lördag 5 april 2008

Resa till Riga.

Jag fick ett mail från en ung kille som skulle ut på en liten resa.

"Kära Gammal Hårdrockare. Jag läste någonstans att du har jobbat på en del färjor, då undrar jag om du kanske har varit i Riga? Jag och polarn ska dit och vi undrar om det är något att ha, vad man kan göra, vad man ska köpa, dricka, äta, osv, osv.
Mvh

ConnyJohnnySonnyPonny."

Istället för att skicka ett svar så publicerar jag det här istället eftersom jag vet att han läser och uppskattar min lilla blogg.

Ja, vad kan man göra i Riga? Dricka billig sprit och bli full. Köpa med sig billiga ciggarretter hem. Kan faktiskt inte komma på något annat.
Vad man däremot inte ska göra är att ragga kvinnor.
Ser du att det är något fruntimmer på väg fram till dig på Rigas gator så spring, spring av bara helvete!
Lettiska kvinnor är ökända för tre saker:
A. Risken är mycket stor att de har HIV.
B: Är påflugna och ofta prostituerade.
C: Är fattiga.
Alltså en livsfarlig kombination.

Jag var där senast för några år sedan. Gick omkring på en gata i lugnan ro och funderade lite slött på om jag skulle kila in i en affär och köpa mig en flaska vodka. Det kändes som om det var läge för det. Det var runt midsommar och ohyggligt hett.
Helt plötsligt dyker det upp två unga tonårstjejer och frågar om jag kan engelska. Ja, det kan jag. Då undrar de om jag vill titta lite i deras fotoalbum som de har med sig.
Varför i helvete skulle jag vilja det?
Hur som helst ville jag inte vara oartig, de var trevliga och väldigt vackra. Det visade sig att de studerade på universitetet. Fina tjejer alltså. Ordentliga och skötsamma.

Jag bläddrade i albumet som visade bilder på tjejerna när de paddlade kanot, satt på trappan till universitetet och läste någon bok, ännu mera paddlande (kanoter verkar vara stort i Lettland), ansiktsbilder på tjejerna när de log, räckte ut tungan, satt och fikade osv, osv.
Helt plötsligt dök det upp en bild på en stor blöt fetta.
Vad i helvete!
Jag blev karmosinröd i ansiktet och bläddrade snabbt vidare men nu var nakenbilder på dem för hela slanten. Jag började trampa på stället, harklade mig generat och visste inte åt vilket håll jag skulle titta eller vad jag skulle göra med albumet. Fullt med folk, mitt på en gågata. Öronen var vid detta laget tomatröda och jag svor och förbannade mig själv över att jag hade stannat och svarat dem när de tilltalade mig.

De undrade om jag vill köpa bilderna på dem. Vad jag nu skulle med dem till? Jag försökte förklara att jag tyckte att de var jättevackra men att jag inte ville köpa några foton på dem i alla fall. Då frågade de om jag ville knulla dem (!) Nu övergick min ansiktsfärg från att ha varit illröd till något som liknade purpur. Jag började stamma och försökte förklara för dem på ett så artigt sätt som möjligt att visst hade det varit trevligt men jag måste nog gå nu.
-"Båten går snart! Hej då! Kul att träffas! Men oj vilket fint väder vi har fått då!"
Sedan vände jag mig snabbt om och gick rakt in i en lyktstolpe så det small om det.

Men centrala stan väldigt vacker, rent och städat till skillnad från många andra öststatsstäder. Se bara till så att du håller dig i Gamla Stan. Utanför denna risar det snabbt ihop med trådbussar, sot, rök, galna människor, fylla, tiggeri och en massa horor överallt.
Jag gjorde misstaget att sätta mig i en park utanför Gamla stan med min vodkaflaska. Det var som jag nämnde tidigare ohyggligt hett så jag slog mig ned i skuggan under en ek och lät mig väl smaka av min medhavda flaska vodka. Min ambition var att bli lite lagom salongsberusad. Mina ambitioner stämmer dock sällan överens med min natur och oförmåga att hantera alkohol.
-"Nu ska jag bli lite behagligt berusad och ha riktig kul!"
Tänker jag.
En timma senare brukar jag vara dyngrak och sedan vaknar jag upp någonstans - oftast där jag ska vakna upp tack och lov - fullt påklädd utan några som helst minnen att glädjas åt. Hade man gjort en dokusåpa av mitt liv så skulle en trevlig dag med alkohol i mitt fall beskrivas som sändningsuppehåll - Dags för reklam kanske? Hade jag varit radiopratare så skulle jag ha vandrat in i radioskugga. Så känns det i alla fall.

Men i alla fall, jag satt där och tog min första tugga av vodkan. Kände mig iaktagen och noterade att en hora satt på en parkbänk mitt emot mig. En hora med den klassiska klädseln - kort läderkjol, kåtstrumpor, tunt rosafärgat linne och fjäderboa (!)
Hon hade sönderblonderat hår, koppärrigt ansikte och ett rejält tilltaget hakparti. Det var något som inte riktigt stämde, det kändes fel.
Hur som helst så försökte jag att inte etablera någon som helst ögonkontakt. Jag ville vara ifred med min sprit. Världen är full av idioter och jag fick nog av dem redan under åttiotalet.
Kvinnan fortsatte dock med sin provokation, nu lade hon i en högre växel, särade på benen, drog upp kjolen och exponerade hela sitt skrev.
Jag tillhör dem som inte blir tilltalad av ett dylikt vulgärt beteende men det gick liksom inte att nonchalera henne. Hon satt ju alldeles framför mig och det var tröttsamt att hela tiden vrida huvudet åt höger och vänster hela tiden. En stund satt jag och stirrade ned i backen men så råkade jag vända blicken framåt för en kort sekund och skymtade därmed något som jag önskar att jag aldrig hade fått se. Inte under hela min livstid.

Kalla mig gärna för homofob men jag skulle tro att jag är solsystemets mest heterosexuella person.
Mellan hennes ben så skymtade två håriga och välhängda ballar och en kuk som hade gjort många män avundsjuka om nu transor hade varit välkomna i männens duschrum.
Det var vid denna tidpunkt som jag bestämde mig för att gå tillbaka till min färja och dricka upp resten av vodkan i min hytt.

Lite kul info: Om ni kollar på fotografiet över Riga som jag har lagt ut så ser ni en färja högst upp på bilden. Den jobbade jag på och kanske sitter jag just då, när fotot är taget och dricker mig till söms i min hytt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha,du är fan min idol:-)
Dina texter får mia alltid att skratta.
Tack