torsdag 11 mars 2010

Det nya sagobokslandet.

Idag tillbringade jag lunchrasten vid ICA Maxi. Det brukar jag göra när jag har företagsbilen. Det är dumt att utmana ödet och ta lunch uppe på huvudkontoret. Där stryker det hela tiden omkring chefer som har nya jobb i bakfickan.
- Va bra att jag stötte på dig! Har du mycket att göra?
- Ja, det räcker till!
Då brukar de flina och säga att det är bra att man har ångan uppe för nu kommer det mer.
- Det är ett avlopp vid Biltema som har korkat igen, och det är jävligt bråttom!
En chef är en chef så det är bara att lyda order. De har oss allihopa. Ni kan få mig att lyda, men ni kan aldrig få mig att ta egna initiativ, brukar jag tänka. Det hjälper när det känns som mörkast.
Så jag brukar nicka och säga att javisst, jag tar det. Jag ska försöka att pressa in det i mitt schema.
- Det är bra! Full fart! Det är mina tag det!
Jag kan väl säga som så att det är egentligen så långt ifrån mina tag som det är möjligt. Men som sagt, en order är en order.
Därför brukar jag försöka att förlägga mina lunchraster så långt ifrån huvudkontoret jag kan. ICA Maxi ligger på andra sidan stan. Där trivs jag.
Min lunch är egentligen på fyrtio minuter. Det tycker jag är snålt. Jag brukar lägga till en halvtimma. I alla fall när jag inte är vid huvudkontoret.
Jag brukar köpa mig några färdiga mackor inne på ICA och sedan brukar jag sätta mig ute vid fiket och ta en kopp kaffe och titta på dumt folk. Fiket har samma mackor men där är de nästan dubbelt så dyra. Bättre att köpa dem inne i affären, och så får man även nöjet att spankulera omkring bland hyllorna en stund. Jag gillar att gå i affärer. Vid lunchtid så är de ofta befriade från gapiga barnfamiljer. De unga, ensamstående white trashmödrarna slipper man i regel också. De handlar vid Lidl eller Netto. Sådana otäcka affärer besöker aldrig jag. ICA Maxi vid lunchtid en vardag är oftast fritt från de värsta idioterna, man slipper att reta upp sig och bli förbannad.
För det mesta.

Jag ställde mig i kön för att betala mina mackor. Framför mig stod en kvinna med sin lilla son på kanske två år eller något. Det var inte den typiska, unga white trashkvinnan i mysbyxor, piercings och tribalstatueringar. Det verkade vara en lite äldre kvinna med ordning på livet och finanserna. En kvinna i karriären. Kanske trettiofem år eller något. Sonen såg också välartad ut. Inget snor som rann och öronen stod inte ut som två öppna bildörrar. Han såg helt normal ut. Inte skrek han heller. Än så länge fanns inget att reta sig på.
Och så började det helt plötsligt lukta skit. Färsk avföring.
- Nämen, började mamman, - Har du gjort pruttis i byxorna!
Där kom det.
Varför, varför måste alltid vuxna människor prata med barn precis som om de vore kompletta idioter? Varför kan de inte prata med normalt tonläge och använda sig av korrekta beskrivningar? Inte undra på att pellejönseriet når nya nivåer för varje generation som går. Jag har noterat att många idag avslutar inlägg och meddelanden ute på nätet med ”Kjamiz”. Vuxna människor använder sig av ett dagisspråk. Inte att undra på när de pratar med sina barn på samma vis som man pratar med en gullig kattunge.
Modern böjde sig ned och tittade ned i byxorna på sin son. Blöjan var full med skit.
- Nämen Rasmus, det är ju fullt med pruttbajs!
Inte nog med att hon pratade med honom som om han var efterbliven, hon hade döpt honom till... Rasmus! Hon kunde lika gärna ha döpt honom till Klas Klättermus, eller varför inte Bus-Linus från Äppelknyckargränd?
Hur tänker man när man ger en unge ett sådant namn som Rasmus?
Lilla gulliga, sötepöte teddybjörnen Rasmus!
Om fyrtio år så är risken stor att lilla Rasmus kommer att vara en överviktig och flintskallig medelålders man. Kanske finner man honom parkerad utanför en gymnasieskola. Han håller kuken i ett fast grepp och tittar på småflickorna som står och röker innan de ska gå in på sina lektioner. Han tänker att han skulle vilja ge dem en kjamiz. Då är inte Rasmus så gullig längre, och namnet kommer knappast att höja hans status när han sitter av tid för sexuella närmanden mot minderåriga.
Jag tror grabbarna på kåken skulle skrämma honom en smula. Sådana styggingar va? Lilla Rasmus kanske skulle bli rädd? Han kanske skulle fylla kriminalvårdens byxor med pruttbajs?

För ett tag sedan så gick jag förbi en affär som gjorde reklam för pälsgosisar. De hade fått in ett nytt parti och det var minsann extrapris på dem också. Jag vet inte ens vad en pälsgosis är för något men budskapet var riktat till vuxna människor. Småbarn kan oftast inte läsa. Som vuxen i dagens pellejöns- och cykelhjälmssamhälle så förväntas en vuxen människa veta vad en pälsgosis är för något.
Det finns en anledning till att en vuxen svensk idag använder sig av ett vokabulär som innehåller ord och meningar som kjamiz, snippa och bummelibum i byxorna. Det har satt sig i medvetandet på dem. De är uppväxta med dagisjollret och sedan för de det vidare till nästa generation. Det sker omedvetet och ingen reagerar.
Det är de som idag vill ha förbud mot rökning på uteserveringar, som kräver lag på cykelhjälm och som inför tvättstugevärdar som avlönas med skattemedel. För det är ju så jättedumt att blanda in polisen och bestraffa människor som tvunget måste lösa konflikter med våld.
Och som lök på laxen så ger de sina barn namn som passar bäst i gulliga sagor om buspojken Albin med den magiska slangbellan och hans gode vän Kasper – den jonglerande cirkusbjörnen.
Man anpassar dem till en beskyddande låtsasvärld där det värsta som kan hände dem är att Svarte Petter dyker upp och rånar dem på godispåsen efter fruktstunden på dagis.
Samtidigt så får våldtäktsmän, pedofiler och kvinnomisshandlare ett nytt hobbyrum och obevakade permissioner för i sagobokslandet Sverige finns det inga onda människor, bara sjuka människor som lider. De har problem, de lider minsann därför behöver de vård. Och de får det också!
Personligen så anser jag att de borde få knacka sten uppe i Lappland med en piska vinande över sina ryggar i minst tio år, men så är jag också gammalmodig av mig. Jag kallar inte skit för pruttbajs och jag avslutar inte ett meddelande med kjamiz.
Dumma mig, va?

24 kommentarer:

Anonym sa...

Som ungdomarna skriver nu för tiden:
+1

/JW

Peter, fyrbarnsfar sa...

Måste säga att jag håller med fullt ut här: barn mår bra av att behandlas med respekt, de bör behandlas som småväxta mindre kunniga o erfarna vuxna.
Lika lite som man skall jollra med äldre människor så skall man jollra med barn eller hundar för den delen.

Jag tror att barn som växer upp i en familj där föräldrarna ständigt jollrar och vägrar ta sina barn på allvar får svåra problem att ta sig själva på allvar när de blir vuxna.

Anonym sa...

Hehe jag älskar de här texterna med din fenomenala socialantrepoligiska förmåga. Det är här du är som bäst...

Daddyfoam sa...

Ah, huvudvärken försvann, tack för det, GH.

Danne sa...

Härlig läsning, tack!

Anonym sa...

Härlig text som vanligt! Och jag har också retat mig på alla dessa löjliga pellejönsnamn som ungar får idag. Lite fler exempel förutom Rasmus:
Linus.
Hampus.
Frassepojken.
Albin.
Petter.
Alfons.
Mojje.

Anonym sa...

Underhållande text som vanligt. Dessutom håller jag med om själva kontentan av det du skriver. Men den stora frågan är varför fan du bryr dig om vad ungen heter? En man på dryga 40 som bryr sig om vad ett litet barn heter? Det är för mig aningen patetiskt.

Fredrik sa...

Håller helt och hållet med allt du säger i vanliga fall, men det här är verkligen huvudet på spiken. Har verkligen aldrig förstått detta, som jag minns det så hatade jag när vuxna pratade nedanlåtande till mig när jag var barn. Så när jag träffar mina bekantas barn som är allt från 1 till 6 år beter jag mig precis om jag gör med vem som helst. Oftast får man dock onda ögat från föräldrarna.

Sen över till ditt andra iaktagande så är det lika illa åt andra hållet när folk döper sina ungar till gamla gubbar, med allt från Ruben, Teodor till Gottfrid. Snacka om förtidspensionärer redan vid 5 års ålder.

Anonym sa...

Hmm, namn går i cykler.
Gubbnamn och småbarnsnamn är ofta desamma.
Det vore nog idag mycket värre att döpa ett barn till Mikael, Peter, Fredrik, Mats, Lennart än att döpa det till Oskar, Arvid, Gottfrid etc.

Det där verkar folk som själva ga svårt att förstå då de lever kvar i sin barndoms värld vad gäller namn.

Anonym sa...

Text föll bort i förra inlägget:
"Det där verkar folk som själva ga svårt att förstå då de lever kvar i sin barndoms värld vad gäller namn."

Skulle vara:

Det där verkar folk som själva inte har barn ha svårt att förstå då de lever kvar i sin barndoms värld vad gäller namn.

Laban sa...

Delar din uppfattning !

Mångmamma sa...

För att få och förtjäna respekt, bör man visa respekt!
Det gäller inte minst vid kontakten med små människor, dessutom brukar jag envist hävda att vi får det samhälle och medborgare vi förtjänar när vi behandlar barn som vi gör.
Amen!

Anonym sa...

Du är en pedofil!

Anonym sa...

Albin är ju för tusan ett gammalt namn. Det var jättevanligt namn vid sekelskiftet.

Perk sa...

Önskar att GH´s flickvän hade skickat in en kommentar just nu, t ex "åh min söte pöte hårdrockis"

Ha Ha! Skämtar bara lite : )

Rock on GH!

RJ sa...

Rasmus är väl ett ganska vanligt namn annars? Jag har iallafall inga problem med det. Problemet är väl att en unge med det namnet kan få smeknamnet "Rasse", som kan sätta en stämpel på honom för livet.

I övrigt garvade jag som fan när jag läste ditt inlägg! Hög igekänningsfaktor. Fortsätt i samma stil!

Johan Westlund sa...

Fyller du 45 snart?
Firas det med en fylleresa till Helsinki med Rex och Janne?

Gammal Hårdrockare sa...

Johan Westlund:

Japp! Jag fyller till veckan. Detta ska firas med en kryssning till Tallinn veckan därpå.

johan sa...

Klockrent GH. Jag ser fram emot socialantropologiska studier med div grafer och scheman över Tallins motsvarigheter till Sveriges white trash! Finns Lenita och lille Kevin i Tallin också tro? :)

God speed!

Anonym sa...

GH! du gör väl ett liknande reportage som du gjorde när du var i Finland ? Brilliant.

Anonym sa...

I morgon fyller du år va? Grattis!

HLS
Madde

P.S.
Jag har fest till helgen. Du är bjuden!

Anonym sa...

Nåt fel på namnet Rasmus? Är det värre än Peter, Stefan, Daniel, Joakim, Magnus, Torsten, Rutger, Micke, Johannes, Tore, Torkel, Petter, Patrik, Laban, Benny, Conny, Sonny, Ronny, Jonny, Jimmy, Liam, Björn, Ian, Janne, Henrik, Kalle, Jonas eller vilket namn som helst?

Anonym sa...

När fan ska du uppdatera sidan. Inget inlägg på flera dagar dåligt.

annami sa...

Hm, jag vet faktiskt inte heller vad en pälsgosis är. Har aldrig hört ordet! och det känns inte som om det är ett nödvändigt ord. Men jag måste säga att jag gillar sättet du skriver på. Vad handlade inlägget om? Bajs? Eller bebispråk? Det var i alla fall bra skrivet!! Underhållande till och med.