måndag 13 oktober 2008

Lite fakta om TV-licensen.

För det första: Radiotjänst är ingen myndighet som har polisiära befogenheter. Uppger ni att ni inte äger någon TV så har de inte rätt att ens fråga varför. De har ingen rätt att hålla förhör. M a o: Ni behöver inte hitta på en massa krystade lögner och ursäkter när ni ringer dem och ska avanmäla ert TV-innehav. De har helt enkelt inte med det att göra!
För det andra: De kan inte göra något, inte ens om de är hundraprocentigt säkra på att ni har en TV. Det är helt lugnt så länge ni inte är så korkade så att ni erkänner att ni har en TV eller bjuder in dem i er bostad och visar dem er TV. Så länge ni inte gör det så klarar ni er. De har ingen rätt att gå in i er bostad, ingenting.


Sådärja. Då har jag klargjort detta. Nu kan vi gå vidare!
Jag anser att man ska strunta i att betala TV-licensen om man inte är intresserad av att titta på statens kanaler. Om det är moraliskt fel eller inte intresserar mig inte. Jag skiter i det helt enkelt!
Jag vet däremot att det är moraliskt fel att tvinga folk att betala för en tjänst som de inte nyttjar.
Jag gillar inte det svenska Stockholmsfixerade tv-utbudet. Inte heller gillar jag opera, gamla repriser eller fjantiga svartvita filmer från fyrtiotalet.
Ingemar Bergman var en gubbsjuk och sexfixerad otäcking som inbillade sig att alla var lika fascinerade av död, ångest och självbefläckelse som honom. Statens Bergmanfestivaler betackar jag mig alltså för. Inte heller gillar jag sport, jag hatar skiten!
Nu vet jag att även andra kanaler sänder sport och jävelskap men jag betalar i alla fall inte för smörjan. Därför ska man inte heller tvingas att betala för något som två statliga kanaler sänder och som jag vägrar att titta på. Jag föredrar hellre att betala för riktiga TV-kanaler som t ex TV-1000 och liknande.
Vill man titta på nyheter och samhällsprogram så har man Fyran att tillgå. De är i och för sig lika vinklade och till vansinne politiskt korrekta som de statliga kanalerna, men man betalar inte för smörjan.

Radiotjänst tror att jag har TV.
Radiotjänst hatar mig.
Radiotjänst hade mig under uppsikt en lång tid för flera år sedan utan att kunna nypa till mig.Jag har tappat räkningen på alla gånger de har ringt och skickat mig brev. Tre gånger vet jag i alla fall att de har knackat på min dörr. Naturligtvis har jag öppnat. En gång öppnade jag med en fjärrkontroll i näven.
Men vad kan de göra? Vad har de för bevis? En fjärrkontroll är inget bevis.
-"Hejsan! Det är från Radiotjänst. Vi har fått uppgifter om att ni inte har någon tv, stämmer det?"
Naturligtvis tror de att jag har TV. Ingen vuxen människa med egen bostad och som kan skaka av sin egen kuk saknar TV.
-"Nej, det har jag inte."
Inga ursäkter och konstiga förklaringar. Det behöver man inte. Minns att de inte har några befogenheter.
-"Det ser ut som en fjärrkontroll som ni har i handen, stämmer det?"
Det är inte förbjudet att äga en fjärrkontroll.
-"Jajamensan!"
-"Ni sade ju att ni inte har någon TV. Hur hänger detta ihop?"
Hur orkar dom? Vad är det som driver dom? Om jag hade varit kontrollant och råkat på en sådan jobbig stenskalle som undertecknad så hade jag bara sagt hej då, gått ut på gården, tagit mig en rök, stirrat upp mot stjärnorna och slagits av livets storhet och skörhet. Jag hade oroat mig för om jag verkligen hade torkat mig i röven sist jag sket - det kliade oroväckande mellan skinkorna. Jag hade fingrat lite på kuken, funderat på hur länge sedan det var som jag tog mig en runk och gett fan i alltihop.
-"Ni frågade om jag hade någon TV, det har jag inte. Däremot äger jag en fjärrkontroll. Det är inte förbjudet!"
-"Får jag komma in och titta?"
-"Nej".
Kom ihåg: Inga krystade bortförklaringar. Det behövs inte.
-"Ni vet väl att jag kan gå till polisen och kräva husrannsakningsorder?"
-"Varsågod! Jag väntar här!"
Det där sista hotet är skrattretande. Precis som om dagens underbemannade och besparingsanfäktade polis skulle ha resurser! Precis som om de skulle bry sig! Precis som om de skulle ha tid!

Vad är det för sorts människor som bestämmer sig för att börja jobba för Radiotjänst?
Jag hade en gång en bekant som började jobba extra som TV-kontrollant, under kvällarna. Han hette Anders. Det första Anders gjorde var att sätta dit sina arbetskamrater som han visste hade TV, inklusive sin hårt prövade arbetsledare Göte som var ökänd för sitt dåliga humör.
Han gick inte ens hem till dem. Av diskussionerna under kafferasterna att döma så drog han slutsatsen att de naturligtvis hade TV.
-”Igår kollade jag på Rapport. Det har visst varit en tsunami i Thailand.”
Anders familj var just då i Thailand, han hade inte hört något från dem och var mycket orolig.
-”Jag skiter väl i den där jävla vågen! Däremot är hon nyhetsuppläsaren, Katarina eller va fan hon heter jävligt het. Borde knullas!”
Sade Göte, Anders arbetsledare. Kvinnosynen var lika dålig som humöret.
Bristen på respekt för offren retade Anders.
-”Jag hade fan i mig stånd under hela inslaget!”
Fortsatte Göte.
Det rev loss höga gapflabb från de andra. Anders skrattade inte.
Nästa dag anmälde han dem allihop för TV-innehav.
Göte blev så jävla förbannad så att han fick ett slaganfall och blev sjukskriven i flera månader. Under en rökpaus ute på lastbryggan råkade Anders en vecka senare få en stol i ryggen, ett järnrör över munnen och en stor, tung polygrip i huvudet. Allt på en och samma gång.
Klumpig kille, Anders.

Det var länge sedan som Radiotjänst var och hälsade på mig men jag misstänker att de dyker upp snart igen. De brukar hålla sig lugna i några år. Sedan dyker de upp igen. De brukar dyka upp i intervaller på tre år.
Så nu jag dem snart på dörren igen. Och så börjar det om igen... Och igen... Och igen... Såhär har det hållit på i snart tjugofem år.
Jag vet inte om de kommer att tröttna men jag kommer definitivt inte att tröttna, för ska sanningen fram så har jag rätt så kul faktiskt.
Ni är så välkomna men ni får stanna i farstun, jag bjuder inte in er på kaffe!

14 kommentarer:

Uy sa...

Lika underbara texter som alltid!

Granfot sa...

Suveränt, fast Anders tyckte jag nästan synd om, så oerhört klantigt att få en stol i ryggen, ett järnrör över munnen och en polygrip i huvudet... :/

Keep up the good work! :)

Fredrik sa...

Ha ha, tack för ett got skratt.
Det är bra att du vägrar betala tv-licens. "tv-licens" vilket jävla begrepp! Man betalar för att hjärntvättas av statens propaganda-organ, nummer ett.
Helt jävla befängd den där lagen.

Anonym sa...

Eftersom skatten tas ut just pga att du har en TV-mottagare hemma och inte har något att göra med vilka kanaler du tittar på så antar jag du i konskevensens namn inte heller betalar bilskatt, fastigetsskatt eller andra skatter kopplade till innehav av en viss produkt.

Jag håller med om att TV-licenesn är fel men den är fel pga att TV-innehav inte skall vara beskattningsbart inte pga av vad statlig TV och radio sänder för program.

/JW

Anonym sa...

Det är i och för sig helt riktigt att skatten är för mottagaren men var går den skatten? Jo, till reklamfria tv-kanaler (och radio också) vars syfte är att ge allmänheten en särskild sorts berikande programutbud (sug på den). Det "berikande" programutbudet består till största delen av just svart-vit skit och tjeckiska dockanimationer från 1976 och då och då en och annan märklig teaterpjäs uppspelad av någon obskyr friteater. Hade det inte varit för flaggskeppen Rapport och Aktuellt tror jag att tittarna hade varit extremt få.

Indirekt, ja rent av direkt, kan man alltså säga att din och min licensavgift finansierar denna dynga.

Det är för mig en stor gåta att man inte från ansvarig sida kan inse att anledningen till alla licensskolkare huvudsakligen beror på att så många tycker att produkten är medioker. Alla andra företag som i alla fall inte vill gå i konkurs har insett att om kunderna sviker beror det på att deras produkt eller tjänst inte är önskvärd i nuvarande form men det förstår inte svenska staten. Istället fortsätter man pumpa sina repriser och överväger att ta ut licensavgiften via den vanliga skattsedeln.

Hade man däremot låtit denna avgift finansiera t ex äldreomsorg eller varför inte en extra månadspeng till pensionärerna så tror jag att betydligt fler betalat denna avgift och SvT hade kunnat fortsätta sända sina repriser för 80:e gången utan tittare och alla vore nöjda och glada. Nämen vänta förresten, det kan de ju inte eftersom de inte får pengar utan kundunderlag. Tänk, de kanske blir tvungna att tänka om.

Anonym sa...

Om du frågat mig hade jag nog gissat på att du inte betalade tv-avgiften. Det är bara omogna små pojkar och stockholmare som inte betalar.

Anonym sa...

Jag glömde tillägga att jämförelsen mellan att inte betala tv-licens och inte betala t ex fordonsskatt som någon sorts konsekvent agerande haltar betänkligt och ger snarare intrycket av att man inte kan se saker och ting annat än i svart och vitt. Skillnaden ligger i vart skattepengarna går. Fordonsskatten skall bl a finansiera vägunderhåll medan tv-licensen finansierar, i mitt tycke, mindre nödvändiga ändamål.

kzmonova sa...

Jag tycker att de 4 statliga kanalerna är bra. Kunskapskanalen sänder vettiga dokumentärer och vetenskapsprogram. Att se en film på ettan eller tvåan (dom sänder faktist en del film i färg också) känns som ett lyft, inte ett avbrott. Sedan gillar jag tv-serierna och filmerna SVT är med och producerar, Rasken, Utvandrarna, Vi hade iaf tur med vädret 2, Potatishandlaren, Tre Kärlekar mm. Dom har nyligen sänt en serie om 60-talets musik, en dokumentär om Zappa, videokväll hos Luuk, Morgonsoffan och inte att glömma Kvarteret Skatan som var en höjdare. Det finns mycket SVT gör bra tycker jag!
På de andra kanalerna kör de mest en massa taskiga såpor och skrattretande datingprogram. Plus alla CSI-kloner där det gottas sig i kall ond död. Om dom nu kör 70-tals dockteater för barnen i den nya barnkanalen är det synd, men jag tror inte att så är fallet...

roberth sa...

KANON! Dessutom ska de nörja sända Halaltv med en kvinna som programledare som anser att det är okej med stening. SVT SUGER! Bar en massa jävla vänsterpropaganda

Anonym sa...

Anonym:

Jämförelsen jag gjorde med fordonsskatten är i högsta grad relevant förutom att den ena är en avgift och den andra en skatt. Båda avgifterna/skatterna adresserar innehav och bruk av olika saker.
Vad gäller finansieringen av statliga Radio&TV-program genom personliga avgifters vara eller inte vara så skulle naturligtvis pengar för statskontrollerad TV och Radio tas ut på skattsedeln om licensavgiften avskaffades så totalkostnaden för hushållen skulle nog ändå bli ungefär densamma.

En riktigt kass jämförelse däremot är att jämföra vad fordonsskatten respektive licensavgiften går till. Licensavgiften är öronmärkt för Radio och TV, då det är just en avgift. Fordonsskatten däremot går som alla andra statliga skatter rätt in i statskassan och används därför till allt som riksdag och regering tycker att vår gigantiska statsapparat skall skattefinansiera, även vägar men pengarna är absolut inte öronmärkta för det.

Om diskussionen däremot handlar om huruvida man skall lägga ner statlig TV och radio så håller jag helt med, men så länge riksdag och regering tycker att vi skall ha en hel drös med mediakanaler som bombarderar oss med hyllningsfilmer till Castro, Obama och PLO så är licensen förmodligen det minst dåliga sättet att finansiera det på.

/JW

kzmonova sa...

Tss.. Ni tycks fortfarande tro att vi lever kvar på 70-talet. SVT kör ingen vänsterpropaganda längre. Följ med i tiden och se att SVT är ett modernt bolag som lever i tiden och visar tv utan fördomar. "halal-tv".. Kyss mig i röven!!

Rambergsmannen sa...

Ja tv-avgiften är förlegat gammalt sosseri, om de vill ha betalt för smörjan de sänder så får de införa ett rikigt betaltv-system med dekodrar och allt vad det innebär. Det vet vi så väl som radiotjänst hur det skulle gå, då är det säkrare att skrämma upp fega svenssons med maffiametoder.

Galana kocken sa...

Vem vill Betala TV-licens för att få se lerkruksdrejning från Vitenam?

Eftertjugofem sa...

Haha, fantastiskt! Jag kommer tillbaka hit!