lördag 14 juni 2008

Blogganalys - Därför kom jag tvåa i Stora Bloggtävlingen!

Idag har jag roat mig med att surfa runt på olika bloggar och jag har kunnat dra följande analys: Åttio procent av alla bloggar drivs av kvinnor. Inget fel i det. Kvinnor är intressanta och kan skriva om minst lika intressanta prylar som män. Men de flesta av dem gör det inte.
Visst, det finns kvinnor som skriver roligt och fängslande om prylar som är riktigt intressanta.
Men de är få.
Mycket få.
Kvinnliga bloggare skriver istället om totalt ointressanta och ytliga saker.
Först så har vi gruppen som aldrig fick sina drömmar uppfyllda, istället så har de skaffat sig ett koppel med ungar och en karl som håller på att bli gubbfet.
De blev aldrig flygvärdinnor, skådespelerskor eller läkare.
Istället så har de skaffat sig en identitet som Mamma. Då anser de i alla fall att de inte är helt misslyckade. För att alla ska förstå att de minsann inte är misslyckade så har de startat en blogg som de hoppas att alla deras gamla klasskompisar ska hitta, så att ingen tror att det inte fanns någon som ville ha dem.
På denna blogg så informerar de genast om hur många barn de har klämt fram. Ju fler barn, desto bättre Mamma, för det är ju Mamma de har blivit minsann.
För säkerhets skull så lägger de ut foton på någon dreglande degklump.
”Och är har vi minstingen, lille Alfred! Är han inte gullig!”
Nej, det tycker vi inte. Vi hatar honom. Vi vill slå honom.
Mammor tycker naturligtvis att deras egna ungar är världens gulligaste, det är naturligt. Men varför tror de att vi skulle tycka det? Varför tror de att vi överhuvudtaget är intresserade av deras ungar?
Dessa kvinnor skriver endast för en liten begränsad grupp: Deras väninnor som lever exakt samma liv. De sitter och jämför sina små skitliv ute på nätet och den som får flest ungar med flest karlar vinner.
Varför träffas de inte och fikar istället för att uppta plats på internet?
När de inte skriver om sina barn och så skriver de om fadern till den senaste ungen. Naturligtvis är han världens bästa man! Han är lång, han är bredaxlad, kritvita tänder och har en kuk stor som en mangelstock om man ska tro alla superlativer som de öser över sina män.
I själva verket så ser han ut som en impotent Karlsson på taket som har sniffat lite för mycket lim på sitt jobb borta vid bysågen.
Ibland blir det riktigt sockersött och fånigt. Jag var inne på en blogg där en mamma hade lagt upp bilder på alla sina fyra ungar. Klickade man på en bild så fick man upp födelsedata, namn, favoriträtt och ungens hobbies.
Vem intresserar det förutom hennes egen familj och närmaste vänner?
Hon hade även lagt ut en bild på sin man som naturligtvis var världens roligaste och snyggaste kille. Mellan raderna så kunde man även läsa att han var en jävel i sängen som knullade henne varje morgon, middag och kväll så att det nästan slog lock för öronen på henne. Storkukad var han säkert också.
Skönhet ligger ju i betraktarens öga men jag har svårt att tro att den lilla fjanten till karl som man kunde se på bilden var något under av virilitet. En liten, fet karl med överkammad flint och kortbyxor. Han såg ut som en kille som inte hade haft stånd sedan han tog studenten vid stadens AMU-center.
Jag var tvungen att skriva en kommentar. Jag skrev att jag skulle finna stor tillfredsställelse i att tända eld på deras hus, gå bort till lekparken och visa kuken för hennes ungar och stryka upp hennes fåniga lilla karl.
Det tog tre timmar, sedan var jag avstängd från hennes blogg.
Inte förstår de sig på skämt heller.

En annan stor grupp bland de kvinnliga bloggarna är de som skriver om mode. De skriver om vad de har på sig eller vad de kommer att ha på sig.
”Här är min senaste outfit. Vad tycker ni?”
Jag ska tala om vad jag tycker. Jag tycker att det är totalt ointressant vad du väljer att ha på dig och vet du vad? Det tycker de flesta andra också! Vi skiter i dig och dina kläder!
Det finns en miljon bloggar som handlar om mode och kläder. Vad får dem att tro att de behövs ytterligare en blogg som sådant ytligt trams?
Det handlar bara om att visa upp sig, inget annat.
Se på mig! Jag är ung! Jag är vacker! Jag har benpipor som sticker ut och är i total avsaknad av kroppsformer och könshår.
Dagens modekläder som är designade för unga kvinnor med svåra ätstörningar passar dem och det tycker de är fantastiskt roligt och intressant.
Nej, det är det inte.
De är fula, sjuka och skriver erbarmligt tråkigt och enfaldigt. Eftersom jag är så heterosexuell som någon man kan bli så hatar jag mode och eftersom jag även har lite krav på skrivandets konst så stannar jag inte på deras bloggar, jag går vidare och kommer aldrig mer tillbaka. Det kommer inte någon annan att göra heller.
Deras bloggar kommer förhoppningsvis att självdö.

Det finns naturligtvis kvinnor som skriver intressanta och roliga bloggar. Ni som känner mig vet vilka jag menar, ni behöver inte nämnas.
Men hur står det till bland de tjugo procent av män som bloggar, vad skriver de om?
Många skriver om politik och främst så hittar man kommunister, miljömuppar och sverigedemokrater, få sossar eller moderater bloggar.
Politik får man nog av på alla diskussionsforum så jag brukar inte stanna länge på deras bloggar även om de kan vara både intressanta och välskrivna.
En stor grupp av männen gillar att skriva om sina intressen, få män har sina ungar eller familj som största intresse. De skriver istället om sin bil, musik eller… Politik igen. Alltid denna politik.
Jag går vidare.
Det finns en liten grupp av manliga fjollor som skriver om sina barn, deras blogg kan heta ”Ensamma pappan” och liknande. Här handlar det troligen om män som sopsorterar och syr sina egna klänningar.
Vad vill dessa män med sin blogg? Tror de att de ska få uppskattning från kvinnor bara för att de själva beter sig som kvinnor?
Fel. Kvinnor gillar män, de gillar inte manlig dagispersonal.
Vill någon kvinna få sina krukväxter eller gardinarrangemang bedömda så ringer de efter en väninna, inte efter mannen som kallar sig för Ensamma pappan på nätet. Kvinnorna ratar honom och vi män skrattar åt honom.
Ensamma pappan får fortsätta med att skriva om hur han byter blöjor på sin unge. Vi andra går vidare till en annan blogg.

Jag var med i en bloggtävling för ett tag sedan. Jag kom tvåa! Det är fantastiskt med tanke på att jag inte har någon som helst vana av att blogga. Min blogg har bara funnits i tre månader. Många av dem som var med i tävlingen är vana storbloggare som har sysslat med detta i flera år. De har sin blogg som hobby och intresse.
Hur kunde jag komma så långt i tävlingen? Hur kunde jag bli tvåa?
Jag tror att det beror på att jag helt enkelt INTE skriver om barn och familjer och jag skulle aldrig någonsin få för mig att skriva något jävla modereportage.
Jag försöker inte att förhäva mig och framstå som lyckad. Jag skriver istället om mina egna misslyckanden och tillkortakommanden inom skiftade områden. Jag tror att min blogg fyller ett stort tomrum, det finns inte så många som jag. Men det verkar som om många gillar att läsa om en medelålders snubbe och alla hans brister och problem.
På min blogg kommer ni aldrig att få se några bilder på välkammade ungar som står framför en stor fin villa. På min blogg är det etta med kokvrå som gäller. På min blogg får ni aldrig se några foton från familjemiddagar, inga recept och inga drinktips. På min blogg får ni istället se foton från fyllefester med enbart mig själv som sällskap. Det handlar om krossade förhoppningar, om Explorer och Fanta, om skitjobb och kvinnor som aldrig ville ha mig och kvinnor som någon enstaka gång ville ha mig.
När andra skriver om det perfekta sexlivet och trevliga familjefester ute i trädgården så kommer jag att skriva om gonorré och om att spy i blomlådan på min balkong.
Ibland skriver jag vulgärt, ibland sentimentalt och romantiskt och ibland bara ointressant. Min blogg ska handla om otillräcklighet och svårigheterna med att passa in i vardagen. Inget annat. Min blogg ska handla om en medelålders vanlig man som inte vill bli gammal, som aldrig hittade rätt men som ändå tycker det är något alldeles fantastiskt kul att leva.

Det är i alla fall vad jag hade som ambition i början och hittills så verkar det som om jag har träffat rätt. Nya läsare strömmar till varje dag och jag är mycket tacksam mot er. Så jag hoppas att ni fortsätter med att komma hit och ni får gärna locka hit era kompisar också.
Ni ska ha tack allihopa och särskilt vill jag tacka er alla som röstade på mig så att jag faktiskt blev tvåa i tävlingen.
Tack ska ni ha!

16 kommentarer:

Gustav sa...

Om Blondinbella kan tjäna miljoner på sin ytliga blogg borde du åtminstone kunna tjäna några tusenlappar varje månad. Lägg till lite Google Adsense-reklam på bloggen så skall du snart se att dina läsare uppskattar det du skriver och klickar friskt!

Anonym sa...

Din blogg är nog sveriges mest uppfriskande!
Skrattade så tårarna rann åt din "Blogganalys". Sen bad jag min tjej som jag är rädd kommer bli exakt en sån där verklighetsfrånvarande bloggarmamma i framtiden läsa samma stycke. Hon rörde inte en min när hon läste...
Sen undrade hon surt vadfan som var så roligt.
Det blir dubbla kondomer hädanefter...

Le Tobe sa...

Gammal Hårdrockare - Blondinbella,
1 - 0

Jag har sen första dagen älskat dina texter. Sen att metro är förbannnat töntiga - det är inte mitt fel. Fan, kom till fjollträsk när du har tid och sup med mig och Boden!

diana sa...

Fortsätt skriva exakt precis som du gör. Underbart.

Anonym sa...

Ahahahahahaha!!

Och lite; hahahahahaha!!!

Kan inte säga annat än att jag håller med till 110%. Om jag får för mig att börja sprida mina tankar osv på nätet, finns risken att den ser ut som din.

//Plutten

Nilla sa...

Vill du gifta dig med mig? Jag hatar drägglande degklumpar och studenter och gillar killar med humor som bjuder på sig själv.

/Nilla

plupp sa...

Jag fick lov att läsa i två omgångar, detta inlägg, jag hann nämligen inte hela efter frukost eftersom jag var tvungen att börja fixa med fasaden på mitt vackra hus ;-), men nu har jag läst resten under den fantastiska kaffepausen med latte från "bäst-i-test"-maskinen, innan jag tänker hasta vidare och baka bullar till barnens alla kompisar.

Eller inte ;).

Jag återkommer och läser mer sen, så får vi se om jag fortsätter garva eller börjar spy. :-D

Rambergsmannen sa...

Skulle snarare vilja jämföra kvinnors bloggar med hur de är egentligen. Eftersom kvinnor är mer socialt och mindre praktiskt lagda än män så kvittar det nog vad de skriver ,kan vara hundrafemtio rader meningslöst pladder utan någon som helst essens, ungefär som en normal kvinnlig dialog.

Naturligtvis blir det jävligt ointressant att läsa efetrsom de bara gör det för kommunikationens skull och inte för att tillföra något av värde som vi män i regel är mer noga med.

Att hänga ut sina fula barns trynen borde förbjudas dock, det är ju bara en förutsättning för framtida massivt skolgårdsstryk, fattar de inte det själva tycker jag bara synd om dem.

Angelica sa...

HAHA jag skrattade mig fördärvat. just det där med unga mammor var så klockrent så jag blev rädd.

Gnällspiken sa...

Det är vi läsare som ska tacka dig, GeHå. Du som skriver vad många knappt törs tänka.

Greger & Gertrud Gregorius sa...

HEJSAN!
Din blogg ligger TVÅA på GREGORIUS BLOGGTOPP - GRATTIS! :-)
Se nu till att du får massor av röster under veckan så att den fortsätter ligga där!!!
Just Go For It! Det röstas redan...
/GG

Anonym sa...

Sverigedemokrater kan skriva om annat än politik haha kolla min blogg. jag skriver om sport med GH det äääääääälskar du ju Mohahaha. Förövrigt älskar jag med att vara full men fan man ska ju jobbe med.
Roberth Ström
http://surabloggen.wordpress.com/
Ps har du varit på power meet? ds

Daniel Eriksson sa...

Har du länken till den där fyrbarnsmammans blogg? Vore kul att se first-hand.:)

Mia sa...

GeHå, you rock!! Så enkelt är det. Dina texter får en att skratta, instämma eller bäst av allt, fundera en stund. Tack för det!

Anonym sa...

Här läst länge och detta inlägg är numera en favorit. Skriv på!

Anonym sa...

GH, du är en jävla jättetalang!!