fredag 9 maj 2008

Friskvård på jobbet.

På mitt företag så har vi en ung kvinna i trettioårsåldern som håller i friskvården. Hon är anställd för enbart detta och ska försöka få oss att leva sunt, röra på oss och lyfta rätt. Hon informerar om vikten av att äta rätt och nyttigt, tips om olika motionsformer samt upplyser om farorna med alkohol och tobak.
Med tanke på att minst hälften av de anställda hos oss är överviktiga och att säkert 75 procent röker som skorstenar så är det ett tufft jobb.
Inte blir det lättare av att hon är nyanställd och inte känner till så mycket om arbetslivet. Hon kommer direkt från högskolan.
Hennes informationskampanjer mot rökning och tobakens skadeverkningar får alltid avbrytas av ständiga rökpauser.
-”Tobaksröken skadar inte bara er själva utan även omgivningen. Tänk på barnen!”
Då brukar de flesta skratta gott på vägen ut för att röka dagens femtonde cigg.
Dessa antirökmöten är alltid välbesökta. Inte för att någon är intresserad av att sluta röka, ånej! Dessa möten får man däremot gå på under betald arbetstid och det är klart att det alltid är trevligare att sitta och halvsova eller snacka skit med polarn i en ombonad miljö istället för att städa kontor, rensa avlopp, kratta löv eller köra varor kors och tvärs i länet.

Alkoholens faror är också något som hon känner sig nödd och tvungen att informera om. Ofta så drar hon upp sin gravt försupna morbror Anders som avskräckande exempel. Denna Anders är i femtioårsåldern och förekommer i många av hennes anekdoter.
Morbror Anders fyllnar till och tafsar på sina brorsdöttrar under släktmiddagar, morbror Anders kommer berusad till jobbet som konduktör och blir avslängd från sitt eget tåg osv, osv.
Dessa anekdoter ska som sagt skrämma men de flesta finner dem mycket underhållande.
Jag minns när hon berättade om alla de gånger som morbror Anders har fått tillbringa hela dagar med att leta efter sin bil som han aldrig minns var han parkerar när han är på fyllan.
Detta exempel på alkoholens skadeverkningar rev loss så många skratt och applåder så jag trodde taket skulle lyfta sig.
Jag skulle tro att denna morbror Anders snarare framstår som en kul och ungdomlig kille än som en medelålders karl med svåra alkoholproblem. I alla fall för en del av våra anställda.
Ibland ramlar morbror Anders huvudstupa in i långa fylleperioder som kan vara i upp till en månad. Då gömmer han sig i sin lilla kolonistuga och sitter och super dygnet runt tills släkten får komma och sopa ihop det som finns kvar av honom.
-”Fan, det låter ju som min semester!”
Sade en av våra vaktmästare och rev genast loss nya skratt.
-”Ha! Ha! Den där jävla morbror Anders va?”
Låter det bland våra anställda på väg ut från dessa möten.

För ett tag sedan så skulle denna friskvårdskonsulent hålla ett föredrag om massage, muskelvärk och förebyggande arbetsställningar. Som vanligt så var lokalen fullsatt av folk.
-”Är det kanske någon som kan ge något exempel på kroppens erogena zoner?”
Frågade hon.
-”Kuken!”
Sade någon lustigkurre längst bak i lokalen.
-”Nja… Nu talar vi nog inte riktigt om samma saker. Nacken är t ex en del av kroppen som många människor upplever som erogen, man förebygger även framtida ryggbesvär och muskelspänningar genom nackmassage.”
Sade friskvårdskonsulenten med blossande röda kinder.
Nu påbörjades en diskussion längst bak i lokalen om nackmassage kontra en rejäl avrunkning.
Efter en hel del skratt och ståhej så fick personalchefen tyst på dem.
-”Nu håller ni käften där bak!”
Friskvårdskonsulenten tittade tacksamt på personalchefen och förstod att denna diskussion inte skulle mynna ut i något vettigt utan forcerade och bytte sedan ämne. Nu skulle vi diskutera arbetsställningar.
-”Bakifrån!”
Hojtade en karl som såg ut som om han nyss hade vaknat och som tydligen hade hört en smula fel.
Sedan exploderade hela salen av skratt och folk började dra historier om billiga kvinnor som de en gång hade haft sex med. Eller kvinnor som de åtminstone borde ha fått sex med, i alla fall med tanke på hur mycket dyr sprit de hade hällt i dem.
Det var helt klart att detta möte inte skulle utmynna i något seriöst, det var slöseri med tid och personalchefen upplöste mötet.
-”Inte ett enda jävla skämt till! Nu går alla tillbaka till sina respektive arbetsplatser!”

Jag måste säga att jag tyckte en smula synd om friskvårdskonsulenten. Hon ville så väl men hon snackade helt enkelt inte samma språk som dem hon skulle hjälpa.
Jag talade med henne efteråt och förklarade att de flesta på detta företag var medelålders karlar med ett långt arbetsliv bakom sig. Vanliga arbetare helt enkelt. De kände inte till hennes värld. De har inte gått i några skolor. De känner inte till något annat sätt att snacka med folk än att dra dåliga vitsar och blanda upp språket med svordomar och grova könsord. Det är så här det är i det riktiga arbetslivet.
-”Detta är inget kontor eller it-företag!”
Jag gav henne lite tips.
-”Försök att relatera till något de känner till när du talar till dem, gör enkla liknelser till bakrus och krånglande maskiner. Smyg in lite skämt om sex, rattfylla och korkade chefer. "
Jag såg direkt att hon inte förstod vad jag ville ha sagt. Hon var som sagt från en helt annan värld.
Men jag gillar henne och vi har faktiskt blivit goda vänner.
Jag talar båda språken.

Jag har tidigare skrivit att jag har hamnat helt fel här i livet. Jag är arbetare men enbart för att jag måste, för ett det är min plikt och för att det inte finns något annat alternativ.
Jag sköter mina arbeten och gör så gott jag kan men jag har alltid känt mig utanför.
Jag vet inte om denna utanförskapskänsla beror på felval i livet.
Kanske är jag bara en människa som ska vara utanför? Det kanske är mitt naturliga tillstånd?
Hade jag känt likadant om jag istället hade valt att pressa mig igenom en massa fina skolor?
Ja, jag tror faktiskt det.
Enda skillnaden hade varit att jag hade suttit med en massa studieskulder. Inte fan hade jag trivts bättre på ett kontor eller en advokatbyrå! Så på sätt och vis så valde jag nog rätt i alla fall, fast det hela tiden känns så fel.

2 kommentarer:

Greger & Gertrud Gregorius sa...

Goddagens!
Vill bara informera dig om att på ONSDAG kommer din blogg ligga uppe på VÅR sida för omröstning ;-)
Meddela gärna dina läsare och vänner att gå in och rösta på dig då...
12 deltagare ligger uppe på min sida dagligen, 2 blir vidareröstade av läsarna, 3 röstar vi vidare!
LYCKA TILL!!!

Anonym sa...

Jag tror att du skulle blivit politiker!
Roberth Ström
http://surabloggen.wordpress.com/