torsdag 22 april 2010

Medelålders män - Roliga idioter!

Jag satt i lunchrummet på jobbet och läste Metro. En artikel fångade min uppmärksamhet. Den handlade om en framgångsrik man som just hade varit och hämtat sina barn på dagis med nya stadsjeepen. På hemvägen bestämmer han sig för att titta in en sväng på Systembolaget. Någon timma senare tog de honom för grov rattfylla. I baksätet satt två vettskrämda barn i femårsåldern som var hans söner. Stor skandal.
Artiklarna i Metro är medvetet korta så jag började genast fylla i mellan raderna.
Mannen bodde ute på landet, det var över en timmas resväg hem till nya, fina villan.
Han hade fyllt femtio för ett tag sedan och det gjorde honom betryckt. Han har gjort en hygglig karriär, tjänar bra med pengar och har allt som han kan önska sig men han är uttråkad. Eftersom medelålder och brist på action inte är någon bra kombination för vissa män så får han den lysande idén att fördriva tiden bakom ratten med att hälla i sig utav den dyra konjaken som var menat till grillfesten på fredagskvällen.
Ungarna har ju sin portabla DVD i baksätet, jag har ingenting!
Tänker fadern och skruvar av korken på flaskan.
Efter en halvtimma och en imponerande promillehalt så kan man läsa om hur trafikanterna ute på motorvägen ser en stadsjeep som kör i hög fart ute på åkrarna så att jordkokorna flyger. Någon ringer till polisen. Innan Örebropolisen får stopp på ekipaget så lyckades den medelålders familjefadern köra ihjäl tre får och knäcka hjulupphängningen på sin splitternya Chevrolet Trailblazer.
- Det är ju en stadsjeep! Den är gjord för lite offroadkörning!
Var familjefaderns ursäkt. Han hade aldrig lärt sig att handskas med sin medelålder.
Jag läste artikeln högt för Hamid, vi skrek båda två av skratt.
- Ni är inte kloka! Det är ju tragiskt!
Sade Anki.
- Det är något som inte är som det ska i huvudet på er!
Inflikade Madde. - Tänk på barnen!
Det fick oss att skratta ännu högre.
- Sluta! Jag klarar inte mer!
Lyckas Hamid pressa fram och brister ut i ett nytt gapflabb.

Jag har alltid fascinerats av medelålders män. Jag tycker helt enkelt att de är roliga. Själva fenomenet medelålders man alltså, inte att vara medelålders, det är skillnad och är inte ett dugg roligt. Men andra medelålders män roar mig.
De är patetiska och pinsamma och många av dem tycks helt sakna självinsikt. Jag har sett många män i min ålder, mellan fyrtio och femtio år, som har försökt att få unga kvinnor i tjugoårsåldern på rygg. Jag undrar hur de tänker? Vad får dem att tro att en ung, vacker kvinna ska falla för en flintskallig, ful man som i riktigt svåra fall har byxorna upphissade över naveln? Jag känner ingen man i min ålder som ens påminner om Brad Pitt eller George Clooney.
Jag var ute och käkade lunch för ett tag sedan. Något jag gör ytterst sällan. Jag avskyr att käka på restaurang. Det är dyrt och man får inte äta sig mätt. Men jag hade glömt mina mackor hemma och jag orkade inte åka och hämta dem. Så jag bänkade mig vid ett bord och blängde ilsket ned i tallriken. Det var Dagens. Köttbullar, potatis och brunsås. Jag räknade det till fem potatisar och åtta köttbullar. Vem blir mätt på sådant förutom kanariefåglar och kontorsfjantar? Sjuttiofem spänn skulle de ha för det!
Nu är jag arg igen! Tänkte jag. Varför ska man alltid behöva bli förbannad så fort man går på restaurang?
Det tog högst fem minuter att äta upp maten. Sedan satt jag och glodde rakt fram. Det gillar jag. Jag är bra på det. Jag ville inte åka tillbaka till jobbet tidigare än jag var tvungen till. Roligare att glo rakt fram och ägna sig åt dagdrömmeri.
Jag satt och bollade ett par trevliga dagdrömmar fram och tillbaka i huvudet och kunde inte riktigt bestämma mig, vilken av dem jag skulle hänge mig åt - Porr eller Lottovinst?
- Men Lisa! Mår du inte bra!
Mina dagdrömmar stördes av en kvinnas gälla skrik. Vad i helvete var det nu då?
Lite längre bort satt en familj. Man, fru och två döttrar. Den ena av döttrarna hette tydligen Lisa. Hon såg ut att vara i femårsåldern och hade kräkts på golvet. Mannen och kvinnan var i min ålder. En alldeles vanlig familj. Jag satt och tittade på dem en stund. Mannen såg ut att vilja vara någon annanstans, vilket han antagligen var. I sina tankar.
- Men Roger, gör något då! Hämta papper!
Sade kvinnan till sin man.
Roger tittade på kvinnan, han såg helt överrumplad ut. Det såg ut som om han tänkte: Känner jag dig och var i helvete kommer jag in i bilden?
Sedan kom han på att han faktiskt var fyrtiofem år, gift och far till två döttrar.
Vad i helvete har hänt? Nyss var jag ju nitton år! Jag satt och drack öl med mina polare och hade halva inne hos den där tjejen med stora pattarna som jobbar i kiosken.
Sedan reste sig Roger och gick med tunga steg iväg för att hämta servetter. Han tittade ned på sina byxor.
- Jag har jeans som heter Pearson!
Sade han till sin fru när han kom tillbaka med servetterna. - Jag som alltid brukade bära Levis! Frun tittade upp på Roger.
- Din yngsta dotter har fått magsjuka och din äldsta dotter är på väg att bli avstängd från skolan! Vad har dina byxor med det att göra? Fräste frugan och såg irriterad ut. - Jag trodde vi skulle försöka prata med Rebecca om detta, det är ju därför vi har tagit ledigt idag!
Roger såg frågande ut. Hade Rebecca problem i skolan? Vilken sorts problem?
- Vad gör hon då – pissar på golvet?
Det vore ju inte helt omöjligt med tanke på att hans yngsta dotter tycker att det är en jättebra idé att kräkas på restauranggolvet mitt under lunchrusningen. Hur i helvete hamnade jag i detta?
- Är du inte riktigt klok! Utbrast frugan. - Vad är det med dig egentligen?
Roger reste sig upp och tittade på sin familj som om de vore från Saturnus yttre ringar.
- Jag bär Pearsonjeans.
Sade han och sedan lämnade han dem.
Vissa medelålders män lockar fram skratt hos mig, Roger tyckte jag bara synd om. När en man börjar att köpa sina byxor på Coop Forums klädavdelning, ja då är han riktigt illa ute. Det hade Roger just insett. De hade honom och nu gjorde han ett sista försök att slita sig fri. Det var dömt att misslyckas men jag önskade honom ändå lycka till.

När Jag hör om en tjugoårig ung kille som somnar med ansiktet i en fin middag under en träff med en vacker flicka så rycker jag bara på axlarna och fnissar. Det är lite småkul men inget som jag skriver hem till morsan om. Men när ett gäng medelålders män super sig så fulla som de bara orkar, packar in sig i en bil och stampar gasen i botten mot en dom för grov rattfylla så gapflabbar jag. Man förväntar sig nämligen inte något sådant av en medelålders man. De borde ha mognat, de borde ha lärt sig.
Därför tycker jag att medelålders män som beter sig som idioter är så roliga. Man förväntar sig inte att en fyrtioårig man ska dricka sig karatefull innan han går på föräldramöte och den femtioåriga mannen som ligger och sover i rosenrabatten utanför den fina och dyra dansrestaurangen ser jätterolig ut. För det är ju ett sådant beteende som de borde ha vuxit ifrån. Det är ju sådant som ungdomar sysslar med under en tid när de försöker att hitta fram.
Jag skulle kunna bli upprörd och utbrista i eder och förbannelser över vissa människors brist på ansvar och moral men jag tillhör inte gruppen Hederlig och Snusförnuftig Svensk.
Jag skiter i det! Jag försvarar inte ett oansvarigt beteende och själv så utsätter jag inte mig eller andra människor för någon fara längre. Det är ett val jag har gjort och vad andra människor gör för val här i livet angår inte mig. Det är Gud som dömer och om Gud finns så tror jag att han skrattar lika mycket som mig när han ser all dårskap som vi människor är i stånd att hitta på och utsätta oss för.
Jag anser att livet är en lek och ingenting är på allvar. Det är inte värt det. Jag hoppas att Gud ser oss, jag hoppas att han skrattar åt oss och när det blir för dumt, ja då kallar han hem vissa av oss till himmelen i förtid. Det är därför vi ibland kan läsa om medelålders män med höga promillehalter som stampar gasen i botten och dammar in i bergväggar med dödlig utgång. Det är spritförgiftningar under grillfester i villaträdgårdarna, svartsjukedramer som slutar med kofötter i huvudet och mitt uppe i alltihopa är det någon överviktig idiot som får för sig att anmäla sig till något maratonlopp.

Jag läste för ett tag sedan om en man som hetsade upp sig lite väl mycket över sin sextonåriga dotters väninna. Enligt tidningen hette han Bosse (fingerat namn) och hade gått omkring med stake under hela veckan. När fredagen kom så hällde han i sig en sjuttiofemma Renat och sedan brast förståndet fullständigt. Bosse rusade in i dotterns rum. Hon satt där med sin väninna och lyssnade på musik och fnittrade om den nya snygga killen som hade börjat i klassen.
- Brandövning!
Skrek Bosse.
Dottern flög upp ur fåtöljen, inte för att hon trodde att det brann utan för att hon helt enkelt blev överraskad. Bosse såg henne inte, däremot såg han hennes väninna som bara hade en topp och ett par tunna shorts på sig. Han kastade sig över henne som ett rytande lejon och började slita och dra i hennes shorts.
- Jag brinner!
Flåsade han i hennes öra samtidigt som han försökte att få av sig sina byxor. Båda flickorna blev vettskrämda och började yla som brandlarm. Det hördes ända ut till grannen som tillika var far till den andra flickan. Han kom rusande och såg sin enda dotter som var snubblande nära att bli våldtagen.
Senare så kunde man läsa i tidningen att två familjefäder som aldrig tidigare hade varit inblandade i något som ens var i närheten av skandaler eller kriminalitet hade blivit häktade i väntan på rättegång. Den ena för försök till våldtäkt och den andra för mordförsök. Bosse hade blivit skjuten åtta gånger i huvudet. Med en paintballpistol. Han klarade sig men fick svår hjärnskakning. Han led av en jävla huvudvärk ända fram till rättegången.
Dessa män var fyrtiosex, respektive fyrtionio år gamla.
Jag läste det sent på kvällen. Jag kunde inte somna. Jag skrattade så tårarna rann.

Jag hoppas att Gud finns och jag hoppas att han skrattar åt samma saker som mig. Livet är en lek och inget är på allvar. Jag har valt att hoppas på detta. Jag har valt att ha denna inställning till livet.
Vissa väljer att ta livet och sig själva på största möjliga allvar. Det är de som skaffar sig en utbildning och som senare ställer sig vid stämpelklockan och säger till dig att du måste passa tiden, att du ska klippa dig och se för helvete till att skura av det där förbannade golvet för det ser för jävligt ut!
Jag tror inte att det var sådant som Gud ville att vi skulle ägna oss åt när han tände ljuset.
Och om Gud inte finns, ja då finns det ju verkligen ingen mening med att ta något på allvar. Då är det ju helkört och man kan lika gärna fortsätta med att skratta åt hela skiten.
Eller hur?

11 kommentarer:

thechosenone sa...

Alltid lika skönt att hitta en ny text här en tråkig morgon innan man ska iväg. Tack GeHå!

Anonym sa...

"När en man börjar att köpa sina byxor på Coop Forums klädavdelning, ja då är han riktigt illa ute"

Vem är mest patetiskt? Han som köper jeansen på Coop/Dressman eller han som envisas med att betala 1000kr för ett par alldeles för tajta Levis trots sin medelålder? Dött lopp tror jag.

Friast är nog den som skiter i vad omvärlden tycker och tänker och kör sitt race oavsett om det innefattar att se hipp ut eller se ut som en bonnlurk.

Genom att vara så fördömmande så fastnar du i dina egna mallar och kan aldrig ta dig ur ditt schablonliv.

Anonym sa...

En av dina bästa!
"Jag brinner!Flåsade han i hennes öra."
Jag skrattade så jag skrek.

Jag fattar inte var du får alltifrån? Och hur bär du dig åt för att leverera sådana mastodonttexter varje vecka? Jag är imponerad!

Anonym sa...

Till anonym:

"Friast är nog den som skiter i vad omvärlden tycker och tänker och kör sitt race oavsett om det innefattar att se hipp ut eller se ut som en bonnlurk."

Javisst, men varför ska man sluta bry sig om hur man ser ut efter att man har fyllt 35 - 40 år? Jag väljer direkt bort medelålders män med risigt skägg, ölmage och gubbjeans. Jag väljer mycket hellre män som GeHå som verkar ha sitt ungdomliga sinna kvar och som av bilderna att döma verkar vara i fin form.
Tack för ännu en härlig text btw!
/Linn

annepauline sa...

Ja, jag skrattar då så tårarna rinner när jag läser dina inlägg. Skön text, skön stil.

Gubbsjuk sa...

Lysande text som vanligt. Måste dock kommentera på att du verkar tro att kvinnor i 25-årsåldern verkar vara högre stående än andra människor. Vi är precis lika dumma och kåta som medelålders män, vilka vi också ibland oförklarligt blir väldigt attraherade av. Det kanske är ölmagen, det kanske är självsäkerheten som inte våra jämnåriga män ännu besitter. I vilket fall gillar även vi att bli fulla och göra dumma saker då och då ;)

Ronny B Goode sa...

Underbara vardagsbetraktelser! Beklagar att jag inte hade någon info om skivmässan i Hova i min blogg - jag har inte varit med på ett par år - men ring Per Theander i Hova och fråga. Mässan brukar normalt vara första helgen efter skolavslutningen och de bästa objekten försvinner på Otterbäckens Camping kvällen innan mässan när alla säljare träffas för att kröka loss och byta skivor/handla av varandra. Ett evenemang som du skulle kunna göra mycket av i blogginläggsform....

Ha en fortsatt trevlig helg - ska kolla din blogg framöver.

Anonym sa...

Genialt som vanligt. Men vet du vad? Jag älskar verkligen dina noveller från din barndom eller ungdom. De är underbara! Snälla, skriv fler sådana! Jag var själv en outsider och även om jag inte var ung under åttiotalet så känner jag igen mig så väl! Tristessen och meningslösheten i skolan och under de första jobben, översittarna, sportfånarna, ja allt! Snälla skriv mer! Varje ny text som du lägger ut räddar alltid min dag.

Hälsning från en hängiven läsare.

Radiopiratens YL sa...

Ännu en skitrolig text från min favoritbloggare alla kategorier! :) Du är för jävla rolig och träffsäker alltså, och jag vet att du i många fall överdriver för att provocera. För man kan väl inte dra alla medelålders män över en kam.

Jag är en 24-årig kvinna som hänger ihop med en 46-årig man. Vad ser jag i honom, undrar kanske någon. Jo, han har inte vare sig hängbuk, begynnande flint eller andra attribut som du brukar tillskriva män i din ålder. Och han, precis som du (och jag själv), tar avstånd från Svensson-livet som du så ofta parodierar i dina texter. Osv... Han skulle lika gärna kunna vara 10 år yngre, faktiskt... :) :D Ålder är i många fall bara en siffra!

Hälsningar från en av många läsare som hänger här ofta. Ser fram emot din bok! :)

Gammal Hårdrockare sa...

Radiopiratens YL:

Din man verkar vara en mycket trevlig kille. Hälsa från mig! Och ja, det stämmer som du skriver, ålder är bara en siffra. Dessvärre så ser jag så många män runt mig i min egen ålder som verkar ha bestämt sig för att bli gubbar i förtid.

Radiopiratens YL sa...

Will do. :) Ja, Svensson-livet är överskattat. Det är väl inget fel på att bo i radhus osv, men jag menar den där fattigfin-mentaliteten att man ska uppnå så hög materiell välfärd som möjligt. Typ ditt gamla Flashback-inlägg med titeln "Myten om de 'fattiga' barnfamiljerna" - klockrent, haha! (Fan, du skrev nästan 15000 FB-inlägg, det tar ju en halv evighet att läsa igenom... ;)) Att allt ska vara så präktigt, puttinuttigt och välputsat. De människorna som lever i den idyllen och som ser ner på oss andra som inte vill ha barn eller belånar oss upp till atmosfären för att leva deras liv... Nä, det betackar jag mig för! Jag tror inte riktigt på det där. Både jag och Radiopiraten är lite som du, att vi bor i våra små ettor och därför kan få över rätt mycket pengar varje månad.

Och ja, det är trist med människor som blir gamla i förtid och som samtidigt försöker förneka åldrandet. Det är ju bara löjligt. De är väl ganska tacksamma att göra narr av.