tisdag 24 juni 2008

Barn och biobesök.

Varför längtar kvinnor efter barn? Vad är det som driver dem? Min erfarenhet säger mig att kvinnor väljer att få barn, vi karlar råkar bara bli det pga vår drift att alltid vilja ha sex med alla kvinnor som inte säger nej.

En tidig lördagsmorgon vid frukostbordet så informerade mitt ex Annelie mig om att hon ville ha barn.
-"Ajdå!"
Sade jag.
-"Vad? Är det allt vad du har att säga?"
Annelie började se sådär grinig ut som bara hon kunde göra när hon började reta upp sig på mig. Hon blev liksom "rak" över ögonen och rynkade ihop hela ansiktet.
-"Jag tror inte att jag är riktigt mogen för det där ännu."
Fortsatte jag.
-"Du närmar dig fyrtio år! Om du inte är mogen nu, när är du det då?"
Nu började Annelie doppa ostmackan i kaffet, något hon alltid gjorde när hon började bli irriterad. När hon blev riktigt förbannad så kunde hon trycka ned hela thekakor i kaffekoppen. Det var sista varningen innan kaffekoppar och sockerskålar började flyga över mitt huvud, sedan så brukade hon låsa in sig på toaletten resten av dagen.
Varför låser alltid kvinnor in sig på toaletten när de blir förbannade? Vad tror de att ett sådant beteende ska lösa och vad gör de där inne?
Sorterar smutstvätt?
Tvättar sig i skrevet?
Läser en grundkurs i lödning av kretskort?

Annelies förklaring till varför hon ville ha barn var att hon ville känna sig som en kvinna.
-"Vad känner du dig som nu då - en TV-reparatör?"
Krasch!
Kaffekoppen ven över mitt huvud och slog i väggen med en smäll.
PANG! Annelie smällde igen dörren till toaletten och låste om sig. Jag gick hem till Janne. Annelie skulle nog lugna ned sig till kvällen och då skulle det säkert gå att tala med henne om detta.
Jag kanske hade kunnat tala förstånd med henne om min hjärna hade kunnat sammanfoga några ord till fungerande meningar. Klockan tolv på natten så stod jag i vår hall och försökte sluddrande svara på Annelies fråga om var jag hade mina skor och varför jag hade gått från Janne strumplästen i februari månad.

Idag lever jag ensam, jag har en flickvän vid namn Marisol men vi är särbos och jag har inga planer på att flytta ihop. Aldrig.
Jag tror också att Marisol är min sista flickvän. Tar det slut, vilket är synonymt med att hon gör slut, så kommer jag inte att försöka träffa någon annan. Inte intresserad längre. Klarar mig utmärkt själv.
En av anledningarna till att jag skulle välja ungkarlslivet är att så gott som alla kvinnor i min ålder har barn. Jag gillar inte barn. Jag blir besvärad av dem. Vet inte hur jag ska bete mig.
Jag vill inte heller ta hand om någon annan mans avkomma, jag har nog med mitt eget här i livet. Jag jobbar på att vara en förenklare, inte någon försvårare. Jag vill ha en så enkel och besvärsfri tillvaro som möjligt. Det har jag skrivit om i en tidigare text.

För många år sedan, vid slutet av åttiotalet, så var jag tillsammans med en kvinna som hade barn. Jag var ung och dum, eller kåt rättare sagt. Jag kunde förnedra mig hur mycket som helst för att få sex. Jag gjorde vad som helst för kvinnorna, bara jag fick komma innanför trosorna.
Kvinnan som jag nu talar om hette Gittan och hade en son som hette Linus. Bara där så var det ju något fel, hur tänker man när man döper sin son till Linus? Hur kul kan det vara att som vuxen man heta Linus?
Till saken hör att Linus var ett av dessa barn som endast en moder kan älska. Linus var inte förståndshandikappad men hade knappast haft någon främre plats i kön när Gud delade ut hjärnor. Ungen var helt enkelt korkad. Stendum. Det hade han tydligen ärvt efter sin far för Gittan var inte dum, hon var tvärtom slug och förslagen. Det fick jag lära mig senare men det är en annan historia.
Jag träffade fadern till Linus en gång och det enda som förvånade mig var att han inte dreglade, bar hängslen och hade på sig en sådan där keps med propeller.
-"Hur tänkte du när du blev ihop med honom?"
Frågade jag.
-"Tja... Han hade stor kuk. Största jag sett faktiskt."
Det är precis sådant vi män inte vill höra.

Nina och hennes mor skulle åka upp till Dalsland och hälsa på någon folkilsken morbror under fredagen och då var det inte lämpligt att lilla Linus följde med. Morbroderns aversion mot barn var vida känd och frestade extra hårt på hans redan dåliga humör.
-"Kan du inte åka med Linus in till Göteborg och gå på bio med honom? Han skulle bli så glad och han älskar att gå omkring inne i stan."
Sade Gittan och gav mig en blick som lovade hårdporr till kvällen.
Jag fick stånd direkt.
-"Jovisst kan jag det." Sade jag. -"Vi tar tåget in till stan omedelbart!"
Linus gjorde inte mycket väsen av sig och var därför ett mycket tacksamt barn att vara barnvakt till. Man behövde inte leka med honom eller mata honom med glass för att få honom att hålla käften eller sluta upp med att vara ett obehagligt virus, som de flesta ungar faktiskt är.
Linus satt eller stod ofta helt stilla och tittade på omvärlden med ögon som inte visade på någon form av intresse eller vilja till delaktighet. Det var som om det låg en hinna av enfald över hans ögon. En hinna som han aldrig skulle se igenom.
Linus skulle aldrig utföra några komplicerade matematiska ekvationer och korsordstidningarna skulle förbli olösta i hans närhet.
Detta passade mig utmärkt. Det skulle bli en lätt liten resa, jag skulle kunna kombinera nytta med nöje. Min plan var att sätta Linus på någon biograf under tiden som jag själv besökte några trevliga skiv- och serieantikvariat och tog mig en mildare barrunda. Jag skulle kunna hålla mig lite sådär halvfull hela dagen utan att Linus skulle märka något eller skvallra.
Linus var ju som sagt en person som inte verkade ha så stor koll på omgivningen, eller ens verkligheten. Det var bra.

Vi satte oss på tåget in till Göteborg tidigt på förmiddagen. Linus satt och glodde tomt på det framrusande landskapet. Jag undrade vad som rörde sig i hans huvud egentligen? Jag brukade ställa mig samma fråga när det gällde husdjur.
Vad tänker en undulat på?
Eller en guldfisk?
Och till vilken glädje är de för sina ägare?
Linus började gräva i sitt skrev. Han kom djupare och djupare, grävde och grävde.
-”Nej, nej! Inte ta sig på kuken bland folk!”
Förmanade jag med låg röst.
-”KUKEN!”
Skrek Linus.
-”Käften!” Sade jag.
Väl framme vid centralen så gick vi iväg mot centrum.
-”Nu ska vi gå till en rolig kiosk där man kan dricka läsk som man blir jättekul i huvudet utav!” Sade jag till Linus och drog iväg med honom till närmaste pub.
Jag satte mig vid bardisken och gjorde min beställning, Linus fick nöja sig med en Vira Blåtira.
-”Det blir etthundratjugo kronor.”
Sade bartendern.
-”Inte ta sig på kuken bland folk!”
Sade Linus.
Jag hade sett fram emot att dricka mig fram till ett behagligt rus för att sedan lämpa av ungen på någon eftermiddagsbio, fortsätta dricka och sedan hämta honom innan vi tog tåget hem och jag skulle få min belöning i Gittans sovrum. Det här kanske skulle bli lite besvärligare än jag trodde.
-"Sådan far sådan son!"
Sade någon när vi lämnade puben.
Vi fortsatte och jag hann gå in och stärka mig i flera barer. Jag försökte lämna Linus utanför men det gick inte, då stod han antingen och tog sig på kuken, petade näsan eller stoppade folk och började prata med dem. Gud vet vad han sade och jag ville inte veta det heller.
Alla har vi våra kors att bära och jag är inte den som ska döma någon. Men det var en smula irriterande och jobbigt att hela tiden behöva vakta på honom.
Jag gick in på ett Systembolag och jag hann precis betala min halva Explorer när jag genom fönstret såg hur han stod och drog en liten flicka i flätorna. Hon var kanske några år yngre än Linus och vrålade som en luftvärnssiren. Snart kanske hennes far skulle komma och då skulle jag ligga illa till. Jag kastade mig ut och drog med honom bort genom folkvimlet.
-"Nu får du fan i mig skärpa dig!"
Väste jag.
-"Inte ta fram kuken bland folk!"
Skrek Linus så att alla runtomkring vände sig om.
Vi närmade oss Järntorget och Långgatorna.
Vid denna tid så var detta syndens näste i Göteborg. Så syndigt som nu något tilläts vara under en tid då folköl inte fick säljas i affärerna under söndagar och efter klockan 20:00.
Det kanske fanns några porrbiografer där, någon stripklubb och någon affär som sålde löskukar, eller ”massageapparater” som det hette på den tiden. Mer än så var det inte. Men där fanns även en hel del spännande antikvariat som sålde LP-skivor, serietidningar, böcker och lite annat trevligt. Dem tänkte jag besöka.

Men först måste jag avpollettera Linus någonstans. Helst på en biograf som visade någon eftermiddagsmatiné.
Då kunde jag i lugn och ro smutta på min nyinköpta flaska och Linus kunde titta på filmen och ta sig själv på kuken så mycket han orkade där i mörkret.Vi gick in på första bästa biograf och jag löste två biljetter, en vuxen och en barn.
-"Det här är en barnförbjuden film."
Upplyste biljettförsäljaren mig.
-"Men va fan, det är ju en matiné! Se förresten hur han är, han begriper ändå ingenting."
Det gick bra och vi gick in i den skumma biosalongen och satte oss ned längst bak. Ovanligt mycket karlar överallt, faktum var att jag inte såg en enda kvinna.
-"Nu går jag iväg en stund. Sitt kvar här hela tiden och rör dig inte en millimeter. Jag kommer och hämtar dig när filmen är slut."
Jag gick iväg till skithuset och satt där en stund innan jag gick ut i dagsljuset. Jag på locket till toalettstolen och rökte och drack explorer. Mådde rätt så bra faktiskt, spriten sjöng rejält i skallen och jag såg fram emot kvällen med Gittan.
Utanför hörde jag hur filmen rullade på. Det var ovanligt mycket stön och stånkande.
Va fan var det för jävla film egentligen?
Jag gick ut i biosalongen. På filmduken så kunde man se två nakna karlar varav den ena smaskade på den andra i röven så det sjöng om det.
-"Vad i helvete!" Skrek jag. -"Det här är ju för fan en jävla bögfilm!"
-"Håll käften! Vi försöker se på filmen!"
Skrek någon.
Bioduken uppfylldes nu av en stor inzoomad ståkuk. Jag sprang ned till Linus som satt och stirrade upp mot duken med stora ögon.
-"Kom med här!"
Jag drog upp honom från stolen och släpade honom längs ena sidogången. Folk hojtade runt omkring oss.
-"Håll tyst! Förstör inte för oss andra som gillar filmen!"
Ropade en karl som tydligen var fängslad av handlingen och inte ville missa slutet.

På tåget hem var jag mycket nervös. Tänk om Gittan skulle få reda på något? Tänk om Linus började babbla!
Det gjorde han.
Helt plötsligt visade Linus på en verbal begåvning som jag aldrig tidigare hade upplevt.
Han talade om att jag hade druckit sådan där konstig läsk som luktade illa och att han hade varit på bio och sett en film som handlade om farbröder som gillade att kramas med varandra nakna.
-”Det var inte sådär jättekul faktiskt.”
Det blev det inte för mig heller.
Sex var bara att glömma.

8 kommentarer:

jultomten sa...

Hey... den där har jag läst på flashback men då var historien att du ville åt mammans dotter och att dottern övertalade dig att ta hand om ungen.

Gammal Hårdrockare sa...

Jultomten:

Japp, den var väldigt överdriven och larvig. Jag skrev den snabbt online.
Den här versionen är mer nära sanningen.

Anonym sa...

hehe., Det är riktigt roligt iaf , mestadels som vanligt.
du är Sveriges svar på c.Bukowski.

hatten av!

åsna sa...

Hahaha! Men hette hon Gittan eller Nina egentligen? Någonting säger mig att du har bytt namn på henne ett par gånger...

Anonym sa...

haha barn är de inte underbara?
Roberth Ström
http://surabloggen.wordpress.com/

Truls sa...

Haha, den var rolig.

Rambergsmannen sa...

Det var minsann en fin bild på min favoritaffär! Skivhandeln har man köpt mången skiva i minsann, skivhugget däremot är det inte mycket kvar av tyvärr :(

Galne kocken sa...

"Tar det slut, vilket är synonymt med att hon gör slut, så kommer jag inte att försöka träffa någon annan. Inte intresserad längre. Klarar mig utmärkt själv."
Ja det där känner man igen. He he..