onsdag 12 november 2008

Varför?

När jag runt åtta-nio år så hade jag en granne som brukade ge oss ungar föreställningar varje helg. Han var alkoholist. Jag vill minnas att han hette Bill. Hans fru hette Kajsa.
Bill arbetade och skötte sig. Han var en mycket snäll och timid man under vardagarna. Bills fru var däremot en riktig ragata. Genomelak sedan födseln. Ond och galen. Hon var som en ilsket fräsande spottkobra, full av giftigt etter.
Kajsa gillade att förolämpa och förnedra Bill så mycket hon kunde och helst så att alla grannar hörde. Gärna när de var vid affären och handlade under eftermiddagarna, när Bill hade kommit hem från arbetet.
-”Ska du verkligen lägga kokosbollarna i botten på samma kasse som mjölken och mjölet? Idiot!”
Bill slet dagarna i ända på en fabrik som tillverkade plastdunkar men fick bara skäll av sin fru.
-”När ska du skaffa dig ett bättre jobb så att vi kan flytta ifrån den här jävla slummen? Jag skulle ha gift mig med Lennart som pappa sade! Han tjänar mycket pengar han!”
Bill böjde sitt huvud, skämdes och sade att javisst, jag borde verkligen skaffa mig ett bättre jobb.
-”Jag är ledsen över att jag aldrig har kunnat infria dina förväntningar!”
Det lät verkligen som han menade det där uppriktigt. Karln hade ingen ryggrad att tala om. Det var synd om Bill.
Eller kanske inte.

Varje fredag slutade Bill jobbet för veckan. Hela helgen ledig. Då tog han svängen förbi Systembolaget och köpte ut så att det skulle räcka ända tills söndagskvällen. Sedan började festen.
Alkoholen förvandlade den annars så timide Bill till ett rytande lejon. Utan ett ord kom han hem, satte sig vid köksbordet och började tyst och metodiskt att dricka ur brännvinsflaskan. Sedan så började han att smiska upp sin elaka fru Kajsa med en strykjärnssladd samtidigt som han vrålade eder och förbannelser över henne.
Kajsa började yla som en luftvärnssiren och det var startskottet för oss ungar. Nu hade föreställningen börjat.
Jag bodde vi denna tid i ett oerhört trist bostadsområde som mest bestod av tvåvåningslimpor i grå betong. Fulla med radonstrålning. Vi fick papper hem där vi anmodades att vädra ordentligt varje dag.
Men vi hade inte råd att bo någon annanstans och jag trivdes rätt så bra. Vi bodde där i två år.
Många av våra grannar söp men de bjöd inte på lika spännande föreställningar som Bill och Kajsa.
Varje fredagskväll började föreställningen. Kajsa började yla när första rappet landade på hennes feta röv och några minuter senare så sprang jag och några andra ungar runt deras lägenhet och kollade in genom varenda fönster, så att vi inte missade något.
Det var bättre än både Baretta och Kojak.

Festen fortsatte hela natten. Ja, hela helgen. Efter en stund brukade Bill ha slagit sig trött. Då passade Kajsa på att ge tillbaka. Det flög påsar med mjöl, burkar, stolar och jävelskap runt hela lägenheten. Bill duckade så gott han kunde. Det kunde ibland hända att en radio eller mindre byrå kunde braka rätt igenom en fönsterruta.
Bill fortsatte att supa hela helgen. Han söp, vaknade, strök upp sin fru med närmaste tillhygge, somnade, vaknade och så började karusellen igen.
Jag har många gånger ställt mig frågan: Varför?
Vad var vitsen med alltihopa? Med äktenskapet? Med detta eviga supande varje helg?
Det var ju helt klart att de mådde inte bra av vare sig varandra eller av alkoholen.
Varför gav de inte bara fan i alltihopa?
En lördagsmorgon satt Bill i favoritfåtöljen och hällde i sig brännvin som vanligt. En lördagsmorgon som alla andra, förutom att denna gång så hade Kajsa bestämt sig för att ändra rutinerna en smula. Hon skulle slå tillbaka innan Bill hann att stryka upp henne.
Hon smög upp bakom honom och drämde med full kraft sitt strykjärn rakt i skallen på Bill.
Bill hann precis svälja den sista skvätten brännvin ur glaset och sedan blev allting svart.
Det var brännvin som nöp rejält det.

Två veckor senare skrev de ut Bill från lasarettet.
På en fredag.
Vi ungar såg hur Bill kom raglande över gräsmattan tidigt på förmiddagen, med en spritpåse i handen. Han var full och argare än någonsin. Nu skulle det bli en tidig föreställning.
-”Hit in kommer du inte något mer! Jag har bytt lås! Där fick du gubbjävel!”
Skrek Kajsa innan hon drog igen köksfönstret. Dessvärre glömde hon bort att stänga altandörren. De bodde på bottenvåningen.
-”Tittut! Här kommer gubbjäveln!”
Sade Bill, särade på gardinerna och klev in i vardagsrummet.
Sedan kom även ambulansen och hämtade dem båda två. Kajsa fick in en rätt så lyckad träff i skallen på Bill med en tung skiftnyckel och slog därmed upp den gamla skadan. Men skadan var inte värre än att Bill han med att gnugga Kajsas ansikte i linoleumgolvet samtidigt som han dunkade en cykelpump i skallen på henne.
-”Jaså, din förbannade huggorm! Du smyger dig på din snälla man bakifrån! Det här ska lära dig att uppskatta gubbjäveln!”
Sedan rasade även Bill ihop, över Kajsa. Det var blod överallt.
Det var faktiskt rätt så obehagligt.
Kvinnomisshandel är obehagligt. Det kan aldrig försvaras. Kajsa var ingen snäll fru, hon behandlade Bill mycket illa. Men detta kan ändå aldrig försvara Bills beteende. Ibland när jag tänker tillbaka så undrar jag varför inte Kajsa stack från Bill, eller tvärtom. Ibland tänker jag att de förtjänade varandra.

Jag kan inte avgöra hur gamla Bill och Kajsa var. När man är barn så är alla människor över tjugo år uråldriga, men jag skulle tro att de vid denna tid var runt fyrtio år.
Många år senare var jag tillbaka i min gamla hemstad och hälsade på. Det hade gått tjugo år. Jag var inne på Domus och handlade lite käk åt mig och morsan.
Framför mig stod ett äldre par. Båda hade rullatorer. Det var Bill och Kajsa. De kan inte ha varit mer än kanske sextio år men alkohol får människor att åldras snabbt. De såg ut som åttioåringar båda två.
Men de såg nyktra ut. De såg ut att ha försonats.
De betalade sina varor och Bill började packa ned dem i plastkassar. Precis som förr i tiden.
-”Lägger du äggen i botten på samma kasse som du stoppar konserverna! Är du inte klok? Idiot!”
Bill ser trött ut. Han ursäktar sig genast och börjar att packa om.
-”Jag skulle ha gift mig med Lennart! Han är rik! Han gav sin fru barn minsann!”
Bill tittar på klockan och säger att han måste gå iväg en stund.
-”Jag går och hälsar på Olle. Gå i förväg hem du!”
Det är fredag. Klockan är fem och det är en timma kvar tills Systembolaget stänger. Bill har god tid på sig.
Ingenting tycks ha ändrat sig.
Jag undrade ännu en gång: Varför?

28 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, man ställer sig onekligen frågan: Varför?

Utomordentlig text som vanligt GeHå!

mammabecka sa...

Jag trotsar nog statistiken ja, med eget hus, båt, pengar och allt annat man kan tänkas "behöva" som mamma. Även ett stadigt förhållande med en pappa som bryr sig och som har köpt allting TILLSAMMANS med mig :) Ha det kanon!

Anonym sa...

http://blogganalys.blogg.se/2008/october/ljug-pinocchio-ljug.html

Din blogg var alltså en av de första jag skrev om. Lär nog göra det igen. Nu med några fler läsare per dag :-)

Mvh Blogganalytikern

kzmonova sa...

Mammabecka: He he... Kände du dig träffad.

Anonym sa...

Du ser ut som ett gamla fullo som resten av samhället får ta hand om när du blir gamla (vilket inte verkar alltför länge bort).
Är du akademiker?
Nej, det tror jag inte, utan en gamla lågutbildad, ful och alkholiserad gubbe!

Gutegirl sa...

Oj, detär ungefär som den här gubben som min kompis såg på ett fik i Visby för ett antal år sedan; Det var en bondgubbe och hans fru som skulle fika, och gubben stod och valde det ena och det andra, det var en massa saker han skulle ha. Så vände han sig till sin fru och sa "Och du ditt helvete, du ska väl ha kaffe?"
Undrar hur de hade det hemma.

Gutegirl sa...

@mammabecka; Hårdrockarn har ju rätt, att få barn ska inte vara en livlina för att man är ung och dum och på väg att hamna snett.

mammabecka sa...

kzmonova: Med tanke på att min kommentar var ett svar på en kommentar till min blogg, så ja ;) Inte så konstigt då?

gutegirl: Om du läser kommentaren din gamle vän hårdrockaren skrivit till mig så ser du att den inte handlar om huruvida mina barn är mina livlinor, utan om att ni tydligen får försörja oss via skattesedeln. Det stämmer givetvis inte. Ska man ha barn, så ska man klara det utan bidrag i första hand.

Anonym sa...

Bloggvärde: 28309:- Grattis.

Johannes Almborg sa...

Humoristiskt inlägg som vanligt GeHå. När kommer boken?

Anonym sa...

Trots att det egentligen är djupt tragiskt, kunde jag inte låta bli att skratta åt beskrivningen av Bill och Kajsas dysfunktionella tillvaro.

Ja, varför? Vad är det som får två människor att fortsätta leva i sitt inferno till äktenskap? Jag har själv bott granne med par som inte är helt olika Bill & Kajsa; folk som långsam nöter ned varandra både fysiskt & psykiskt år ut & år in. Helt obegripligt.

Men, men... De är trots allt vuxna människor som själva måste ta konsekvensen av sin oerhörda enfald och oförmåga. Så länge de inte kommer mig och gnäller om sitt kassa äktenskap lär de få fortsätta sin spiralfärd ner i helvetet.

Anonym sa...

Gutegirl: Du studerar och väntar ditt fjärde barn?
Vems pengar är det du lånar och får delvis bidrag från?
Jo vi som arbetar och betalar en del av ditt studiebidrag och även studielån fram tills du kan börja betala av på det!
Jag är själv en ung mamma men är akademiker och har även studerat. Men arbetar för tillfället och btalar skatt.
Men jag har inget emot att få betala tillbaka det som jag under min halva föräldrarledighet kostade samhället, man ger och tar. Det bör du veta som har arbetat inom socialtjänten.
Jag tycker att det är fel att yttra sig som du gör då du vet att även pappor bär ett ansvar för sitt barns försörjning.
Jag tror att även du är medveten om att en del kvinnor vill födda barn i 20-årsåldern och det betyder inte att man har möjlighet att atrbeta och studera igen.
Man ger till samhället och tar.

Kommentera gärna!

Anonym sa...

Anonym den 12 november 2008 18:29:

Om du är akademiker så är det till och med sämre ställt än jag trodde med universitets- och högskoleutbildningarna i det här landet.

Om du skall anklaga någon för att vara obildad så kan du väl för helvete se till att ditt inlägg åtminstone är i närheten av att vara rättstavat och gärna innehåller i alla fall ett embryo av korrekt grammatik.

/JW

Anonym sa...

VET DU VAD AKADEMIKER INNEBÄRR?
OJ, VAD VI KUNDE REAGERA AGRESSIVT, DU KAN INTE MÅ BRA

Gammal Hårdrockare sa...

Anonym:

Vadan detta tjafs om jag skulle vara akademiker eller inte?
Jag har väl aldrig någonsin hävdat att jag skulle vara akademiker?! Jag brukar tvärtom, ja jag nästan koketterar med att jag saknar all form av utbildning.
Jag har inte ens giltigt avgångsbetyg från grundskolan.

Och lågutbildad, jag? Smickrare där! Jag är inte utbildad överhuvudtaget!

Anonym sa...

okej, lite whte trash över dig då.

Gammal Hårdrockare sa...

Anonym:

Ja, det stämmer däremot! Jag står med ena benet i wt-träsket!
Läs gärna:
http://gammalhardrockare.blogspot.com/2008/06/drfr-r-jag-inte-wt.html

Anonym sa...

Jag har aldrig "möt" på en omognare lite äldre man.
Någonstans måste det har gått utför dig (om det var i skolan), för så talar man inte i din ålder såvidare man inte lider av en sjukdom.
Hur gamla är du? 40-45 år?

Eller så är du bara ute efter att provecera?

Men har aldrig som sagt "möt" en omognare medelålders man.
Om du hade varit min man eller far så hade jag erkänt att vi känner varandra.

Gammal Hårdrockare sa...

Anonym:

Nämen, nu smickrar du mig igen! Ja, jag är både omogen och barnslig. Jag jobbar hårt på det!

Anonym sa...

Anonym:

Jag mår bara bra tackar som frågar.

Du går från klarhet till klarhet med dina briljanta inlägg måste jag säja.
Elokvens, språklig elegans och slagfärdighet så det räcker till.

Jag kan inte SAOB's definition på akademiker utantill, men någon som tagit examen från högskola eller universitet förväntas i alla fall kunna uttrycka sej sammanhängande och något så när språkligt korrekt enligt mej.

Läs det här citatet från ditt senaste inlägg, fundera på om det går att förstå, gå sedan hem och gör om gör rätt:

"Någonstans måste det har gått utför dig (om det var i skolan), för så talar man inte i din ålder såvidare man inte lider av en sjukdom.
Hur gamla är du? 40-45 år?"

/JW (verkande i Sture Alléns anda)

Anonym sa...

Jag tror du missuppfattade mig, det va menat till hårdrockaren.
Varför tar du åt dig?
Jag skriver på en blogg, inte till kungen eller någon annan viktig inkomstkällare.
Låt mig gissa:du är man? Med låg självkänsla precis som hårdrockaren.
Stackare...

Micke sa...

Du anonym som sitter och kritiserar alla, är du medveten om att det är du som har sämst stavning och meningsuppbyggnad av alla de som skrivit kommentarer här?
Du har ett stavfel i nästan varje mening, hur kan du sitta och kritisera andra för att sakna utbildning och vara WT?

Anonym sa...

Till micke. För det fösta säger man inte "sitter och kritisera andra"?
Jag kritisera inte ALLA ANDRA men eftersom Hårdrockaren har en allmän blogg, så är meningen att man skall kommentera den. Jag tror även att det är det som Hårdrockaren förväntar sig.
Jag har tidigare sagt att jag inte skriver för en inkomstkällare.
Jag undrarde vad Hårdrockaren ha för utbildning? Han har berättat att han inte har någon högskole- utbildning,vilket jag anser är viktigt.
Jag har läst Hårdrockarens blogg och kan notera att han är kritisk till nästan allt och alla.Det visar vidare på låg självkänsla...

Anonym sa...

Jag upplevler att de flesta som läser din blogg och hyllar den det är mestadelen män. Det säger allt!

Anonym sa...

Till anonym: Jag har en doktorsexamen och kan konstatera att du stavar dåligt, samt har en usel argumentationsförmåga. Istället för att sitta här och skämma ut dig borde du ta en kurs i svenska på grundvux eller SFI. Att skryta med akademisk examen är enbart patetiskt, speciellt då man inte verkar ha den minsta förmåga att föra en vettig argumentation. Något man bör kunna som akademiker.

Anonym sa...

Till mammabecka: Att pappan köpt sakerna tillsammans med dig behöver knappast betyda att det är dina pengar ni handlat för. Med tanke på hur många barn du har har jag svårt att tro att du tjänat ett endaste öre själv, utan lever med största sannolikhet på statens och pappans pengar. Alternativt har du en förmögenhet du lever på, vilket isåfall är klanderfritt.

Anonym sa...

Herrejävlar, att läsa kommentarerna är ju nästan lika kul som bloggen.

GH, give em' hell.

Och herr doktor, sug på en avgasrör tills du segnar ned och dör.

Åke sa...

anonym:
Vad är en inkomstkällare?

GH:
Intressant historia!