måndag 15 juni 2009

Tillbaka från Grekland!

Jaha, så är jag då äntligen hemma från Kreta. Det var trevligt, men varmt. Väldigt varmt. När jag landade här i Sverige så kändes faktiskt den svenska kylan skön.
Jag bestämde mig för att ta småvägarna hem från flygplatsen. Jag kände mig inte upplagd för motorvägskörning. Jag ville insupa den svenska, lantliga miljön. Då passar svenska småvägar bra.
Så det blev klassiska, slingrande sjuttiovägar genom ett sommargrönt Sverige.
Ni vet hur det är, man ligger alltid tjugo km över hastighetsbegränsningarna. Är det sjuttio kör man i nittio, osv.
”Sakta in! Lekande barn!”
Stod det på en skylt. Jag ställde mig på gasen. När jag körde förbi ett litet hus med en fikande barnfamilj i trädgården så susade jag fram i hundratio. Jag log och vinkade åt familjen.
-”Hejsan! Svejsan!”
Jag såg att de käkade tårta. Det hängde ballonger i solparasollet. De firade tydligen något. Det var skolavslutning. Sommarlovet började för de små barnen. Det förstod jag när jag närmade mig en liten byskola. Trettioskyltarna markerade den lilla lågstadieskolan. Jag blåste förbi i över hundra knyck. På skolgården stod föräldrar, lärare och uppklädda småbarn. De tittade på mig när jag kom körande. Jag vinkade åt dem.
De vinkade inte tillbaka.
Jag skulle också vilja ha sommarlov. Medelålders män får inget sommarlov.
Det är inte rättvist.
Tänkte jag.

Men jag har haft ett litet minisommarlov med solsken, värme och bad. En vecka i Grekland. Kreta närmare bestämt.
Det har varit trevligt. Största delen av tiden ägnade jag åt att sitta vid poolen eller stranden och dricka sprit, eller också satt jag på balkongen och drack sprit. Ibland gick jag på stadens gator och drack sprit. Det blev oftast tidiga kvällar. En gång gick jag och lade mig redan klockan elva. På förmiddagen.
Jag träffade en kille där nere, en tillfällig kompis. Johnny hette han. Vi var ungefär jämngamla och reste båda ensamma. Det var väl det enda vi hade gemensamt – åldern och bristen på resesällskap.
Johnny ville alltid göra något. Hitta på prylar tillsammans.
-”Vi gör ju för fan inget!”
Sade han en dag till mig. Det gjorde vi visst. Vi satt ju här vid poolen och drack sprit. Det sade jag till honom.
-”Det är inte att göra något!”
Jodå, det tyckte jag. Och förresten, igår så besökte vi ju aldrig poolen eller stranden.
-”Nä, då gick vi omkring i affärer och drack sprit!”
Javisst. Det var ju kul. Det tyckte inte Johnny. -”Och dagen innan det var vi ju inne i Chania!”
Sade jag.
-”Ja, och drack sprit…”
Det stämde. Det hade varit en trevlig dag. Det tyckte inte Johnny.
Johnny var egentligen en väldigt tråkig person. Själv så tyckte han att han var tidernas lustigkurre. Han drog alltid en massa dåliga vitsar. Ofta utan någon poäng. Eller också var det jag som inte fattade.
De handlade uteslutande om brevbärare eller svarta människor. Tydligen så fann han dessa människor utomordentligt lustiga. Jag tror att det var han själv som tänkte ut vitsarna.
-”Det var en brevbärare som skulle hyra porrfilm…”
-”Fyra negrer var ute och åkte buss…”
-”Det var en brevbärare och en neger som skulle spela golf…”

Sådär höll han på hela tiden. Mycket irriterande.
Men nu så hade t o m vitsarna tagit slut för Johnny. Han var uttråkad. Han ville verkligen hitta på något.
-”Ikväll går vi ut på disco!”
Jag lovade att följa med. Inte för att jag ville utan enbart för att vara snäll. Vad fan hade jag ut på ett disco att göra egentligen?

Vi gick ut vid tiotiden på kvällen. Jag satte mig vid ett bord och drack. Johnny drack också. Med jämna mellanrum så reste han sig upp och gick bort till baren och snackade med någon okänd kvinna. Det såg ut som om han hade kul. Det hade inte jag.
Jag satt kvar vid mitt bord och drack. Jag tittade ut på gatan. Jag såg en fet man i min egen ålder, lite drygt fyrtio år kanske. Han var flintis, hade grått skägg och en mage som hängde som en stor jävla sadelväska. Han hade blommiga shorts på sig utan att skämmas. Benen var kritvita och magra. Han var röd i ansiktet. Troligen högt blodtryck i kombination med alkohol. Han skulle nog dö snart.
Han kan inte må bra. Tänkte jag. Vi var i samma ålder. Jag var glad över att jag inte hade blivit som honom. Synen av den i förtid åldrade mannen gjorde mig på bättre humör. Nästan munter. Jag har haft en jävla tur! Mitt blodtryck är som det ska och jag tror inte jag ska dö. Jag mår bra.
Undrar varför jag tänkte sådana tankar? Börjar man kanske göra det efter fyrtio?
Jag beställde in en ny drink och tände en cigg. Johnny kom tillbaka. Han hade med sig två kvinnor.
-”Det är här Carina och Minna!”
Ånej! Jag var inte ett dugg intresserad av att umgås med fler människor, och absolut inte med kvinnor. Vad skulle jag prata med dem om?
De hälsade och jag hälsade tillbaka. Sedan började Johnny dra en av sina jävla vitsar.
-”Det var en neger från Johannesburg som flyttade till Sverige…”
Om jag hade varit femton år yngre så hade jag genast börjat med att bjuda någon av kvinnorna på sprit. Jag hade fullkomligt belägrat henne med komplimanger, vitsar och gamla fåniga anekdoter. Med jämna mellanrum hade jag fyllt på hennes glas. Allt för att få henne på rygg. Jag skulle haft stånd hela tiden. Fan, jag hade dunkat kuken i bordskivan om jag hade försökt att resa mig upp.
Nu sket jag fullkomligt i båda kvinnorna.
Jag har en flickvän idag. Här hemma. Hon är min sista flickvän. Den dagen hon tröttnar så blir det inget mer.
-”När negern kom till Sverige så gick han genast upp till Arbetsförmedlingen för att söka jobb…”
Fortsatte Johnny.
När jag var barn så fick jag en katt. Han var grårandig och mycket tillgiven. Jag döpte honom till Göte. Vi höll ihop under hela min barndom. De första åren så kunde jag se hur Göte sprang omkring ute på ängarna och jagade fjärilar. Han hoppade och skuttade. Sedan slutade han. Det var inget roligt längre. Göte hoppade inte längre efter några fjärilar.
Så är det med mig idag. Jag hoppar inte längre efter fjärilarna.
-”Vad jobbade du med i Johannesburg då? Frågade arbetsförmedlaren negern…”
Jag bestämde mig för att gå tillbaka till hotellet. Jag ville sitta vid poolen, eller vid stranden med en flaska vodka och dricka ensam. Drömma mig bort och fantisera. Jag ville inte sitta vid ett bord och dricka fåniga fruktdrinkar tillsammans med kvinnor som jag inte kände.
Jag reste mig upp, tackade för mig och gick iväg.
Jag hade inte ens stånd.
-”Jag var akterskytt på en brödbuss!”
Var det sista jag hörde Johnny säga.

Resten av natten satt jag nere vid stranden. Jag hade sprit och cigarretter som sällskap. Sämre kan man ha det. Jag såg solen gå upp innan jag föll i sömn. Jag vaknade någon gång vid tiotiden på förmiddagen. Då var det fullt med folk på stranden. De tittade på mig. Det var över tjugo år sedan jag vaknade upp en morgon på en strand med bakrus. Det kändes bra. Faktum är att kände mig som ung på nytt.
Sedan gick jag upp till poolen, satte mig i baren och beställde dagens första drink.
Det var en trevlig resa.

Lite foton:
http://gehasfotoblogg.blogspot.com/2009/06/kreta-2009.html

8 kommentarer:

Anonym sa...

Välkommen hem. Gött att du e tillbaka.. /Kristian

Anonym sa...

Välkommen tillbaka GeHå, har saknat ditt bloggande /Dannie

Danne sa...

Välkommen tillbaka. Vad sägs om att resa igen? -Tillbaka till 80 talet.

http://www.youtube.com/watch?v=zl1_Mv7x60s

Vråk sa...

GH är tillbaka, gött!

Anonym sa...

Såg härligt ut! Men du tog alltså en vecka på kreta innan din riktiga semester eller vadå?
Så är ska iaf en semester se ut!
Snart är det det midsommar och jag antar att du kanske vill skriva om något roligt midsommarminne. Det hade varit uppskattat!

Anonym sa...

Ahhhhh...han är tillbaka!!!

Nu är ordningen återställd.

Nu vill vi ha ett uttömmande reportage från resan,inte bara hur många helrör du hann tömma!
Nya personligheter med en vinkling som bara GH kan hitta.

/Chrille

Anonym sa...

Hej! Älskar din blogg och dina noveller. Du kan verkligen skriva! Jag har en liten fråga: Jag har kollat igenom hela din fotoblogg och dina skjortor är verkligen tuffa och annorlunda. Var får du tag på dem? Hur många har du egentligen? Jag skulle önska att min sambo kunde klä sig som dig, ni är i ungefär samma ålder men han klär sig mycket fantasilöst och tråkigt.

Ha de!
Magdalena.

Gammal Hårdrockare sa...

Magdalena:

Hejsan och tack för berömmet!
Ja, skjortor ja... Jag har massor, vet inte riktigt hur många. Trettio-fyrtio kanske och det byggs ständigt på. Jag gillar att gå i skjorta under sommaren. På våren och hösten är det kavaj och t-tröja som gäller. T-tröjor har jag säkert över hundra stycken och när det gäller kavajer så har jag kanske fyra-fem stycken.

Kläder är egentligen något som inte intresserar mig. Men när jag handlar kläder så är jag noga med kvaliteten, jag skiter i vad det kostar. Det får inte heller vara gubbigt. Dressman och liknande ska man undvika om man vill handla skjortor. Jag köper ofta min skjortor utomlands, här i Sverige så brukar jag handla på Jack & Jones, MQ och liknande ställen.