tisdag 14 oktober 2008

Öppet brev till Johan Staël von Holstein.

Jag skrev en text om dagens entreprenörshysteri som bl a fick skribenten och entreprenören av Guds nåde Johan Staël von Holstein att flyga i taket.
Visst, han hade sina poänger i sitt svar, men ändå - vilket är ack så vanligt - så kom de gamla vanliga antydningarna om att jag skulle vara en "lat och bortskämd sosse."
Inget nytt under solen alltså. Håller man inte med de käcka högergossarna så är man automatiskt sosse, ibland t o m kommunist. För att inte tala om vilken särdeles lat svensk som man är.
Alltid.
Vanligt arbete är synonymt med att inte ha några ambitioner. Ena stunden är det inte fint att lönearbeta, i nästa stund så är alla sjuka och permitterade lata personer som har det alldeles för bra.
Dags att spotta i nävarna och börja arbeta alltså, hos företagare som inte längre vill ha dem. Allra minst Johan. Få löntagare är nämligen flerspråkiga och har kunskap i hur man skapar luftslott av pengar som inte finns.
Eftersom Johan Staël von Holstein anser att man som vanlig lönearbetare är helt utan ambitioner och livsvilja och tillika svårt vänstervriden så tycker jag att det är dags för att jag redogör lite för min bakgrund. För ett reda ut missförstånden så att säga.

Jag började att jobba heltid när jag var sexton år och flyttade hemifrån när jag var drygt sjutton. Inget konstigt i det, det var i början av åttiotalet och så gjorde många.
Jag ansåg mig själv som en mycket mogen man, jag trodde på fullaste allvar att jag var vuxen, att jag visste allt som jag behövde veta osv. Jag skäms för att erkänna det men fram tills jag var arton år så var jag övertygad kommunist. Är du med Johan? Jag var kommunist under en kort period, en mycket kort period.
Hur som helst, så mycket var det med den mogenheten.
Idag är jag mycket glad över att jag och mina vänner inte hade någon rösträtt eller möjlighet att påverka. Tack gode Gud för det!

Jag vet precis hur det är att vara ung, det var inte så värst länge sedan jag själv var det och jag har inte glömt. Egentligen så var det inte så stor skillnad mot idag med undantag av att många av oss var tvungna och framför allt: Vi kunde och fick ta ansvar. I min klass så var det kanske hälften som gick ut i arbete direkt efter nian för det fanns faktiskt jobb bara man ville ta skitjobben. Ofta så ville vi det, allt för att slippa den förbannade skolan, allt för att få känna oss vuxna även om vi inte var det.
Långt ifrån.
Vi var korkade, omogna och förvirrade. Tänk om man hade gett alla oss möjligheten att få rösta, tanken är skrämmande. Vi var en salig soppa av små finniga kommunister, blåsippor, punkare, skinheads och fan och hans mormor i för stora blåställ och städuniformer.
Men dessa skitjobb fyllde en funktion och det var att vi lärde oss att inget var gratis, det var inte kul att jobba och vi förstod att det inte skulle bli roligare i framtiden. Det fanns inte mycket att lära sig på våra arbetsplatser men vi lärde oss i alla fall värdet av pengar och hederligt arbete. Vi var tvungna att lida ex antal timmar varje dag för att ha råd att kunna köpa den senaste plattan med Judas Priest eller AC/DC och sket vi i jobbet, ja då blev det inga pengar och vi visste att det var vårat eget fel. Inte ditt fel Johan!
Inte morsans fel och absolut inte samhällets fel!
Det tog tid men på detta sätt mognade vi, blev vuxna och efter många om och men så fattade vi att allt inte var svart eller vitt. De flesta av oss förkastade både kommunismen och högerextremismen, våra arbeten tog dessa vanföreställningar ifrån oss.

Jag vet inte varifrån du har fått detta att vi vanliga löntagare skulle vara bortskämda och ansvarslösa "sossar" som missunnar alla framgångsrika människor som Dig alla sina pengar. Tvärtom! Vi vill också vara rika men vi har kanske inte din förmåga att göra pengar på luft och storslagna ideér.
Visst, avundsjuka är vi men det är skillnad på avundsjuka och missunsamhet. Vi missunnar inte dig någonting. Däremot blir vi förbannade när någon sätter sig på sina höga hästar, pekar finger och säger: "Kan jag så kan du!"
Nej, till skillnad från både vänstern och högern så tror vi inte att alla är lika värdelösa, eller lika begåvade som i högerns fall. Vi tror, ja, jag vet att vi alla är unika människor med unika anlag, begåvningar och behov.

Du stör dig på alldeles vanliga löntagare i min ålder, vi som är födda under sextiotalet. Du är helt fel ute. Du hoppar på fel människor.
För några år sedan jobbade jag på en gymnasieskola, i köket för den facila lönen av 85 kr i timman. Jobbet sög naturligtvis lika stor kuk som alla andra jobb jag har haft men som sagt, finns möjligheten så ska man göra rätt för sig.
Hör du det Johan? De flesta av oss är inte lata bidragstagare. Jag har haft många jobb, lärt känna många människor och har flyttat runt en hel del i mitt liv. Jag har inte träffat alla dessa lata "sossar" och "jantesvenskar" som du gillar att skriva om.
I vilka kretsar rör du dig egentligen? Inte i arbetarkretsar i alla fall.
På den där gymnasieskolan - som bl a utbildade flera av dessa ungdomar som enbart vill ha roliga och coola jobb och som troligen har dig som förebild - så fick jag lära mig en hel del om dagens ungdomar och deras inställning till arbete.
Många av dem var trevliga men deras syn på arbete gav jag inte mycket för.
-"Hur fan kan du ha det här negerjobbet?"
Var en ständigt återkommande fråga. Tja... Det betalar min hyra och min mat brukade jag säga. Ofta fick jag höra att de minsann aldrig skulle kunna tänka sig att ta ett sådant skitjobb och absolut inte för en sådan ynklig lön. De skulle ha "roliga" jobb och fick de inte det så gav de fan i alltihopa.
-"Och hur ska ni då överleva?"
Brukade jag fråga och fick till svar att det fanns ju alltid studiebidrag och högskolor som var villiga att ta emot dem. Att bo hemma hos föräldrarna vid tjugo års ålder och leva på studiemedel var alltså ett alternativ för dem.
Det fanns slappskallar när jag var ung också men de var få och var ofta pundare, brassrökare och thinnersniffare som var helt blåsta i skallen och som de flesta undvek. Idag hittar man denna inställning på gymnasieskolorna som ska låtsas vara en högre utbildning. Skrämmande nog går många av dessa vidare till högskolorna och vad som är ännu mer skrämmande: Flera av dem kommer nog att hitta vägen till dig.

Jag har jobb idag, fast anställning hos ett företag som jag trivs bra med, och de trivs med mig.
Men jag vet också att det är svårt för oss "äldre". Och nej, jag anser inte man är gammal när man är fyrtio år fyllda. Men många företagare gör det, dina kära entreprenörer m.fl.
När du kallar alla som har blivit permitterade för lata och bortskämda "sossar" så borde du inse att det krävs företagare och entreprenörer som är villiga att anställa dem. Det krävs två för att kunna dansa tango.
Företagarna vill istället ha ungdomar. Ungdomarna däremot vill ha jobb som är roliga, välbetalda och coola.
Det har blivit upp och nedvända världen. Medelålders människor vill ha jobb hos företagare som inte vill ha dem, de vill istället anställa ungdomar som inte är intresserade. Arbetsuppgifterna som de erbjuder är inte tillräckligt roliga och välbetalda.
Varför skriver du aldrig om detta istället? Varför detta eviga gnäll över oss som faktiskt sysslar med arbeten som dagens ungdom anser sig för fin för?
Jag tror att det är sådana som Dig som hjälper till att sprida denna inställning. Det är till Dig och dina gelikar som dessa ungdomar söker sig.
Det ska vara snabba stålar, fart och fläkt - kuken i ena näven, champagneflaskan i den andra och full fart framåt mot miljonerna och en tillvaro fri från skitjobb och tider att passa.

Till skillnad från Dig så är jag inte så enkelspårig. Jag tror, nej förresten, jag vet att både löntagare och företagare/entreprenörer behövs i detta land. Utan entreprenörer så går ett land under, liksom det även behövs arbetare som hjälper till och utför entreprenörens drömmar och visioner. Det handlar om att bygga ett land tillsammans, det handlar om lagarbete.
Om detta ska fungera så måste vi respektera varandra.
Du har inget att vinna på att ständigt utmåla svenska arbetare som "lata sossar" och liknande dumheter liksom jag och mina vänner vore kompletta idioter om vi skulle se företagarna som våra fiender.
Tvärtom! Utan företagarna och entreprenörerna går vi under och utan oss så skulle inte du och dina vänner kunna ägna er åt det som ni är bra på.
Rätt person på rätt plats kan man säga.
Ibland känns det som om jag är på rätt plats när jag är på mitt arbete, ibland kan det vara när jag sitter vid datorn och skriver.
Hur som helst, det gäller att hitta sin plats i livet, det kan ingen annan göra åt oss och allra minst Du.
Jag tror att dina pekpinnetexter gör mer skada än nytta. Folk blir förbannade.

Ja, i alla fall har du gjort mig förbannad.

17 kommentarer:

sossen sa...

Klockrent som vanligt Rockarn!
Och Johan Staël von Holstein (vilket jävla namn) tycker även jag är ett alldeles särskilt stort rövhål!
Fast jag är ju sosse förstås....

Anonym sa...

Detta inlägg höll rätt låg klass jämfört med tidigare. Första gången det var långtråkigt att läsa något på din blogg! Politik är inte varför folk kommer hit och läser.

Anarkisten sa...

Det hela bottnar i att vanliga, hederliga knegare inte vill överlämna sina liv i några självutnämnda maktspecialisters händer, oavsett om härskarklassen kallas präster, politiker eller riskkapitalister. Kan man inse det är ett steg mot lösningen taget.

Anonym sa...

Ni har båda fel.. (GH o JSVH)

GH har helt fel bild om det stora flertalet högerväljare. Holstein är inte en medelmoderat, han är way beyond..

Holstein: I det samhället du vill ha så hade du fortfarande jobbat på mejeri och det med en skitlön som knappt går att leva på, du hade varit tvungen att jobba 12 timmar om dan pga. skitlönen och därmed inte haft nån energi kvar att fundera över storslagna företagarplaner.

Troligtvis hade du haft skulder halva livet efter din bilolycka eftersom en arbetare på ett mejeri har en skitlön utan sjukförsäkring.

Du hade heller inte utbildat dig vid 26 års ålder för du hade inte haft råd att betala universitetskostnaderna på egen hand.
Jag unnar dig framgång i det du gör men bit inte handen som har gett dig chansen till att göra det du trivs med/är bra på.
Du har inte gjort det helt själv och du hade inte kunnat göra det i ditt samhälle.
Du ska inte vara så självgod. Alla är inte begåvade med en stor käft, en stor käft kommer man långt med.

/Stefan (Moderat)

Anonym sa...

GH - du borde tamigtusan bli politiker.

Och det där beskrivningen om gymnasisterna som inte ville ha ett negerjobb utan eftersträvade ett glassigt slapparjobb med hög lön känner jag igen allt för väl.

Men verkligheten kom ikapp mig. Numera anser jag att ingen ska skämmas över ett ärligt jobb. Inte ens folket på samhall som folket på Flashback älskar att bespotta.

Anonym sa...

Det här var tammefan det bästa jag läst på mången god dag. Stor applåd alltså från den konservativa sidan.

/JW

Anonym sa...

Kapitalisten lever på att lura lönetagarna. Så kommer det alltid att vara. Samhället verkar bli mer blåst för varje år som går vilket i sin tur ger blåsta ungdomar. inget konstigt.

Om 10 år kommer medelsvensson ha två jobb för att kunna försörja sig.

Moderaten Stefan borde fundera på om han är med i rätt parti... eller åtminstone läsa partiprogrammet. Det du skrev var dock helt underbart.

Anonym sa...

Att säga att man vill ha avtalsenliga löner, en statsfinansierad sjukvård och statligt betalda utbildningar, det är inget som motsäger en röst på moderaterna.

Jag har röstat på sossarna i min ungdom, då var jag mindre påläst och lättare duperad än vad jag är nu.
Citerar GH: " vänstern har en människosyn att alla är hjälplösa idioter".
Jag håller med honom.
Den förbannade jantelagen är skapad av vänstern, själv var jag ett "offer" för den.
Det är slut med det nu, tack vare min skarpa hjärna (haha) och en chef (en av de bästa) som insåg min potential och uppmuntrade mig att utvecklas. Nu har jag specialistkompetens inom mitt område.

Däremot att säga att Holsteins åsikter är representativa för moderaterna t.ex att vi ska jobba som i kina, 12 timmar om dagen och tjäna 6 spänn i timmen är helt fel.

Stefan (fortfarande moderat)

Gustav sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gustav sa...

Johan Stael von Holstein är en av Sveriges absolut sämsta företagare. Han har ett otal konkurser bakom sig. Han har startat ett stort antal företag som aldrig har gått med vinst. Han är en expert på att starta företag men han vet inte hur man startar vinstgivande företag. En skicklig företagare skapar vinster, Johan Stael von Holstein skapar företag, säljer av lite aktier (han är duktig på att prata) och låter sedan aktieägarna stå kvar med förlusterna.

Vem som helst kan skapa förlustdrivande företag. Det krävs skicklighet för att få ett företag att överleva och gå med vinst.

Jag skrev förresten själv ett inlägg om några av Holsteins dunderfiaskon tidigare i år:

http://sparsamtleverne.blogspot.com/search?q=holstein

Anonym sa...

Om ett GH parti startas har det definitivt min röst. Skulle aldrig lägga den på ett av de idag etablerade partierna. Politiker av idag har bara två mål; 1. Blåsa skattebetalarna på så mycket som möjligt. 2. Blåsa skattebetalarna på så mycket som möjligt ;-)

Jag hoppas att du GH, lägger in svaret du fick från miffot.

//Plutten

Anonym sa...

Plutten: Svaret finns i komentatorsfältet till JSvH-inlägget. Vilket du borde ha kommit på tanken att kolla upp.

arbetare sa...

Jag hade lätt röstat på sossarna om de inte delade ut bidragen så jävla lätt och vill ha mer invandring. Finns inget värre än människor som går hemma pga de inte orkar jobba och vi som arbetar får betala för det. Fyfan.

Anonym sa...

Stefan skriver: "Att säga att man vill ha avtalsenliga löner, en statsfinansierad sjukvård och statligt betalda utbildningar, det är inget som motsäger en röst på moderaterna."

Det må vara sant men inte i så hög grad som det finansieras nu. En moderat vill ha så liten statsapparat som möjligt. Han tycker inte om sjuka och svaga människor. Har någon mycket pengar ska den få ännu mer pengar. En moderat gillar inte omfördelning genom skatt.

Arbetaren: Tänkte inte kommentera något så inkompetent inlägg. Men ändå. Tror inte du känner någon invandrare. Av dem jag känner är det bara en som inte har arbete och det är för att han studerar. Två är riktiga grovarbetare. En jobbar genom att städa industriavfall och en annan jobbar två jobb som städare och i pizzeria. Sen även några egenföretagare.

Invandrarna idag är som arbetarna var för 50 år sedan. riktigt jävla utnyttjade.

roberth sa...

Många sossar är lata! Dessutom mindre begåvade! Det är fakta! Kapitalisten är den som får samhälet att fungera för utan företag vad i helvete vore vi då? Sen är det så att Johan Stael skrattar hela vägen till banken vad gör ni?

roberth sa...

Du som inbillar dig att invandrare är samma som för 50 år sen kom in i matchen för fan!

Anonym sa...

Käre "Anonym" om jag hade hittat/sett JSvHs svar till GHs text, hade jag antagligen einte efterfrågat den. Vilket du borde tänkt/förstått.

//Plutten