fredag 20 februari 2009

Stora fixartråden.

Hej på er igen! Idag åker jag och en polare till Stockholm. Det är Rex förresten. Honom som jag har skrivit om i flera trådar tidigare. Vi bor långt ifrån varandra men förhoppningsvis så sitter han på tåget och håller en plats åt mig när jag kliver på.
Jag blir alltså borta i några dagar och hinner inte skriva något nytt till min blogg. Eftersom jag har varit inne en smula på villaliv i mina senaste texter så lägger jag ut en gammal text i brist på annat. Jag kan mycket väl ha lagt ut denna text på min blogg tidigare, i så fall så ber jag så mycket om ursäkt.
Hur som helst, vi syns om några dagar igen!

Jag är nog den mest klantiga och otekniska människa som finns. Född med två vänsterhänder. Kan inte ens hyvla en planka slät eller slå i en spik utan att det slutar med okontrollerade raseriutbrott och förstört helghumör. Det är helt enkelt ingen idé att jag ens försöker. Jag är en man som t o m lyckades bli kryssad i träslöjden när jag gick i skolan vilket är en bedrift i sig självt med tanke på att man bara behövde vara närvarande för att få en etta, lägsta betyg på den tiden alltså.
Jag har alltså en hel del erfarenhet av hantverksjobb fast från den andra sidan så att säga. Jag är någon slags motpol, en antimateria till Martin Timell. Inte nog med att jag saknar anlag för att fixa, reparera, bygga och förbättra, jag är inte ens intresserad av att försöka lära mig. Hela mitt innersta väsen spjärnar emot. Jag vill inte kunna snickra ihop en blomlåda eller lägga takpannor. Det är tråkigt.
Det är dumt.
Det är jobbigt.
Det finns en anledning till att jag har valt att bosätta mig i en etta med kokvrå. Därför tänkte jag att vi skulle ha en tråd om vad ni INTE ska försöka att fixa där hemma, en tråd om vad ni helt enkelt bör undvika.

Det första som slår mig är tapetsering. Inget knäcker ett självförtroende så bra som lite tapetsering. En dag tillsammans med tapetklister, spackel och mönstrade tapeter brukar ta ned de flesta männen på jorden igen. Detta är alltså ett jobb som ni absolut bör överlåta åt kunnigt yrkesfolk. Får er fru för sig att tapeterna börjar se lite gulnade ut i vardagsrummet av allt rökande så säg ingenting, ring direkt till en målerifirma. Det är det enda ni kan göra i det här läget för ni kan ge er fan på att om er fru har fått för sig att hon vill ha nya tapeter, då blir det nya tapeter. Frågan är bara om du vill ha det på det svåra eller enkla sättet.
Det svåra sättet är att Du tar på dig jobbet som tapetserare.
Det börjar dåligt och slutar värre. Tapeterna kommer snett, de passar inte in i varandra och när du äntligen har fått en våd att hänga rakt så upptäcker du något som buktar ut innanför tapeten, en väggkontakt.
Du får börja om.
Limmet rinner, du råkar kleta in spackel i både öron och hår, du ramlar baklänges när du ska hänga upp en våd, sopar skallen i ett element så att du ser solar och planeter och mitt uppe i alltihop så ropar din fru på dig:
-"Nu måste du komma och hjälpa mig med att bära in maten! Sitter du och super och porrsurfar nu igen? Du tänker bara på dig själv som vanligt! Hur vore det om du började göra lite nytta på helgerna istället för att bara ägna dig åt dina intressen? Det är bara du, du, och du hela tiden!"
Nu jävlar får det vara nog. Du behöver inte ta den här skiten. Du blir förbannad och börjar kasta spackelspadar, hinkar med lim och rullar med femmans sandpapper runt omkring dig. När du står där ute på gården och kommer på dig själv med att elda upp strukturtapeter för tusentals kronor i ren ilska så blir du ännu mer förbannad och går in i huset igen skickar på din fru en jävla smäll i brist på annat. Nu är cirkusen igång, nu har alla proppar i skallen gått på dig och det brinner i elskåpet. Frugan blir hysterisk, ringer efter svärfar, hotar med skilsmässa och helt plötsligt så erkänner hon att hon faktiskt var otrogen den där gången när hon sade att hon var på kvällskurs i portugisiska.
När du står där med svetten rinnande och röken bolmande ur öronen och med en nyvunnen kunskap om hur det känns att få veta att din fru har blivit rövknullad av en storkukad portugisisk ABF-lärare så känns det inte bra. Det var inte så här du hade tänkt dig helgen. Nu kommer du att önska att du hade lyssnat på Gammal Hårdrockare och verkligen tagit åt dig av det som han så vänligt hade skrivit till dig på sin blogg.

Folk som har fått för sig att de ska reparera, fixa och bygga är oftast villaägare och om villaägaren råkar vara man så får han alltid för sig att ha grillfest i trädgården så fort det har blivit grönt på träden. Har man grillfest så krävs det både grill och kol och just detta kol är ofta en källa till besvär för villaägare. Påsar med kol är ofta ett helvete att öppna. Det går helt enkelt inte och för att inte göra dig till åtlöje inför dina polare och deras fruar så ska du inte ens försöka öppna påsen. Det sitter i och för sig ett snöre på sidan och enligt instruktionerna så ska påsen öppna sig bara du drar lite lätt i detta snöre. Ren magi. Magi fungerar inte så tänk inte ens tanken.
Glöm snöret. Om du nu skulle försöka så slutar det bara med att du blir förbannad och står och hoppar över fanskapet med resultat att påsen spricker, det sprutar kolbriketter överallt och lilla frun börjar stortjuta. Hela grillkvällen är förstörd. Alla dina polares fruar och flickvänner stöter varandra i sidorna med armbågarna och fnittrar åt dig. Du ber alla dra åt helvete och går in i garaget och super dig dyngrak och sedan slutar kvällen med känt resultat - Polishämtning och ett kommande åtal rörande våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman.
Nej, dränk istället in hela påshelvetet med bensin utan att öppna den. Rikligt med bensin ska det vara, minst ett par liter. Pressa sedan ned den i grillen, lägg över gallret och släng sedan på en tändsticka. Nu bör du ha en fin brasa som räcker hela sommarnatten.

Fönster är något som många villaägare vill byta. Det är säkert en god idé om de bara lät någon annan göra det, varför inte en snickare eller glasmästare? Då skulle de slippa alla extrakostnader, olyckor och skadeglada grannar som står bakom gardinerna och fnissar när du för tredje gången kör hammaren rakt igenom den nya fönsterrutan istället för att träffa spiken. En polare till mig som bor i ett litet villaområde i Dalsland, Rex förresten, skulle sätta in nya fönsterramar på övervåningen i sitt hus. Inifrån. Han lyckades faktiskt med konststycket att putta ut varenda ny fönsterram med glasruta och allt rakt ned i backen till alla grannars stora förtjusning. Det finns inte en enda drulleförsäkring som täcker dylikt beteende. Det slutade med att polaren till slut fick ta ett Finaxlån för att betala den inhyrda glasmästaren.

Alla villaägare känner sig någon gång som en fullt utbildad elektriker. Oftast vet de inte var huvudströmbrytaren sitter. De känner inte ens till att det finns något sådant.
-"Men det var fan vad ljuset flimrar, har den förbannade dimmern börjat krångla igen?"
Det är dags för lite felsökning. När de har brutit sönder dyr armatur och gjort en rejäl översyn av elskåpet - vilket betyder att de har knackat sönder alla inre och yttre delar med en kulhammare - så slocknar ljuset totalt. Hela villan försänks i mörker och det är nu det börjar bli farligt. Det är nu mannen i hushållet i ren desperation börjar köra in skruvmejslar och stämjärn i varenda väggkontakt som finns i huset.
-"Vad i helvete är det för fel? Snart börjar ju Äntligen Hemma på TV!"
Han rotar runt och ger sig inte förräns han har lyckats skicka flera tusen volt genom kroppen. Där har ni förklaringen till varför försäkringsbolagens statistik visar på att de flesta svåra olyckor och dödsfall inträffar i hemmen.
Ja, och där har ni även en förklaring (av många) till att jag föredrar att bo i lägenhet.

8 kommentarer:

Rambergsmannen sa...

Skulle aldrig komma på tanken att byta fönster själv en gång, skulle lätt ringt glasmästaren istället, det är faktiskt värt mycket att slippa göra saker, speciellt saker man inte förstår. Såna jätteprojekt ska utföras av kompetent folk och då är man själv naturligtvis inte ens en tänkbar kandidat, det är bara att inse.

Tapetsering däremot går väl alltid att muta någon att göra, gjorde det själv som ett extraknäck när jag var ung och fattig, kul var det inte men pengar växte inte på träd då direkt.

För övrigt tror jag att kompetent fixarfolk tjänar som mest på att idioter försökt fixa saker själv och skadat så mycket att det blir mångfaldigt mer att göra i slutändan. När idioterna trott de skulle sparat pengar har de åsamkat skador för tio gånger de pengarna minst.

Sist men inte minst, har alltid undvikit bilar för där vet jag att det kommer att paja minst en gång i veckan, fattar inte ett skit av det, dyrt är det och lämnar man in fanskapet på verkstan så kommer den säkerligen tillbaka med nytt fel. Kanske har jag fel men jag har ändå en viss magkänsla av att den dag jag skaffar bil då ryker det sista av min fritid, min livsglädje, game over.

Anonym sa...

Fönster skulle jag aldrig byta själv, det kan bara gå åt helvete om man som lekman ger sej på det. Man skall öht. tänka sej för både en och två gånger innan man ger sej på jobb som innebär någon form av karmbyte.
Om man däremot inte klarar av något så simpelt som att tapetsera en vägg så kan man lika gärna skära av sej kuken för då är man inte värd att kallas man.

/JW

Anonym sa...

Självklart byter man både fönster och dörrar med ett leende. Helst efter att ha kolkat i sig både det ena och det andra. Eftersom man då kan skylla på självförsvar när polisen undrar varför ens granne ligger på altanen med en hammare djupt insjunken i de nedre regionerna där solen aldrig skiner. "Han kom över när jag stod och satte in mina nya skitdyra fönster och började banka på dem med en hammare", hävdar man bestämt.

Jaja, ha det så gött GH. Drick inte sprit från okända bara ;-)


//Plutten

Anonym sa...

Jag är nog skapad som hårdrockarn, ibland undrar jag om jag är en lesbisk kvinna i en mans kropp.

Asgarvad (Fb) sa...

Inom byggarkretsar är "Timelleffekten" välkänd. Ger dem jobb med att rätta till och slutföra amatörprojekt som såg så lätta ut i TV. I många fall får man riva och göra om allt från början.

Anonym sa...

hallå? är det någon hemma eller?. dags att skriva nu igen GH

Anonym sa...

http://www.nwt.se/dalsland/article489611.ece

hehe har detta något med roland och rex att göra?

Putten (fb) sa...

Anonym: GH och Rex skulle till stoklahoma, GH bor vad jag har förstått det neråt i landet runt någon k-stad.

Kom igen nu förfan GH. Lite updates nu tack :-)