lördag 28 mars 2009

Till Jimmy...

Jag satt och fikade med några av mina jobbarkompisar.
-”Jimmy, min son är helt hopplös!”
Sade Helen, en kvinna i min ålder. -”Han totalvägrar att gå i skolan. Nu har han hoppat av gymnasiet helt utan anledning.”
Det lät som en bra grabb tyckte jag. En smart kille som säkert föredrar att lägga sin tid på viktigare ting. Det finns så mycket roligt man kan hitta på i livet. Ointressant kunskap är alltid tung att bära.
-”Inte vill han jobba heller! Han fick ett timvikariat på Burger King. Han vände i dörren.”
Jag skulle ha gjort likadant. Jag skrattade till.
-”Ha! Ha!”
Helen blängde surt på mig och frågade om jag tyckte det var roligt?
-”Ja.”
Eftersom kvinnor alltid håller ihop så undrade Carina, en kvinna på kontoret, vad Jimmys fader hade att säga om detta. Han borde ju faktiskt ta sitt ansvar. Helen såg besvärad ut och talade om att fadern aldrig hade varit närvarande. Faktum var att fadern troligen inte kände till Jimmys existens.
-”Jag var ju så ung och oförståndig då!”
Därmed hade Helen mer eller mindre erkänt att hon själv inte riktigt var säker på vem fadern var. Kanske hade hon i sin ungdom druckit några glas för mycket och drabbats av svår längtan efter kärlek. En längtan så stor så att hon under en natt råkade bli intim med någon.
Vem som helst.
Alla.
-”Ställ er i kön grabbar. Nu är Helen på hugget igen!”
Carina förstod och gav Helen en blick över bordet som sade: ”Vi kvinnor har det inte lätt, vi måste hålla ihop.” Sedan så undrade Carina om inte Jimmy hade några hobbies som han kunde utveckla.
-”Nä, han sitter mest på sängkanten och stirrar rakt fram. Han verkar vara en drömmare. När han inte dagdrömmer så porrsurfar han. Det gillar jag inte!”
Det tyckte jag lät kul.
-”Va fan, han skulle ju kunna vara min son!”
-”Gud förbjude!”
Sade Helen.

Jag undrar hur mitt liv hade blivit om internet hade funnits när jag var tonåring? Jag hade kroniskt stånd och fick jag vid något sällsynt tillfälle tag i någon porrtidning så var jag sysselsatt i dagar.
Tänk då internet. All denna pornografi. Jag hade haft fullt upp. Jag hade nog aldrig lämnat mitt pojkrum.
Helen och Carina fortsatte att tala om Jimmy.
-”Igår tvingade jag iväg honom till Arbetsförmedlingen. Han var inte tillbaka förrän till kvällen. Han ramlade in i hallen, kräktes på golvet och somnade bland skorna. Jag tror han hade druckit sprit!”
Fan, Jimmy var helt klart en rolig kille. Det var mina tag det!
-”Ha! Ha! Är du helt säker på att han inte är min son?”
Frågade jag.
-”Men kan du lägga av! Du är faan inte rolig!”
Sedan fortsatte Helen att gnälla över sin son som hon enligt mig borde vara stolt över. Hon sade att han fullständigt saknade ambitioner, att han klädde sig som en säck potäter och bordsskick var han fullkomligt obekant med trots att hon hade försökt lära honom vanligt normalt folkvett under hela sitt liv.
-”Han äter bara liggandes vid TV:n och vägrar använda kniv och gaffel. Han äter allt med sked!”
-”Jimmy ÄR min son! Hälsa honom från farsan!”

Nu skrek både Helen och Carina i kör.
-”HÅLL KÄFTEN!”
Jag frågade när denna fantastiska Jimmy var född. Helen sade att han var född i januari 1991
-”Hurså?”
-”Jag visste det! Jimmy är min son! Jag har bestämt för mig att jag fick mig ett nyp någon gång vid vårkanten 1990!”
Helen sade att jag just nu var farligt nära att få en fet smäll. Hon sade också att hon var ganska säker på att jag hade varit den absolut sista mannen på jorden som hon hade gått och lagt sig med. Hellre hade hon gjort en koloskopiundersökning.
-”Så lät det inte då. Du gav mig jobb hela natten. Du skrek som en luftvärnssiren.”
-”Ja, efter polisen!”


Sedan flyttade sig Helen och Carina till ett annat bord. De fortsatte diskussionen om Jimmy. De hade börjat avhandla Jimmys nätvanor. Förutom en myckenhet av porrsurfande så hade han även börjat besöka en del andra suspekta siter enligt Helen.
Jag hörde inte allt vad hon sade men helt plötsligt tittar hon på mig och frågar:
-”Driver din brorsa en blogg?”
Jag talade om för Helen att jag inte hade någon bror. Jag sade att jag inte hade några syskon överhuvudtaget.
-”Nähä, jaså. Ja, det finns i alla fall en idiot som skriver på nätet. Han är jävligt lik dig. Ni skulle kunna vara tvillingar! Lika dum verkar han vara också!”
Sedan vände sig Helen till Carina igen och fortsatte diskussionen.
Nu blev det riktigt intressant! Jag vässade öronen.
Helen berättade om en medelålders karl som drev en blogg. Han skrev texter som i stort sett gick ut på att uppmana folk att ge fan i allting, fuska på sina jobb, dricka sprit och leva allmänt oansvarigt.
-”Gammal Hårdrockare kallar sig idioten! Har du hört något så jävla fånigt? Karln är för fan medelålders och skriver om hur han skiter på sig, smiter från jobb och häller i sig sprit från tidiga morgonstund!”
Herregud! Det här samtalet ville jag inte missa. Nu blev det verkligen intressant!
-”Nätet är fullt av idioter!”
Sade Carina.
-”Ja, men det värsta är att Jimmy tycks ha honom som någon slags förebild. Idioten har t o m en egen fanclub! Det är säkert massor av ungdomar som blir påverkade av honom!”
He! He! Härligt. Det är alltid kul att få sprida sin visdom till unga människor. Det är ju så många som behöver en vuxen man som visar vägen.
-”Så fort jag försöker att tala förstånd med Jimmy så hänvisar han till något idiotiskt som den där jävla Gammal Hårdrockare har skrivit.”

Jag vill genast tala om att Helen och Carina är fingerade namn. Men diskussionen har ägt rum och jag valde att inte ändra Jimmys namn. Det är äkta. Jag vill att Jimmy ska veta att jag är glad och smickrad över att han är en stadig besökare på min blogg. Jag vill att han ska känna att han inte är konstig på något vis.
Jag vill tala om för Jimmy att han ska fortsätta med att vara den han är. Fortsätt käka med sked!
Ingen blir lyckligare av att anpassa sig efter andra människors vanor och värderingar. Tids nog så kommer du att få ett jobb. Skitjobben kommer alltid att finnas kvar. De försvinner inte.
Du kommer säkert att få ett av dem, du kommer att knäckas som alla oss andra. Helt plötsligt så är du lika gammal som mig och står kanske på något lager och packar varor, eller sopar golvet på Ikea eller knyter korv på någon charkfabrik.
Det är så det brukar bli.
Men just nu så är du ung, du är arton år och du har en sommar framför dig. Ta vara på den! Man är bara arton år en sommar i sitt liv. Den korta stunden ska inte slösas bort.
Undvik arbete och ha så kul du kan.
Och du, jag råkar veta att din morsa har satt undan lite stålar till dig på ett konto. De skulle gå till ett körkort och eventuell kurslitteratur om du skulle få för dig att mogna och skaffa dig en utbildning.
Utbildning va...?
Det låter inget kul. Mogna människor lever tråkiga liv. Skit i skolan! Skolor är ändå bara för bögar, töntar och manlig dagispersonal. Be om att få tillgång till det där kontot så har du lite fickpengar till sommaren. En sommar utan alkohol är ingen sommar och har du tur så kanske du t o m får dig ett nyp!
Skål och kör hårt!Och du, du är väl medlem?
http://www.facebook.se/group.php?gid=38913414310

27 kommentarer:

E-M sa...

Haha ja det var underhållande läsning. Men jag förstår "Helen", man vill ju inte ha en helt oansvarslös unge.

Förresten så kan det vara bra att utbilda sig då kanske man kan få jobba med något man trvis med och man behöver inte hålla på med sk. skitjobb.

Peaches sa...

Hahahaha! Fy fan va skönt. Go Jimmy!
E-M: man kan få ett alldeles utmärkt jobb som man trivs med även fast man super bort sin ungdom, det tar bara lite längre tid. Jag ångrar inte en sekund att jag hoppade av skolan och ägnade mig åt att supa och röka på istället. Eller jo, ibland i mina svagare stunder kan jag nog göra det. Men jag hade fan inte varit den sköna människa jag är idag om jag hade låtit mig fösas in i korvstoppningsfabriken.

Jimmy sa...

Haha Ulrik!
Har alltid haft mina misstänkar om att du varit Gammal Hårdrockare, men nu ska jag hälsa på på ditt jobb! Du kan ju alltid bli min farsa som ger mig spritpengar, ty jag är pank nu :)
Ska söka praktik på morsans golvjobb, vi kan nog ha våra stunder du och jag ;)

Anonym sa...

Jag tvivlar starkt på att den sista kommentaren innan min är alldeles sann... men om den är det... Ulrik! Haha! Fan vad fult namn du har! Ulrik! :D

Shit Ulrik... :D :D :D

Anonym sa...

Jag är en lärjunge av gammal hårdrockares läror, eller ett eget essens som utvecklar gehå's sätt på egen tass... kan mer eller mindre identifiera mig i alla gehå's texter , har aldrig känt mig mer hemma, ro och uppmuntran är vad du till ger mig, känn ingen oro, bara stolthet, tack!

Gammal Hårdrockare sa...

Ha! Ha! Nej, jag heter inte Ulrik! Hade jag haft ett sådant namn hade jag omedelbart sökt upp närmaste pastorsexpedition och bett att få byta namn.
Ulrik... Finns det folk som heter så?

Anonym sa...

hehe rolig text.

Förresten, är det någon som har kommit fram till dig på stan än som kännt igen dig från bloggen?

Jimmy sa...

Han heter Ulrik! Vi bor i Jönköping, min morsa heter Maria och är född 1971.
Försök inte nu, ULRIK.
I veckan kommer jag och hälsar på på ert jävla golvjobb :)

Angelica sa...

HAHAHAHA Ulrik! XDXDXD

Anonym sa...

Ulrik... Hehe. Men jag ska inte klaga, mitt namn är ännu värre, fast inget svenskt namn.

Hama sa...

Självfallet är man medlem i den bästa fancluben som skådats på facebook!

Martin sa...

HAHAHAH ULRIK ½!! Nä men seriöst, det är ett rätt fult namn..

Gammal Hårdrockare sa...

Nej, mitt förnamn börjar på... P. Då får ni gissa själva. Jag är född på sextiotalet. Vilka namn som började på P brukade man döpa ungarna till på den tiden? Jo, det var: Patrik, Peter eller Per. De var vanligast och ett av dessa namn bär jag.
Själv så gillar jag inte någon av dem, men lika jävliga som Ulrik är de inte!

Anonym sa...

Ja du Peter, kan inte vara lätt att vara eftersökt av alla. Dock så vet både jag och en god vän din identitet, men vi låter den ligga trygg hos oss.

/Hängiven läsare

Karin sa...

Kan förstå mammans uppgivenhet! Jag skulle inte vilja att mina söner slutade skolan och började kröka! =)

Anonym sa...

Och här sitter jag och läser halvvägs in på förmiddagen. GH, är du rädd att bli lynchad när/om den stora massan kommer på dig?

Angelica sa...

Jag har för mig att jag läst nån annanstanns att du heter Ulrik också... men om det inte är ulrik, vilket jag ändå tror, så gissar jag på Per.

Anonym sa...

Av de där tre tror jag på Peter. Det känns som att GH skulle vara en Peter. Kanske Peter Andersson. Peter Hägg? Peter Ljungkvist?

Men mest av allt tror jag på Ulrik.

martin sa...

Tror också på Peter. Jag ska nu dedikera mitt liv åt att ta reda på GH's riktiga identitet, när jag fått fram det ska jag utpressa honom med att lägga upp en bild där han gör något skojjigt (typ kissa på en neger eller dyl.)

Kommer givetvis skaffa vattentäta bevis som kan publiceras om han inte går med på det. :)

Fortsätt skriva GH. Älskar dina texter :)

Anonym sa...

Pft, Med bara enkelt detektivsökande i ungefär 20 minuter så kom jag och en kompis på GHs identitet. Måste säga att det var pga att vi bor i din gamla hemstad som vi ville ha reda på vem du var. Genom att då titta på din bilderblogg och med hjälp av ett av dina blogginlägg var det inte så svårt att genom lite googlande och fipplande få reda på vem du var, vart du bodde... Och konstigt nog ditt telefonnummer.

/Hängiven Läsare.

P.S
Om du vill så kan vi ta kontakt med dig och berätta i detalj hur vi gjorde.

Rex sa...

Mot lämplig ersättning kan jag hjälpa till med både namn,adress och telefonnr. Men det får vara rejält med pengar,kom igen nu,hur mycket är GEHÅ värd? ;-)

Anonym sa...

Eftersom det inte var så svårt att hitta honom har nog varder sjunkit, skulle jag tro... Men det ligger la runt en 300kr för att vara säker!

Rambergsmannen sa...

Äh, vill han vara anonym ska han kunna vara det, annars får han väl outa sin identitet själv. Förstår iof inte varför det är så intressant att ta reda på vem GH är, det tillför liksom ingenting egentligen.

Anonym sa...

Outa inte Gammal Hårdrockare. Vet ni vem det är, så kul för er. Men det är något ni kan "njuta" av för er själva när ni läser.

Jag vill i alla fall inte se att Gammal Hårdrockare måste begränsa sig åsiktsmässigt eller liknande. Kom ihåg att det finns idioter som skulle använda identiteten för allehanda saker. Därför skulle jag vilja se honom som anonym och fortsätta hålla samma kvalité.

Håkan sa...

Åh jag vill också veta vem han är så jag kan söka på hitta.se ta på mig själv. Eller så inte. Vem fan bryr sig om vem det är? Han lär knappast visa sig vara eran granne, eran farsa eller läderlappen så då spelar det ingen roll.

Det kommer ingenting gott av att han skulle "avslöjas".

Anonym sa...

Vill man vara anonym ska man få vara det. Ge fan i att rota runt. Trollfasoner!

Ela sa...

jag tycker hans identitet är totalt ointressant och förmodligen en besvikelse. det är ju texterna och bilden av den gamle bittre hårdrockaren som är allt!