måndag 19 maj 2008

Varför laga till något som kan beställas?

Retade för ett tag sedan upp mig på ett fruntimmer på forumet Familjeliv (alltid detta Familjeliv!)
Hon vräkte ur sig en hel del dumheter, som den rediga lilla hemmfru hon ville framstå som. Bl a så skrev hon att pizza var något som var väldigt trevligt att laga tillsammans med lilla familjen under helgerna.
Guuud så söttipöttpött då.
Ren idioti kallar jag det.

Det blir bara en jävla massa krångel och tar en förbannad tid, genererar massor med disk, oreda i köket och fan och hans mormor.
Ungjävlarna börjar skrika och gnälla om att det är fel ingredienser, fadern i huset blir förbannad och klappar till den fulaste och odrägligaste ungen eftersom han är trött efter jobbet och vill ha lugn och ro. Modern blir hysterisk och börjar vråla och tjuta som en luftvärnssiren, hoppar jämnfota på stället och slänger ut både deg och ingredienser genom fönstret - Ett fönster som hon naturligtvis har glömt att öppna.
Kvällen slutar med att de ändå måste beställa hämtpizza och sedan sitter de i köket bland glassplittret och käkar i surmulen tystnad.
Allt detta bara för att modern har fått för sig att leka hemmafru.

Varför, VARFÖR i helvete laga till något som man kan beställa?

Hamburgare är gott och det kan man också unna sig till helgen. Men man beställer naturligtvis. Vill man jävlas med sig själv så kan man naturligtvis göra egna hamburgare men varför? Det blir knappast billigare, inte godare och tar minst lika lång tid som att baka en egen pizza. Pröva själva så får ni se!
Först så ska köttfärsen formas, ett jävla kladd. När man steker den så ryker det blårök, det skvätter fett över hela spisen och naturligtvis så bränner man vid det eftersom man även måste hacka löken under tiden som man steker hamburgarna.
Som ju alla vet så är det omöjigt att göra två saker samtidigt, därför blir hamburgarna kolsvarta på ytan och råa inuti. När de är färdiga så kommer du på att du har glömt att köpa hem ost. Hamburgare utan ost är oätligt. Nu måste du gå ned till affären och offra ännu en kvart. När du har lagt på ost och lök (rå lök eftersom du inte orkar att stå i mer stekos) så är det dags för att skiva tomater att ha på hamburgarna, annars blir de torra som fnöske. Det blir alltid hemmagjorda hamburgare. Dressing är av ondo så det har vi inte på, vi kör med bernaisesås istället, mycket godare.

Nu är det färdigt och ett berg av disk tornar upp sig. Tog inte mer än ca nittio minuter. Hade du gått bort till McDonalds och köpt dig en säck hamburgare istället så hade du både hunnit hyra ett par filmer, porrsurfat och tagit dig en runk vid datorn, rökt ett par cigg på balkongen och klämt flera stora feta pormaskar under samma tid.
Men nu skulle du promt göra dem själv.

När du sitter vid TV:n och trycker i dig fullkomligt smaklösa hamburgare med bröd som har en förmåga att smula och falla i bitar över hela vardagsrumsmattan så börjar du fundera på hur gammal den där bernaisesåsen var som du hällde över hamburgarna? När köpte du den egentligen?
Två veckor sedan? Två år sedan kanske?
Så länge du kan minnas så har den där gula tuben legat i kylskåpsfacket.
En timma senare drabbas du av akut ränndreta och sprayar hela ditt badrum, inklusive duschkabinen med avföring. Du får tillbringa resten av helgen på skithuset och det är fan i mig gott åt dig! Nu kanske du har lärt dig något. Nu kanske du lyssnar på Gammal Hårdrockare och tar åt dig av hans fina mattips som han är så snäll och delger dig på sin fina blogg!

10 kommentarer:

Anette sa...

Hahahah...den var klockren :-) Göra Pizza själv...fjanteri....beställ pizza ställ fram kartongerna på bordet och ät sen!!!
Ha det gött....

Gutegirl sa...

Men fan då... räknarhelvete!!
Men det finns en räknare till i mina bloggiställningar som inte syns, och den är nog lite petigare.

Tjohalia sa...

Tack så mycket för din röst!

Haha, ja det är smidigt att köpa. Kram Sandra

Johan sa...

Måste faktiskt protestera ang att beställa pizza eftersom det är skillnad på pizza och pizza.

Om jag går till kvarterets snuske.. förlåt pizzeria så tar det 15 minuter från beställning till klar pizza, det är den bra biten. Vad sämre är att alla pizzerior tar rikligt betalt för sina pizzor, runt 60:-, för detta får man några små sketklumpar färs av suspekt innehåll som antagligen köpts för halva priser på willys för nån månad sen. Dessa klumpar är dränkta i nån ytterligare suspekt sörja som består av fett och olja, väl lagrat i rumstemperatur i gott och väl en månad.

Hemma gör man en ungsstor pizza på lite längre tid, kanske 20 minuter extra, sjukt mycket kött och andra valfria ingredienser, snabbt hopslabbat till en välsmakande köttfärssås av ypperlig kvalitet. Man slänger ihop och kavlar ut degen på plåten, öser på med köttfärssåsen och slänger in rasket i ugnen där den ligger i ca 15 minuter, disk blir det inte så mycket heller. Allt dessutom till en kostnad av runt 20-30kr, dvs långt under den skattefifflande, svartjobbande pizzabagarens pris.

Anonym sa...

Hehe underbart som alltid! Roberth
http://surabloggen.wordpress.com/

Henrik sa...

Jag håller nock med Johan. Är man riktigt lat så så köper man ett färdigt pizzakit innehållandes färdigkavlad deg och tomatsås, allt detta för en 25 spänn ungefär. Komplettera sedan med resterna från kylen så har man en riktigt schysst pizza. Knappt någon disk alls förutom kniven som man skurit skinkan med. Och man slapp gå utanför dörren!

Anonym sa...

HAHAHAHA fan va kul!

Åsna sa...

Om man bor i Norrland, som jag, och inte orkar cykla tre timmar i snöstorm för att köpa hamburgare kan det faktiskt vara en bra idé att ha ingredienser i frysen och åtminstone bygga ihop sina hamburgare själv. I övrigt håller jag med.

Kzmonova sa...

Johan & Henrik: Har ni inte alls tagit till er Gammal Hårdrockare's visdomsord. Ska man promt laga pizza hemma så finns den delikata pizzan "Grandiosa Panpizza" i frysdisken hos de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. 16 minuter i 225 grader och allt är klart.
Basic!!

Anonym sa...

Haha! Skön story men så farligt är det inte att göra pizza hemma faktiskt samt så är det fan så godare.