söndag 18 oktober 2009

Biltur i USA.

Jag och min gamla ungdomspolare Rex har till och från snackat om att göra en resa till USA. Hyra bil och köra omkring lite planlöst. Än så länge har vi inte kommit iväg. Hittills har det fallit på att vi vill till olika ställen. Jag vill till Södern.
- Det är för hett!
Skriker Rex. Han vill till Norra USA. Det vill inte jag. Kyla, dystra granskogar och regn får jag nog av här hemma. Därför så har jag rest till andra länder. Rex sitter kvar hemma i sin svenska villaträdgård och försöker njuta av den svenska sommaren med köldstela fingrar och stelfrusna ballar. Där sitter han vid sin grill i fullt ösregn samtidigt som julifrosten långsamt dödar allt som försöker gro i rabatterna.
Alltid ensam. Sommar efter sommar.
Jag körde förbi en gång. Jag hälsade som hastigast.
- Jaha, här sitter du.
- Ja, det kan du ge dig fan på!

Men nu har vi bestämt oss för att kompromissa. Vi börjar i norr och kör söderut. Rex får uppleva äkta svensk kyla, kallblåst och industriområden som påminner om vilken Göteborgsförort som helst och mot slutet så får jag uppleva sol, värme och palmkantade gator. Charleston i South Carolina blir slutstationen.
Inga kvinnor ska med. Fru och flickvän är portade från denna resa. Jag tror inte heller att de skulle få så stort utbyte av att resa med två män som bara är intresserade av att vräka i sig läcker snabbmat utefter motorvägen. Kvinnor har andra intressen. Få kvinnor ser tjusningen i att ta in på billiga motell och dricka sprit på parkeringen utanför den lokala white trashbaren.
Men jag och Rex gillar sådant. Det kommer att bli en resa för män. Eller, i alla fall för två svenska töntar som önskar att de vore riktiga män. Kanske kan vi under en begränsad tid i våra liv få känna oss som sådana under vår Amerikaresa. Vem vet? Underligare saker har hänt. Jag har t ex ett regelbundet sexliv och ryktet säger att Rex kunde hålla fingrarna borta från kuken under en hel arbetsdag förra veckan. Toaletten var ledig, folk kunde gå och skita på jobbet. Det är ovanligt.
Livet känns tungt för Rex ibland. Han får aldrig vara ifred.
- Släpp kuken och gör skäl för lönen!
Skriker chefen till Rex. Det är meningen att han ska svetsa och bocka plåt. Det är vad han har betalt för i alla fall.
- Ställ ifrån dig flaskorna och se till att klipp gräsmattan någon gång!
Skriker frugan så fort han försöker att koppla av efter en hård arbetsdag som för det mesta har tillbringats inne på toaletten tillsammans med en packe porrtidningar. Det är inte lätt att vara en medelålders familjeförsörjare. Varenda jävel envisas med att tala om för Rex vad han ska göra under dagarna. Tänk om alla dessa krav någon gång kunde passa in med hans önskemål om en trevlig vardag istället?
Men det är väl för mycket begärt! Tänker Rex, torkar av handen på sin overall, spolar i handfatet och går ut till verkstaden och sina skitnödiga arbetskamrater.
Men nästa år så kanske han får lite omväxling från sin vardag. Om det blir någon Amerikaresa. Det återstår att se. Det är med Rex som med kvinnor, det krävs en hel del övertalning.

Jag satt och snackade med Hamid i lunchrummet för ett tag sedan. Jag vet att han var över till USA för ett par år sedan och bilade runt. Jag ville ha lite tips.
När det gäller enkelspåriga män som Hamid så måste man starta upp med frågor som ligger på högstadienivå för att till slut få reda på något väsentligt. Det går inte att börja med vuxenfrågor. Då kan de bli surmulna och reagerar ofta med tystnad eller - i värsta fall, med något som kan liknas vid förvirring.
- Fick du doppa något eller?
Är en bra öppningsfråga.
För att slippa en tröttsam utläggning och rena fantasier om hela kompanier med fnask som gladeligen ställde upp gratis så fort Hamid klev ur bilen så gick jag raskt över till att fråga om priserna och tillgängligheten på alkohol. När fittan och flaskan äntligen var avklarade så kunde jag ställa frågor med lite mer relevans.
Hade han varit i South Carolina? Vad låg hotellpriserna på i genomsnitt och hur var egentligen människorna i Södern? Var det hög kriminalitet och vilka städer skulle man undvika?
Hamid hade i stort sett bara positiva erfarenheter av detta land, med ett undantag: Alabama. Denna delstat skulle jag tydligen undvika.
- De är fan i mig inte kloka där!
Hamid hade kommit körandes i godan ro genom en sömnig småstad med det vackert klingande namnet Citronelle. Inget obehagligt kan ju hända i en liten stad med ett sådant namn trodde Hamid. Solen sken, rutan var nedvevad och en ljummen vind rufsade Hamids hår. Svensk sommarfrost och kallblåst kändes väldigt långt borta, vilket det också var. Det kändes bra. Tills en polisbil lade sig bakom, blinkade med ljusen och en högtalarröst myndigt sade att han skulle pull over omedelbart. Hamid stannade vid trottoarkanten och slog av motorn. Snuten ropade att han skulle komma ut ur bilen och lägga händerna på taket. Det gjorde Hamid. Vid det är laget var han vettskrämd och väntade sig nästan en kula i ryggen när som helst. Vad fan var det frågan om? Hade de förväxlat honom med någon desperat bankrånare? Benen skakade på Hamid och den läckra friterade kycklingen som han hade låtit sig väl smaka utav borta vid ett köpcentrum var på väg ut. För bara några minuter sedan hade allt varit bra. Nu var han på väg att lägga en rejäl portion chokladpudding i jeansen. Nu kändes det inte alls bra längre. Tänk att saker och ting kan ändras så snabbt.
Det visade sig att Hamid hade gjort sig skyldigt till ett brott av den allvarligare sorten enligt Alabamas lätt konservativa lagar. I bakrutan på den hyrda bilen hade Hamid lagt några porrtidningar fullt synliga. Mycket illa. Sådant är förbjudet i Alabama. Hamid fick välja mellan att betala tvåhundra dollar i böter direkt, eller sitta av en vecka i finkan. Hamid betalade.

Denna lag kan tyckas underlig - ett förbud mot att låta porrtidningar ligga synliga och inte nog med det, en poliskår som ser till att lagen efterlevs!
Och ja, lagen är underlig. Men inte underligare än att en vuxen, svensk man på snart fyrtio år bestämmer sig för att åka till andra sidan jordklotet, hyr en bil och tycker att det är en bra idé att köpa några porrtidningar efter vägen.
Hur tänker en sådan man?
Här har han kommit till ett främmande land, kör omkring på motorvägar i djupaste södern i en delstat som få svenskar har satt sin fot i och ändå: Om jag skulle ta och köpa mig några porrtidningar? Jo, jag tror faktiskt jag gör det!
Det sista jag tänker på när jag är utomlands är porrtidningar. Jag brukar ha fullt upp med att hålla reda på var jag är, hur jag ska ta mig dit jag vill, om kuken ligger rätt och var i helvete är bussen som går till hotellet?
Jag brukar vara fascinerad av den nya miljön, jag känner mig ödmjuk inför det faktum att jag tillhör den lilla skara av människor som faktiskt kan resa till nya länder och städer varje år. Jag brukar liksom ha fullt upp med att ta till mig alla nya intryck. Tanken på att gå in i en affär och köpa porrtidningar på ett främmande språk har aldrig någonsin slagit mig!
Ingen av de andra männen runt bordet verkade reagera på detta. Det var förbudet mot synliga porrtidningar som fick dem att börja lyssna. Det var ingen som ifrågasatte det märkliga i att köpa porrtidningar i ett land på andra sidan jordklotet. Personligen skulle jag inte ens köpa porrtidningar här i Sverige och absolut inte skylta med dem.

Samma sorts män som tvunget måste köpa porrtidningar tror jag tillhör samma målgrupp som de portabla lösfittorna riktar sig till. Jodå, sådana finns! Folk är idioter och många idioter har tydligen pengar så att de har råd att resa. Då måste de tydligen ha med sig en resemuff. Jag kan tänka mig roligare prylar att visa upp för en nitisk tullare. Men eftersom de tillverkar och säljer artiklar som dessa så måste det ju även finnas en marknad för skiten.
Det är inte ofta det händer, men vid någon sällsynt sommardag så kan man få se himlen här i Sverige. Solen skyms inte av regntunga moln och har man en riktig tur så kan man t o m sätta sig på balkongen i bara t-tröja utan att dra på sig lunginflammation. Om man då riktar blicken uppåt så kan man få se kondensstrimmor efter flygplan på väg söderut med förväntansfulla passagerare. Då brukar jag fundera över hur många lösfittor, rövdildos och kukpumpar som cirkulerar omkring långt däruppe över våra huvuden.
Columbus tog med sig utsäde och plantor på sin resa till det nya landet. Idag tar den moderna mannen med sig en lösmuff och är han riktigt fördomsfri så packar han även med sin nyinköpta rövplugg. Idag ska man tydligen trycka upp en massa föremål i röven också. Vissa kallar det utveckling, jag kallar det för ren dårskap.
Det enda jag brukar packa ned i min resväska är kläder och några romaner. Känner jag mig på riktigt bushumör så kan det även slinka med några helflaskor med sprit. Inget mer.
Vissa kallar mig för gammalmodig. Det tar jag som en komplimang.

7 kommentarer:

Henrik sa...

För en gångs skull håller jag inte med. När jag reser så köper jag ALLTID en porrtidning eller två. Bättre än vykort!

Simon sa...

Säga vad man vill... men du skriver fan så mycket bättre än alla andra svenska bloggare.

Anonym sa...

undrar om GH vann årets blog hos veckorevyn? han lär ju ha fått en hel del nomineringar

Anonym sa...

Rekomenderar västkusten före öst kusten. Börja i seattle och ta er ner till San Diego. Fantastisk bilväg längs kusten och genom många fina städer. Framför allt San Fransico, Eureka, Eugene, delar av Los Angeles och sist men inte sämst San Diego. Allt detta kantat med god snabbmat och "filmiska" miljöer.

Anonym sa...

Jävlar vilket flyt du har. Skriv bok.

roberth sa...

Får jag åka med?

Anonym sa...

Här var det mycket lögner...Jag säger aldrig åt Rex att ställa ifrån sig flaskan,han får dricka hur mycket han vill bara han uppför sig :)Och jag har sagt åt honom att packa sig iväg till USA medans han fortfarande kan.Hoppas att ni kommer iväg och inte bara sitter och snackar massa skit som aldrig blir av.Pengarna har ni ju båda två !Så se till att masa er iväg bara...
Fru Rex