, sexton år vid den här tiden och lämnade inte OBS-klassen och grundskolan förrän han var myndig. Jocke var inte bara fullfjädrad analfabet utan även totalt tokig. En mycket obehaglig person som mer än gärna utnyttjade sin styrka ute på skolgården gentemot de yngre och mindre eleverna. Han gillade att "lattja" som han sade. Det var vad han alltid skyllde på när han åkte dit efter att ha misshandlat någon yngre elev så att denna hade hamnat på lasarettet.
-"Jag lattjade ju bara lite!"
Våren 78 hade han uppfunnit ett nytt sätt att "lattja" med de yngre eleverna från de normala klasserna (han lämnade tack och lov oss i sin egen klass ifred). Han brukade leta upp hundskit som han sedan bredde på några limpskivor som han hade tagit med till skolan enbart för detta ändamål. Sedan brukade han tvinga någon mindre och svagare elev att käka upp denna delikata anrättning. Vägrade de så kunde han börja knäppa upp sin byxor och hota med att de var tvunga att suga av honom om de inte genast lät sig väl smaka.
-"Det är bara att välja, kuken eller mackan!"
En smörgås med hundskit har nog aldrig smakat så gott som inför ett sådant val.

4 kommentarer:

Gutegirl sa...

Bajsjocke!!!

Le Tobe sa...

Urk. Detta var osmakligt ...

Brawler sa...

Vilket underbart svineri!

Kan själv bravera med att ha besudlat en sån där plast citron med citronexrakt i.

Hällde ut det ursprungliga innehållet och fyllde upp den med piss.

Detta var en hämndaktion under hemkunskapen.

Gott på fisken får vi hoppas.

/Brawler

Recept scones bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept sa...

Haha, charmerande.
Kul blogg du har förresten!