söndag 28 december 2008

Det språkliga förfallet.

Tänk, man hinner knappt komma hem från julfirandet, sätta sig vid datorn och ögna igenom några bloggar förrän det är dags att bli förbannad igen.
Idag retar jag mig på det språkliga förfallet. Främst representerat av de bloggande white trashkvinnorna.
Slenterianmässigt använder de sig av ord som "fuck" och "shit" istället för att använda de alldeles utmärkta svenska alternativen.
Varför?
Idag säger man inte att man ger någon uppskattning, istället ger man någon "credit", eller "kredd" som idioterna skriver. Ibland är något "kreddigt" och vad som menas med det har jag ingen aning om?
VARFÖR? Vad är det för fel med de svenska orden? Jag hade inte sagt något om det var frågan om företeelser, nya uppfinningar m.m. som det inte hade funnits någon motsvarighet på inom det svenska språket. Då är importen av ord från främmande språk motiverad. Så har det funkat förr. Alla språk har lånat friskt av varandra när nya företeelser har dykt upp. Svenskan har lånat av tyskan och franskan, holländskan av svenskan, engelskan lite här och där osv, osv. Ett gemensamt utbyte som har utmynnat i alla dessa språk världen över och som ständigt har utvecklats och funnit nya vägar.

Idag kände jag mig lite uttråkad. Jag behövde skaka av mig helgens letargi.
Av ren skräckblandad nyfikenhet så besökte jag idag några klassiska white trashbloggar. Unga kvinnor - ofta med flera ungar av blandad härkomst - skriver om sina rent osannolikt tråkiga liv.
De uppdaterar flera gånger om dagen och skriver om intressanta saker som att de har varit och handlat på Lidl eller Netto, de funderar på att kanske köpa ny jacka, att de måste börja banta och att den där jävla Benny, Conny eller Mange tydligen har smittat dem med klamydia ännu en gång.
En kvinna beskrev t o m sina flytningar i detalj, konsistens, lukt och färg. Intressant värre. Denna kvinna var moder till två barn. Det måste kännas trevligt för Kevin och Tindra att ha en sådan öppen mor som mer än gärna lägger upp sina mest intima problem inför hela internet. Det räcker tydligen inte med att hon lägger upp sig för hela Harrys manliga klientel varje lördagskväll.

Denna bloggande moder kan betecknas som en person som gillar att skriva, dessvärre kan hon inte skriva. Men vad gör det? Det finns ju ingen som stoppar henne. Det finns ingen som talar om för henne att det här med att skriva kanske inte är hennes grej, hon kanske borde satsa på något annat, något som inte kräver lika mycket tankeverksamhet. Något enkelt och mer praktiskt.
Kuksugning är ju något som varje White trashkvinna har behärskat till fulländning ända sedan sin femtonårsdag så det förslaget känns lite onödigt.
Men rättstavning? Kanske lära sig det svenska språket som trots allt är deras modersmål?
Jag tror att bloggvärlden hade varit mycket trevligare om alla dessa white trashkvinnor hade hängt med under lektionerna i svenska istället för att ha sugit kuk på skoltoaletterna under lektionstid.
Men det är som det är. Full pott på ett rättstavningsprov imponerar inte lika lätt på snusande och ölbrölande bonnraggare och sportfånar som en rejäl avsugning.
Kenta och Mange skiter i om Merja eller Lenita kan stava till deras namn, huvudsaken är att de lägger upp sig när de ska. Lenita gick en kortare period på Grundvux, hon tröttnade snabbt men hon hann faktiskt med att lära sig grunderna och kunde till slut tyda och skriva enklare meningar.
-”A som i Apa!”
Säger Lenita.
-”Håll käften och sug!”
Svarar Mange.
Mange var inte ett dugg imponerad av Lenitas nyförvärvade kunskaper. Mange ville inte ha någon jävla bibliotekarie som flickvän. I Manges värld så är alla som kan stava felfritt och läsa utan att staka sig antingen bibliotekarier eller bokhållare. Detta är en inställning som lever och frodas hos alla svenska white trashfamiljer.
Den som brölar högst vinner. Det är bara att besöka valfritt Harrys i vilken svensk småstad som helst en lördagskväll så får ni se själva.
Efter uppvärmning på stadens gym så stormar Mange tillsammans med sina arbetsmarknadspolitiska åtgärder till kompisar in på Harrys, ställer sig vid bardisken och vrålar fram sina beställningar. Den som brölar högst får mest uppmärksamhet från Lenita och de andra klamydiafällorna borta vid långbordet.
Här står akademiska kunskaper väldigt lågt i kurs, hos båda könen.
Lika förbannat så ska de blogga.

Jag var inne på Lenitas blogg idag (Lenita är ett fingerat namn som får symbolisera alla white trashbloggar, från Linda Rosing till Carolina Gynning och alla däremellan). Jag retade upp mig på ännu ett fenomen som kännetecknar alla kvinnliga white trashbloggare. De har ofta en spalt med rubriken ”To do-lista”.
To do?
Det är en lista med saker som de ska göra. En Ska Göra-lista helt enkelt. Men det är tydligen för svårt att skriva.
När man ögnar igenom en sådan lista så slås man genast av frånvaron av förnuft. Sådant som de verkligen borde ägna lite tid lyser med sin frånvaro. Ingen av dem skriver t ex att de borde söka jobb och skicka sina ungar på avlusning. Istället så kan det stå att de faktiskt borde raka benen, blondera håret (rötterna börjar synas!) och att de verkligen borde ta sig i kragen och börja spara undan pengar så att de äntligen kan skaffa sig de där silikonimplantaten.
Idioter.
Jag blev tvungen att kommentera lite på Lenitas blogg. Ni vet hur det är, ibland blir man så jävla förbannad så man kan inte hålla sig. Jag skrev att det kanske var dags att skaffa sig lite större ambitioner här i livet än att lägga upp sig för stadens Volvoraggare och dörrvakter. Jag skrev att det kanske var dags skaffa sig lite kunskaper i det svenska språket istället för att blanda svenska och engelska i en salig soppa. Jag bad Lenita att sluta upp med att skapa några jävla todelido-listor om totalt ointressanta saker som bara intresserar andra feta socialbidragstagare i White trashmåla.
Jag gav henne lite goda tips om hur man skriver och behandlar det svenska språket.
Fem minuter senare så blev jag portad från hennes blogg.
Efter ytterligare fem minuter fick jag ett mail som i stort sett gick ut på att jag var en jävla idiot som, jag citerar: ”Inte hajar ett jävla dugg!”
Undrar vad det är som jag inte har hajat?
Lenita skrev även att hon inte fattade varför min blogg var så populär och att jag var en idiot som borde polisanmälas och nu kommer det bästa, jag citerar helt ordagrant: ”Både jag och morsan anser att du fan inte är klok och att fan kommer att ta dig om du visar dig mer på våra bloggar!”
Ha! Ha! Det sista var väl för gulligt ändå? Mamman läser min blogg. Hur kommer det sig förresten att alla unga white trashmorsor alltid har sin mor som bästis?
Är det för att de står med fötterna lika stadigt i den svenska white trashmyllan eller är det den lättare formen av analfabetism som förenar dem?

Men nu skiter vi i det. Det var ju förfallet av det svenska språket som jag retade upp mig på. Idag så håller svenskan på att utvecklas till en enfaldig köksengelska utan någon som helst logik, rim eller reson. Detta är ingen utveckling av språket längre, det är en avveckling.
Den senaste idiotflugan som har dykt upp och som får det att ryka ur öronen på mig verkar vara att säga och skriva att något är "is the shit". Är skit/skiten på svenska. Det tog ett tag innan jag fattade att man sade detta i positiv bemärkelse. När något är bra så säger man alltså att det är skit (!) Bli klok på det den som kan. Och vad är vitsen? Är det tufft på något vis eller vad?Som sagt, enfalden sprider sig.
Någon som har några synpunkter om detta?

23 kommentarer:

Kevin sa...

öh snacka inte skit om morsan din jävla fascist

ospray sa...

ja vad säger man ? Kan faktiskt bara
hålla med om språkbruket...visst misshandlar vi vårt svenska språk
det gör säkert jag också emellanåt

förresten satt jag i bilen utanför ÖB i dag o väntade på gubben ...
ja jag behöver väl inte säga mer =)

Johannes Almborg sa...

Klockrent inlägg som vanligt GeHå. Och träffande på flera punkter också för den delen.

Anonym sa...

Hur kan du träffa mig rätt i hjärtat var gång du skriver,är det inte underfundigt och vansinnigt kul så är det raka sanningar som faktiskt stämmer.
Nu låter jag medvetet bli att besöka fler bloggar än denna då jag vill bli på gott humör när jag väl surfar,svankgaddningar,risiga namn på barn och analfabeter som envisas med att fläka ut sig risiga leverne hör inte till humortoppen direkt.
Tack för att du finns,juluppehållet var väl långt!

Razph sa...

Galet bra skrivet. Jag känner igen allt så väl!
Jag måste fortsätta att återkomma hit till din blogg!

Mondobaby sa...

Hahahhaa.... tack för att du förgyllde min dag GH.
Och jag gillar kommentaren från Kevin!

Undrar vad hans mor heter;)
Tindra kanske?

hahahahha

Anonym sa...

Tycker oftast att du skriver lättfullt och underhållande. Att du tidigare drivit med din syn på dig själv som en bitter surgubbe osv... Men nu är du ju där! Den här texten borde du skickat i papperskorgen.. Var varken roande eller särskilt intelligent skrivet. När du dessutom börjar göra ned andras språkbruk utan att ha ögnat igenom din egen text ger bara ett korkat intryck.
En gång är ingen gång, så jag ser fram emot din nästa text!

Wilgot sa...

Appropå din reflektion över att deras bästa kompis är deras mödrar.
Det är nog därför deras mödrar uppfostrat dom/barnen till att bli som dom själva är och därför kan också ha dom som bästa kompisar. Sådan mor sådan dotter?

Anonym sa...

Håller med dig fullt ut. Fast en grej kan jag inte låta bli att reta mig på. Du reflekterar inte över hur många gånger du nämner "White trash"..? Är det korrekt svenska?

Javlar från ML

Anonym sa...

Den gamla amerikanska benämningen "white trash" är inte direkt applicerbar på nutida svenska förhållanden.Men om man ändå envisas med det studera då min egen noga framforskade lista,ju fler träffar,desto mer "white trash".

1.Piercing
2.Tatuering
3.Hund
4.Charterresor
5.Kläd och sminkfixering
6.Bra litteratur är Marklund,Guillo och Nesser
7.Vem fan är Geoffrey Chaucer?
8.Dokusåpaintresse

Mvh Snusmumrik

Anonym sa...

Ganska träffsäkert och komiskt inlägg!

Dock använder jag själv t.ex ordet "kredd". Jag tycker att ordet är kort, bra och snärtigt. Vackert på något sätt. Då är det väl inte fel att använda det?

Anonym sa...

Några andra saker som är kännetecknande för "vitt skräp"

- Bor i hyreslägenhet
- Dricker bara billig sprit
- Spenderar mycket tid på internetforum och har egen blogg
- Äter bara snabbmat och halvfabrikat
- Tycker att vardagsrumsbord med klinkerplattor är höjden av stil och klass
- Röker
- Stryker inte sina kläder

/JW

Rex sa...

Klart man har synpunkter! Språket är det viktigaste vi har,utan det ingen civilisation över huvudet taget.

Språket är det som binder oss samman,begriper man inte varann så blir det bråk helt enkelt!

Genom historien har allehanda "outsidergrupper" i samhäller världen över haft sitt eget "lingo",det är ingen tillfällighet minsann.tillfällighet

Anonym sa...

Kul inlägg! Men du skjuter dig själv i foten på vissa punkter..

Kzmonova sa...

Ett inlägg friskt och härligt som en sommardag.
Språket bör hållas så "rent" som möjligt för att värna om vår kultur och identitet. Island är ett föredömme där. Inga låneord där inte. Visserligen är det en väldigt fattig nation just nu. Men dom har tamejfan både kultur och identitet...

Anonym sa...

"dis is da shait mate!"

Återigen en mycket träffsäker beskrivning av en iofs rätt underhållande företeelse. När det gäller språkbruket, eller avsaknaden av den. Kan man ju säga såhär, om någon söker jobb hos mig och har en CV med en massa MSN, SMS svenska etc. Då åker ansökan direkt i korgen. KLarar man inte ens av en så enkel sak som att skriva sitt modersmål, vad mer klarar man då inte av?

Vore trevligt om du la ut länkar till de bloggar du besöker. Då kan man göra lite "slumbesök" ;-)


//Plutten

Anonym sa...

Dina saftiga sågningar värmer i vintermörkret.

Danny sa...

GH:s blogginlägg känns som en välbehövlig återställare när man blivit tvångsmatad av dokusåpor, popmusik, mediahoror, skrikande ungar, white trashgrannar och annan dekadens. Han borde få betalt för det här!

Stefan Dedalus sa...

God fortsättning på Tomasmäss!

Sär skrivning (sic) och skilda ord och attitydgytter; blogsmog - kan ses som ett miljöproblem i lingvistisk livsluft och ett postmodernt dåligt tillstånd, om herr Lyotard ursäktar den dåliga.

Detta är ett exempel på vad jag kallar puerilismen; de som fortfarande kallas barn får mer uppmärksamhet, längre etertid och baxat mediautrymme. P3 är numera för en normalbegåvad vuxen olyssningsbart joller, Göteborgs-Posten har vidare en avdelning som heter just ”Attityd”, där ungar luftar sina mer eller mindre tydliga yttringar och illa underbyggda åsikter. Än yttermera när slikt klientel som exempelvis ”Blondin-Bella” får hyfsad ekonomisk ersättning för sina nätbesvär, eller småglin plågandes sin omgivning i olika Idol-varianter till storpublik, ser man tendensen. Det är i sig inget fel att de små har möjligheten till deltagande, och jag är faktiskt inte avundsjuk på B-B’s framgångar per se, fast man får se företeelsen som den gulligt är.

Samtidigt som barnens beteende upphöjs till norm, regredierar då de vuxna till att mötas i en och samma punkt, vilken dessa av Dig kallade WT-bloggar är ett av flera exempel på. Andra mer ostentativa tecken är tatueringar och bling som kroppslig semiotik för att ersätta och dölja halvlitterat häfta, lägg till sportliknande outfits, oupplösligt förenade med sneaker-sjukan; eller, så fort temperaturen klättrar över 13 grader plus, fiskbensvita karlben delvis innanför mer eller mindre för korta byxor. I sta’n. Mysbyxor har väl jag också, men de stannar hemma, och mina pastaliknande smalben skyler jag för omvärlden, av filantropisk hänsyn till och en ack så öm omsorg om resten av mänskligheten.

Kortbyxor ersattes förr av längre – fullt täckande - hosor vid en viss ålder, men då fick man ju det sartoriella tecknet på vuxendomen byxstavligen intill huden, och med sådant medföljde begrepp som ansvar, med mera. Ingen vill ta ansvar längre. Därav den av alltför mångas strävan mot adolescensens finniga nirvana.

Kulturellt tidstypiskt och trendenligt med avsiktlig försämring… klotter kallas konst, ligism kallas aktivism, kriminalitet för bus, den levantiska wiggerstilen med usla grötrimsförsök för nydanande och spännande utveckling i svenskan. Nyspråklig kejsarskrud: Allt påhejat av ängslig media.

Jag har egentligen ingenting emot anglicismer eller andra in- och tilltryck som utvidgar en språkrymd, men delar delvis GeHå’s syn, då jag i min snobbism inte ser en utveckling, utan i den antiupplysningstid vi nu lever i en klar trend; en förminskning av själva uttrycket.

Har Ni orkat läsa hit, så förstår Ni att jag föredrar Albert Engström före Petter. Eftersom ungdomskulten är den norm och trend som genomsyrar Det Nyare Sverige kan man påstå att Robert Bly fick rätt i sin spaning efter ”Syskonsamhället”; att simma bland halvvuxna (en formulering värdig en poet). Det är egentligen inte så underligt att språket tar sin egen dysentropiska väg, och det kan vara värt tilläggandet att när jag använde ordet ”slikt” ovan, reagerade Word medelst näsrynkad grön sick-sack. En lingua franca-variant av Gresham’s Lag.

Man behöver i och för sig inte enbart läsa skräpfolksbloggar för att rodna av skam inför dåligt språkbruk avslöjande minimal bildning: gå till GT/Expressen, GP, SvD, DN eller AB, och i bävan skåda mänskor som Marteus, Näslund, Gunne och de pinsamma ”klimatjournalisterna” Bojs, Baltscheffsky, Kerpner och Bondeson eller överskattade Klein och Linderborg och deras klåfingriga arrogans… Här är det inte brist på ordförråd eller syntaktiska kullerbyttor, utan semantisk parasitär förvirring, när deras stora ord uppmanar, förvanskar och moraliserar. Jag minns i en ledare Peter Hjörnes svarsuttryck i en klimatdebatt, när han hellre var en nyttig idiot än en onyttig dito. Då har man verkligen fått begreppet mening och referens om bockfoten.

Pristagare eller ej, Nicke Lilltroll-språket, för att låna av känd kriminolog, erövrar världen.

Gott Nytt År,

S

Lady Dahmer sa...

äh va faaan sluta dissa oss småbarnsmothers! :P white trash rocks!

Lady Dahmer sa...

och du använder ju själv engelska uttryck insåg jag just! hahaha

Anonym sa...

Mycket underhållande, helt klart går vi en dyster framtid till mötes, där dåligt språkbruk och kriminalitet är vägar till framgång.

Jag rekommenderar filmen Idiocracy vilken behandlar temat, även den underhållande men skrämmande.

Anonym sa...

Fuck vad bra skrivet, kredd till dig!