lördag 4 juli 2009

I myrornas värld.

Jag vet inte hur många sorters myror det finns i Sverige, men jag är väl bekant med tre arter av dem. Först så har vi de små svarta myrorna. De är trevliga, bits inte och verkar mest springa omkring och leta föda eller bygga nya gångar i jorden. Sedan har vi stackmyrorna, eller pissmyror som de också kallas. Dem bör man helst undvika. De är lite större än svartmyrorna och är tvåfärgade, orange och svarta. De kan bitas rätt så rejält. Men de värsta, det är ändå rödmyrorna. Små vinröda ilskna jävlar vars bett kan jämföras med huggorm. Mycket smärtsamt.
För länge sedan så bodde jag en kort period i en liten lägenhet som låg i markplan. Jag bodde inte ensam. En koloni med myror hade även bestämt sig för att flytta in. Att få myror i bostaden är inget ovanligt, oftast så är det harmlösa svartmyror. Det här var rödmyror. De var överallt och bet mig så fort de fick tillfälle. Jag var rädd för dem. Det kändes som att dela lägenhet med en slagbjörn.
Jag lyckades aldrig lokalisera deras bo. De var överallt och ofta bet de mig helt oprovocerat. Jag kunde sitta och kolla på TV, helt plötsligt kunde jag känna en brännande smärta i foten som efter en stund strålade upp i benet.
Jag har blivit stucken av getingar och biten av huggorm. Det gjorde ont, men kan inte jämföras med bett av rödmyror. Smärtan kommer snabbt och när man tror att det har nått sin kulmen så ökar det på. Det brinner som eld.
Jag är inte rädd för orm, insekter och spindlar. Tvärtom. Men rödmyror har jag en stor respekt för. Jag hatar dom. Så fort jag ser dem så ryser jag i hela kroppen. De t o m ser elaka ut. Rödmyror är nazister.
Jag undrar vilken funktion rödmyror fyller? Varför skapade Gud dem? Antagligen av samma anledning som han skapade getingar, tromber, miljöpartister och manlig dagispersonal. Människan ska inte kunna känna sig riktigt säker, hon behöver skakas om ibland. Antingen genom smärta och katastrofer, eller helt enkelt bara ha något att reta upp sig på.
Getingstick gör ont. Tromber kan jämna en hel stad med marken.
Miljömuppar har skägg, vill sopsortera och odla maten i sin egen avföring.
Manlig dagispersonal gör folk förbannade och får dem att börja fantisera om strypsnaror och svår misshandel av skäggig fjolla i mjukisbrallor när de hämtar sin lilla dotter på dagis.
Katastrofer, smärta och idioter.
Det är prövningarna som Gud bjuder oss på.

Men de små svarta myrorna är snälla. Varför Gud skapade dem kan jag inte svara på, men de var till stor glädje för mig när jag var barn.
Jag tillhörde inte dem som klättrade i träd, sparkade boll och slogs med grannungarna. Jag var stillsam. Jag gillade att ägna mig åt mina serietidningar och böcker. Eller dagdrömma och fantisera. Jag kunde sitta på min sängkant, med benen dinglande mot golvet och stirra rakt fram i flera timmar. Jag var i en annan värld.
- Nu sitter han och glor rakt fram igen!
sade morsans pojkvän. - Det är något som inte är som det ska! Pojken måste ut bland de andra ungarna!
Morsan föste ut mig. Jag ville inte vara ute. Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag spankulerade omkring en stund, sedan satte jag mig på en sten. Jag stirrade ned i backen och upptäckte de små svarta myrorna. Jag såg hur de kom upp ur sina hålor. De bar med sig små gruskorn. De grävde för fullt och utökade sin koloni. De fascinerade mig. Jag kunde sitta helt stilla i flera timmar och stirra på myrorna. Jag började mata dem. Små brödsmulor gillade de men var det något som de var helt tokiga i så var det socker. Jag brukade ta med mig flera sockerbitar när jag gick hemifrån, enbart för att mata myrorna. Sedan satt jag där och tittade på myrorna när de åt.
Morsans pojkvän såg mig från balkongen. Jag kan tänka mig vad han sade.
- Nu har det slagit runt rejält. Nu har han suttit och stirrat ned i backen i flera timmar!
När jag senare satt vid köksbordet och käkade kvällsmat så undrade han varför jag satt på huk och glodde ned i marken.
- Skit i det du!
Han var en jävla idiot som inte hade något med mig att göra. Den enda som jag ansåg hade rätt att ifrågasätta mig och mina göromål var min mor.

För ett tag sedan så satt jag ute och käkade glass. Det var på jobbet. Det var hett. Mina jobbarkompisar hade gått in i lunchrummet. Jag satt kvar ute. Chefen skulle komma och ha en genomgång med oss. Jag sket i genomgången. Jag ville sitta i solen och ta det lugnt. Vara ifred och tänka lite.
På fitta.
Jag satt på en parkbänk, slickade på min glass och stirrade ned i marken. Min chef dök upp. Hon undrade vad jag tänkte på.
- Hur jag ska bli effektivare i mitt arbete och därmed en större resurs för mitt företag!
Hon påminde mig om att vi skulle ha en genomgång om tio minuter och att det var bäst att jag dök upp i tid.
- Annars…!
Jag fortsatte med att stirra ned i marken. Jag upptäckte massor med små svarta myror. De sprang upp och ned mellan några stenplattor som de tydligen hade byggt bo under. Jag hade lite glass kvar. Jag lade ned glasspinnen. Myrorna kastade sig genast över glassen. Till slut var det alldeles svart med små myror som slickade i sig utav den söta glassen. Det var fascinerande att se.
Min chef kom tillbaka. Hon undrade vad i helvete jag gjorde.
- Sitter du fortfarande och stirrar ned i marken! Är du inte riktigt klok?
Min morsas gamla pojkvän kunde jag be dra åt helvete. Nu är jag vuxen. Jag kan inte säga åt min chef att hon ska skita i vad jag sysslar med.
- Jag tittar på myror.
sade jag helt sanningsenligt.
- De gillar inte bara sockerbitar, de gillar glass också!
Chefen tittade på mig.
- Nu tycker jag att vi går in. Det är inte bra att sitta ute i solen för länge!

Ja, det var det! Och på tal om solen, idag har jag beställt en ny resa. Denna gång till Sicilien.
Närmare bestämt hit:
http://www.fritidsresor.se/resa/italien/sicilien/giardini-naxos/?season=sommar-2010
Vad tycker ni?
Jag åker i början av september. Jag hade semester sparad sedan gammalt. Det ska bli trevligt! Jag har aldrig varit på Sicilien tidigare. Från Naxos och Taormina är det inte långt till storstaden Catania. Den tänkte jag besöka. Annars så kommer det att bli mycket god mat, shopping, sprit och lek i havet och poolen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser helt otroligt ut att resa till! Personligen bryr jag mig inte så mycket vart jag reser, bara spriten är billig och kvinnorna villiga!

Jag kan förstå att du gillar myror, det gjorde jag också i ungdomens flydda dagar. Jag kunde då gå till en stor myrstack och se på den. Myllret var helt otroligt och trollband mig, jag brukade, som du, mata dem med diverse saker. Jag tyckte detta var roligt, bra mycket roligare än andra saker. Jag gjorde dock misstaget att försöka ha fem stycken piss-myror i handen samtidigt. Jag hade förbannat ont i den handen väldigt länge vill jag lova!

Nu till något som skulle kunna liknas som en förfrågan till Er. Låt oss få reda på mer om Axel och Olle, eller ja. Axel och Ben. Jag är fortfarande sugen på att ha reda på hur det gick med den badande damen!

Hoppas att vi ses i din gamla hemstad när du reser hit i slutet av månaden.

Fargash sa...

Hälsa maffian från mig!

Martin sa...

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=504629

En vedervärdig sammankomst att sätta pennan i...

Santino sa...

Du måste besöka CORLEONE

Anonym sa...

Hej, jag hittade hit via Toralfs blogg. Vi hade problem med myror (svartmytor), de bodde i hela garaget. Jag försökte med myrr, myrdosor, myrspray, kanel och alla möjliga medel utan resultat. Till slut ringde jag till mitt försäkringsbolag. De skickade ut Anticimex som sprayade längst hela grunden. Nu finns det inte en myra kvar:)
Mvh /Daniel

impkitten sa...

Myror är onda!! Det kliar fortfarande på mig efter jag fick plocka rödmyror från mina marsvin. Finns bara en insekt jag hatar mer än rödmyror och det är harkrankar.

Anonym sa...

I Catania är Berlusconis potensdoktor borgmästare. Han huserar sedan flera år på stans lyxhotell där han upprättat borgmästarkontor. Åk gärna och fota!

The bankruptcy of the city of Catania, one of the historical subversive power strongholds of Italy (highest votes for the MSI, highest number of P2 members, traditional source of Secret Service Directors, all deviant even if not P2 members) is due to the slipshod management of a highflying Neapolitan doctor, two-time mayor Umberto Scampagnini, who devastated the city's coffers. Elected simply because he's Berlusconi's personal doctor- that is, he put false hair back on his pate and delivered a throbbing member at a moment's notice. Berlusconi takes a medical preparation whose secrets are only known to Scampagnini and the Catanese pharmacy that prepares it. We only know that it contains endorphins and that he is rumoured to rely on mechanical contraptions to satisfy his cunt-struck lust.

Catania votes en masse for anything Berlusconi throws their way and then goes and dumps garbage in front of city hall because public administrators haven't been paid in ages. The national light company cut the city electricity for not paying bills for years. All the city cops have been promoted to officer: there are only four simple cops in all Catania. Scampagnini ran the city from a deluxe hotel suite and dallied with Brazilian samba dancers (Ah! The sultry Surama!) at the city's expense.

So yes. Catania is governed below the belt. Berlusconi throws extraordinary state fundings at Catania whenever necessary. Doesn't even personally pick up the bill. He probably even writes off the pharmacy bill. Italy subsidizes Silvio's dick.


Hur kan man inte älska den staden. :)